Ο επικεφαλής γραφικών της AMD, στην Intel

Καθόλου... τυχαίου timing η μεταγραφή του Raja Koduri, ο αμερικανικός κολοσσός σε νέα προϊοντική κατηγορία

Τίποτε δεν είναι - απολύτως, τουλάχιστον - τυχαίο σε αυτήν την ζωή... και η αγορά της τεχνολογίας φροντίζει από καιρό σε καιρό να το υπενθυμίζει μεγαλοπρεπώς: μόλις 24 ώρες μετά από την ανακοίνωση της Intel πως θα συνεργαστεί με την AMD για την ενσωμάτωση υποσυστημάτων γραφικών της δεύτερης σε επεξεργαστές της πρώτης, έγινε γνωστό πως ο Raja Koduri, ο επικεφαλής του τμήματος της AMD για τις κάρτες γραφικών της, αποχωρεί από την εταιρεία. Άλλες 24 ώρες μετά, δε, η Intel επιβεβαίωσε πως προσλαμβάνει τον Koduri στον ακριβώς αντίστοιχο ρόλο με αυτόν που είχε στην AMD. Τέτοιες "μεταγραφές", φυσικά, δεν γίνονται τόσο απλά ή εύκολα - η Intel, κοινώς, το πιθανότερο είναι πως προέβη σε συμφωνία με την AMD έτσι ώστε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της βραχυπρόθεσμα, γνωρίζοντας ήδη πως θα έχει μεσοπρόθεσμα δική της λύση στο πρόβλημα που σε λίγους μήνες θα λύσει η τεχνογνωσία της AMD. Για την συγκέντρωση της οποίας τεχνογνωσίας τα τελευταία χρόνια σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Koduri, προφανώς!

Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital που παρακολουθούν την αγορά των 3D γραφικών για PC από κοντά πιθανώς εντόπισαν ήδη το σημαντικό νέο στοιχείο που η συγκεκριμένη "μεταγραφή" φέρνει στο προσκήνιο: η Intel μέχρι σήμερα κατά βάση δεν είχε "αντίστοιχη θέση" αυτής που είχε ο Raja Koduri στην AMD, πράγμα που σημαίνει πως ο μεγαλύτερος σχεδιαστής κεντρικών επεξεργαστών στον κόσμο σκοπεύει να εισέλθει... σοβαρά αυτή τη φορά (γιατί το έχει προσπαθήσει δύο φορές στο παρελθόν "με μισή καρδιά και... ολόκληρη αποτυχία στην αγορά των πανίσχυρων και πανάκριβων καρτών γραφικών όπου αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η nVidia ανταγωνιζόμενη την AMD.

Η Intel πρακτικά επιβεβαίωσε τις προθέσεις της δηλώνοντας πως ο Koduri θα είναι υπεύθυνος για την στρατηγική της Intel σε όλο το φάσμα των επιπέδων ισχύος στα οποία κινούνται σήμερα τα υποσυστήματα γραφικών: από το κατώτατο και απολύτως εισαγωγικό που αναλαμβάνει... ίσα-ίσα την προβολή εικόνας σε μικρές ή/και φορητές συσκευές, μέχρι το ανώτατο που απευθύνεται στους PC gamers με τις υψηλότερες απαιτήσεις ή τα ερευνητικά κέντρα που αξιοποιούν ειδικές επιστημονικές εφαρμογές. Η Intel δεν είχε μέχρι σήμερα καμία πρόσβαση στην αγορά των μεμονωμένων καρτών γραφικών, ενώ τα καλύτερα δικά της υποσυστήματα γραφικών που ενσωματώνει π.χ. στους επεξεργαστές Core i5/i7 αντιστοιχούν στην εισαγωγική ζώνη των αντίστοιχων προϊόντων της nVidia και της AMD. Η Intel, με άλλα λόγια, εισέρχεται σε μία εντελώς νέα γι' αυτήν αγορά ως "τρίτος παίκτης".

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι αν ένας άνθρωπος μπορεί να φέρει την Intel σε αξιόμαχη θέση στον τομέα της επεξεργασίας γραφικών αυτός είναι ο Raja Koduri, στο όραμα και τις προσπάθειες του οποίου η AMD χρωστά μεγάλο ποσοστό της επανόδου της στο προσκήνιο με τις Radeon της τελευταίας πενταετίας. Θα έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, να διαπιστώσουμε πόση ελευθερία κινήσεων και επιλογών θα έχει το έμπειρο στέλεχος της ΑMD μέσα σε ένα περιβάλλον με τελείως διαφορετική εταιρική κουλτούρα, όπως είναι αυτό της Intel. Αργά ή γρήγορα, θα το μάθουμε. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ