Oculus Rift: κόστος... κρυμμένο, το απαραίτητο PC

Υψηλές για τα σημερινά δεδομένα οι ελάχιστες απαιτήσεις του περιφερειακού εικονικής πραγματικότητας

Έχει γίνει ήδη, ομολογουμένως, πολύς λόγος σχετικά με τα προϊόντα εικονικής πραγματικότητας που βρίσκονται στον ορίζοντα και θα διεκδικήσουν τα χρήματα ενός μικρού αλλά ενθουσιώδους κοινού το επόμενο 12μηνο. Το Oculus Rift είναι αυτό που κατά βάση ήλθε στο προσκήνιο πρώτο και αυτό που πιθανώς "έθεσε σε κίνηση τα γρανάζια" για την ανάπτυξη τόσο του Project Morpheus της Sony, όσο και του Vive της HTC. Παρά το γεγονός ότι το Rift δεν προβλέπεται να γίνει διαθέσιμο στο κοινό πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2016, η Occulus για κάποιο λόγο - ίσως κι όχι τυχαία όμως, τώρα που το ξανασκεφτόμαστε... - αισθάνθηκε την ανάγκη να καθορίσει τις απολύτως minimum προδιαγραφές του PC που θα χρειαστεί κανείς για να "οδηγήσει" τα στερεοσκοπικά γραφικά του περιφερειακού της. Και η έκπληξη είναι... δυσάρεστη: αν το ίδιο το Rift κοστίσει περίπου €400 ή και €500 για να αποκτηθεί, τότε όλα δείχνουν πως το απαιτούμενο PC θα κοστίσει τουλάχιστον τα διπλάσια!

Πράγματι: η Oculus υποστηρίζει πως ο Η/Υ στον οποίο θα συνδεθεί το Rift προκειμένου ο χρήστης να βλέπει τρισδιάστατους κόσμους μέσω του σχετικού software, θα πρέπει να στηρίζεται το λιγότερο σε επεξεργαστή Intel Core i5 4590, κάρτα γραφικών το λιγότερο δυνατοτήτων nVidia GeForce GTX 970 ή AMD Radeon 290 και σε όχι λιγότερα από 8 GB μνήμης λειτουργίας. Η Oculus υπογραμμίζει, δε, πως η έξοδος HDMI της κάρτας γραφικών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από χρονισμό στα 297 MHz τουλάχιστον, ενώ διαθέσιμες θα πρέπει να είναι και δύο θύρες USB 3.0 για τη μεταφορά των δεδομένων του εκάστοτε software εικονικής πραγματικότητας. Ο πρώτος περιορισμός πρακτικά σημαίνει πως πολλά laptop, ακόμη και ισχυρά, δεν θα είναι σε θέση να συνεργαστούν με το Rift, ενώ ο δεύτερος πως η μητρική του εκάστοτε PC θα πρέπει να είναι το πολύ διετίας.

Οι περιορισμοί αυτοί, ωστόσο, δεν είναι στην ουσία απαγορευτικοί... αν ο υποψήφιος κάτοχος του Rift έχει ήδη PC της ισχύος που περιγράφει η Oculus (ή καλύτερο). Εκεί βρίσκεται, ωστόσο, το όλο θέμα: το PC αυτό σε σημερινές τιμές και πλήρες - δηλαδή με αντιστοίχου επιπέδου μητρική, τροφοδοτικό, case, αποθηκευτικό μέσο και λειτουργικό σύστημα - κοστίζει σχεδόν €1000. To γεγονός αυτό σημαίνει πως το κοινό στο οποίο απευθύνεται το Rift αυτομάτως μικραίνει (ελπίζαμε σε χαμηλότερες ελάχιστες προδιαγραφές), αλλά και πως αν θέλει να "γευτεί" κανείς την εικονική πραγματικότητα με την πρόταση της Oculus χωρίς να έχει ήδη ικανό Η/Υ, θα πρέπει να υπολογίζει πλέον σε περίπου €1500 για το όλο "πακέτο". Τί να πούμε; Ίσως... γι' αυτό μάς ενημέρωσε από το Μάιο του 2015 για τον Μάρτιο του 2016 η Oculus: για να μαζέψουν περισσότεροι από μας τα απαραίτητα χρήματα έως τότε. Τουλάχιστον, σε δέκα μήνες από σήμερα το εν λόγω PC ή οι σχετικές αναβαθμίσεις θα κοστίζουν λιγότερο. Κάτι είναι κι αυτό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ