Ο M2 της Apple είναι μόνο μισό βήμα μπροστά... μα αρκεί

Γιατί ο νέος επεξεργαστής της είναι ό,τι πρέπει για τον νέο MacBook Air αλλά όχι για τον νέο MacBook Pro;

Όπως σε γενικές γραμμές αναμενόταν, η Apple αξιοποίησε την εκδήλωση WWDC για να αποκαλύψει το επόμενο μέλος στην οικογένεια επεξεργαστών δικής της σχεδίασης: ο M2 είναι... επίσης αυτό που πολλοί περιμέναμε, μέσες-άκρες, καθώς βασίζεται όχι μόνο στην ίδια αρχιτεκτονική αλλά και στην ίδια διαδικασία παραγωγής με τον υπάρχοντα M1. Τα κακά νέα: δεν συνιστά το σαφές, αναμφισβήτητο "άλμα μπροστά" που υποννοείται από μία "γενιά" επεξεργαστών στην επόμενη. Τα καλά νέα: προσφέρει αρκετές βελτιώσεις ώστε τουλάχιστον το ένα από τα δύο πρώτα laptop που θα τον χρησιμοποιούν να είναι από τις πλέον ελκυστικές προτάσεις της κατηγορίας φέτος. Όσο για το άλλο laptop... είναι σχετική αλλά διαφορετική κουβέντα.

Όσον αφορά στον Μ2, λοιπόν: ναι, είναι τελικά περισσότερο... M1 Plus, όπως πολλαπλές πηγές είχαν επιβεβαιώσει πριν από την WWDC, δηλαδή μία εμπλουτισμένη, βελτιωμένη έκδοση του αρχικού M1 με τον ίδιο αριθμό πυρήνων στον κεντρικό επεξεργαστή, δύο επιπλέον πυρήνες στον επεξεργαστή γραφικών, μνήμη λειτουργίας χρονισμένη υψηλότερα και ενισχυμένο υποσύστημα νευρωνικών υπολογισμών (Neural Engine). Υποστηρίζει περισσότερη μνήμη συνολικά (24GB από 16GB στον Μ1), ενσωματώνει κατά τι περισσότερη λανθάνουσα μνήμη δευτέρου επιπέδου (16ΜΒ από 12ΜΒ στον Μ1) ενώ το υποσύστημα Media Engine υποστηρίζει κωδικοποίηση κι αποκωδικοποίηση υλικού κατά ProRes και ProRes RAW σε ανάλυση 8K.

Η Apple αναφέρει πως ο κεντρικός επεξεργαστής του Μ2 είναι "έως και" 18% ταχύτερος και ο επεξεργαστής γραφικών κατά "έως και" 35% ισχυρότερος από τους αντίστοιχους του Μ1, κάτι που φυσικά ισχύει στα... προσεκτικά επιλεγμένα σενάρια χρήσης που επέλεξε η εταιρεία. Δεν ακούγονται, δε, ως ιδιαίτερα εντυπωσιακά "άλματα μπροοστά", μέχρι να συνειδητοποιήσει κανείς πως σημειώνονται με την ίδια ουσιαστικά κατανάλωση ενέργειας. Κάτι που σημαίνει πως ο M2 είναι ακόμη αποδοτικότερος από τον ήδη... εξωπραγματικά αποδοτικό Μ1, οπότε και η αυτονομία των συσκευών που τον αξιοποιούν θα είναι αντίστοιχα υψηλότερη.

Ας είμαστε βέβαια σαφείς: ο M2 δεν είναι στην πραγματικότητα "επόμενης γενιάς" τσιπ και οι ισχυρισμοί της Apple εμπεριέχουν δόσεις... υπερβολής marketing γενναίες. Οι M1 Pro και M1 Max είναι κατά πολύ ισχυρότεροι του "απλού" M2, κάτι που φυσικά η εταιρεία απέφυγε να αναφέρει. Αυτό που κατορθώνει, ωστόσο, ο M2 είναι να θέσει τον πήχυ των ελάχιστων επιδόσεων ψηλότερα από ποτέ για μία μεγάλη σειρά συσκευών του 2022 και 2023, προετοιμάζοντας παράλληλα τον δρόμο για εκδοχές του κατά πολύ ισχυρότερες. Δεν είναι δύσκολο να ενθουσιαστεί κανείς, για παράδειγμα, στην σκέψη ενός Mac Pro βασισμένου σε μία υλοποίηση π.χ. M2 Extreme. Είναι ταιριαστή, ωστόσο, η επιλογή της Apple να προσφέρει τον M2 με τον πρώτο της υπολογιστή για την μαζική αγορά: τον ανασχεδιασμένο MacBook Air, ο οποίος θα καλύψει τις ανάγκες εκατομμυρίων ανθρώπων ακόμη και στην βασική του σύνθεση.

Ο νέος MacBook Air δεν θα διατίθενται στην πληθώρα των χρωμάτων που ήθελαν οι φήμες (είναι μόνο τέσσερα αλλά καλοδιαλεγμένα), ούτε θα αξιοποιεί στο περίβλημά του το λευκό όπως οι M1 iMac. Σχεδιαστικά είναι ευθυγραμμισμένος με τους περυσινούς MacBook Pro αλλά είναι εξαιρετικά λεπτός κι ελαφρύς, με λεπτότερο πλαίσιο οθόνης και την εγκοπή εκείνων των μοντέλων για την φιλοξενία της ίδιας πολύ καλής κάμερας. Αξιοποιεί την τεχνολογία φόρτισης Magsafe, ενσωματώνει δύο θύρες Thunderbolt/USB-C και μία θύρα ακουστικών 3.5 χιλιοστών, ενώ στο πληκτρολόγιό του περιλαμβάνεται πλήρης σειρά πλήκτρων "F" αντί για την αποτυχημένη Touchbar καθώς και πλήκτρο TouchID για ανάγνωση δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η οθόνη του είναι κατά τι μεγαλύτερη (13.6 ίντσες) και περισσότερο φωτεινή (500 nits), ενώ το υποσύστημα απόδοσης ήχου του έχει επίσης βελτιωθεί. Υποστηρίζει, δε, γρήγορη φόρτιση σε συνεργασία με προαιρετικό φορτιστή των 67 Watt της Apple.

Είναι προφανές ότι, αντί $1199 στην βασική του σύνθεση, ο M2 MacBook Air δεν είναι τόσο ελκυστικός όσο παλιότερα - και η αναβάθμιση σε 16GB RAM/512GB ωθεί αυτό το κόστος πέρα από τα $1500 - αλλά πάρα, μα πάρα πολλοί καταναλωτές δεν θα χρειαστούν για πολλά, πολλά χρόνια άλλο laptop από αυτό. Με βελτιωμένο επεξεργαστή γραφικών και υποσύστημα διαχείρισης multimedia είναι ικανός ακόμη και για επεξεργασία φωτογραφίας ή video (κάτι που δεν μπορούσε να πει κανείς για MacBook Air στο παρελθόν) ενώ είναι κατά πολύ ισχυρότερος απ' όσο χρειάζεται το 90% των χρηστών για τα "απλά και καθημερινά". Είναι πολύ απλά ένα από τα καλύτερα laptop συνολικά που έχει φτιάξει ποτέ η Apple και θα σημειώνει υψηλές πωλήσεις για χρόνια.

Για την ακρίβεια, ο νέος M2 MacBook Air είναι τόσο καλός, που φέρνει σε... άβολη θέση τον νέο MacBook Pro των 13 ιντσών, που επίσης βασίζεται στον Μ2. Αυτό το laptop είναι ακριβότερο, ακολουθεί το παλιό design της Apple, είναι παχύτερο και βαρύτερο, η οθόνη του έχει μεγαλύτερο πλαίσιο και την παλιά, μετριότατη κάμερα ανάλυσης 720p. Ενσωματώνει μεν κατά τι μεγαλύτερη μπαταρία και θα προσφέρει κατά τι υψηλότερες επιδόσεις (λόγω του ενεργού συστήματος ψύξης του αντί για το παθητικό του Air) αλλά αυτοί δεν είναι λόγοι για να τον προτιμήσει κανείς. Ίσως η Apple ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε, αλλά με μία αναβάθμιση επαγγελματικού προσανατολισμού σε αυτόν τον M2 MacBook Pro 13 (16GB/512GB) φτάνει να απέχει μόλις $200 από έναν M1 Pro MacBook Pro 14, ο οποίος και ισχυρότερος είναι για δουλειά και πληρέστερος όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Τί τύχη έχει ο Μ2 MacBook Pro 13, λοιπόν;

Στο πλαίσιο των προσδοκιών που υπήρχαν πριν την WWDC, βέβαια, είναι δύσκολο να μην διακρίνει κανείς και κάποια απογοήτευση - όχι από ό,τι ανακοινώθηκε, αλλά από ό,τι... δεν. Πολλοί θεωρούσαν π.χ. πως η Apple θα αποκάλυπτε τον νέο Mac Pro (μα η όλη κατάσταση με την υποτιθέμενη υλοποίηση M1 Extreme ή M2 Extreme δείχνει δύσκολη και η εταιρεία μάλλον δεν ήταν ακόμη έτοιμη). Άλλοι περίμεναν πως θα γινόταν για πρώτη φορά λόγος για το realityOS, το λειτουργικό σύστημα που θα στηρίξει τα επερχόμενα γυαλιά εικονικής/επαυξημένης πραγματικότητας της Apple (μα πιθανώς αυτά αξίζουν δική τους εκδήλωση). Άλλοι ήταν βέβαιοι πως μαζί με τον νέο M2 MacBook Air θα αποκαλύπτονταν και νέα μοντέλα M2 Mac Mini, καθώς... είναι η σειρά τους (μα αυτό θα γίνει μάλλον τον Οκτώβριο).

Τίποτε από τα παραπάνω δεν συνέβη τελικά αλλά ο M2 MacBook Air αποζημίωσε και με το παραπάνω γι' αυτό: είναι το laptop βάσει του οποίου θα κρίνονται όλα τα ελαφρά και λεπτά τέτοια μοντέλα το 2022 και το 2023. Είναι ήδη ένα από τα πλέον αξιοπρόσεκτα προϊόντα τεχνολογίας φέτος και στην Apple αξίζουν τα σχετικά εύσημα. Πόσο θα κοστίζει στην Ελλάδα, βέβαια... άλλο θέμα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ