O Elon Musk με $44 δις εξαγοράζει το Twitter

Ο πολυσυζητημένος επιχειρηματίας υπόσχεται αλλαγές, όλοι περιμένουν να δουν... τί ακριβώς εννοεί

Μετά από έναν ολόκληρο μήνα είτε περίπλοκης παρτίδας σκακιού είτε... χαοτικά απρόβλεπτων διαπραγματεύσεων - ως συνήθως με αυτόν τον άνθρωπο δεν είναι εύκολο να είναι κανείς σίγουρος - ο Elon Musk εξαγόρασε το Twitter προς 44 δισεκατομμύρια δολάρια. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, μετά από σύσκεψή του το Σαββατοκύριακο, επανεξέτασε την προσφορά του Musk (μόνο αφού ο ίδιος πρώτα δημοσιοποίησε το πώς ακριβώς θα εξασφάλιζε τα απαραίτητα κεφάλαια για την εξαγορά) και αποφάσισε να την εγκρίνει έχοντας πρώτα συμφωνήσει μαζί του στο γενικό πλαίσιο μίας συμφωνίας και συγκεκριμένων όρων.

Ο Musk προσέφερε 54.20 δολάρια ανά μετοχή για την εξαγορά, το ίδιο ποσό που είχε προτείνει στην αρχική του προσφορά στις 15 Απριλίου - το οποίο είναι υψηλότερο ως τιμή αλλά όχι και... θεαματικά υψηλότερο ακριβώς από την τιμή με την οποία είχε ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της μετοχής την Παρασκευή. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως οι μέτοχοι του Twitter δεν πίστευαν πως το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα έκανε τελικά δεκτή την πρόταση εξαγοράς του Musk (ειδάλλως η τιμή της μετοχής θα ήταν σημαντικά υψηλότερη). Το τί ακριβώς συνέβη ανάμεσα στην Παρασκευή το απόγευμα και την Κυριακή το βράδυ δεν είναι σαφές (ίσως και... να μην μάθουμε ποτέ βέβαια) όμως μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες η συμφωνία με τον Musk είχε επιτευχθεί ώστε να προηγηθεί των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου του Twitter.

Η ερώτηση στο μυαλό όλων, φυσικά, είναι η... προφανής: και τώρα, τί; Η επίσημη απάντηση του Elon Musk είναι... tweets του που έχουμε δει και στο παρελθόν: "Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter έδει αναδειχθεί στον κοινό τόπο συνάντησης όπου συζητώνται πολλά από τα θέματα που κρίνουν το μέλλον της ανθρωπότητας". "Θέλω να κάνω το Twitter καλύτερο από ποτέ", ισχυρίζεται ο Musk, "προσθέτοντας στην υπηρεσία νέες λειτουργίες, καθιστώντας τους αλγορίθμους της προσβάσιμους στον καθένα, περιορίζοντας τα αυτοματοποιημένα προφίλ (smam bots) και ταυτοποιώντας όλους τους ανθρώπους". "Το Twitter έχει μεγάλη δυναμική και θα συνεργαστώ με τα στελέχη της εταιρείας, όπως και με την κοινότητα των χρηστών της, ώστε να την αξιοποιήσω", προσέθεσε ο Musk.

Ασχέτως του τί σχεδιάζει ή δεν σχεδιάζει να κάνει πραγματικά με το... νέο του απόκτημα, ο διευθύνοντας σύμβουλος της Tesla έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Θα είναι δύσκολο, για παράδειγμα, να προσθέσει νέες λειτουργίες στο Twitter χωρίς να αλλοιώσει περαιτέρω την λειτουργία που το καθιστά μοναδικό: το "γρήγορο tweet" και την αμεσότητα που το χαρακτηρίζει. Θα είναι ακόμη δυσκολότερο να "ταυτοποιήσει όλους τους ανθρώπους", καθώς η ανωνυμία στο Twitter όχι απλώς είναι αποδεκτή και προστατεύεται, είναι ένα από τα βασικά συστατικά του στοιχεία. Θα είναι, δε, ακόμη δυσκολότερο να καταστήσει την υπηρεσία προσβάσιμη σε ευρύτερο κοινό ώστε να την βοηθήσει να επιτύχει οικονομικά, χωρίς να προσελκύσει ξανά το είδος της συστηματικής, οργανωμένης και στοχευμένης ρητορικής μίσους και παραπληροφόρησης που το Twitter χρειάστηκε μία δεκαετία για να περιορίσει σε ανεκτά επίπεδα.

Μιλώντας, δε, για ευρύτερη πρόσβαση στο Twitter, δεν μπορεί να μην αναφερθεί κανείς και στην ελευθερία του λόγου, της οποίας ο Musk θεωρεί εαυτόν υπερασπιστή. Ο διευθύνοντας σύμβουλος της Tesla χαρακτηρίζει τον εαυτό του "υποστηρικτή της απόλυτης ελευθερίας του λόγου" και της "μηδενικής επιτήρησης" στο Internet, κάτι που έχει φυσικά δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία σε όλους όσον αφορά στο πώς θα διαχειρίζεται στο μέλλον το Twitter ιδιώτες ή συμφέροντα που το είχαν παλαιότερα μετατρέψει κυριολεκτικά σε όπλο για τους σκοπούς τους.

Πέρα από τα πρακτικά θέματα - όπως το είδος της διοίκησης που μπορεί να περιμένει η κοινότητα και οι υπάλληλοι του Twitter από έναν άνθρωπο που ήταν ήδη υπεραπασχολημένος - οι επόμενοι μήνες θα αποκαλύψουν εν πολλοίς το αν και κατά πόσο ο Elοn Musk συνειδητοποιεί τί ακριβώς σημαίνει να εξαγοράζει κανείς το πλέον επιδραστικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον πλανήτη ή αν πρόκειται για μία από τις κινήσεις εκείνες που κάνει ενίοτε μόνο για να... διασκεδάσει και να εντυπωσιάσει χωρίς να προβληματίζεται για τις συνέπειες. Όπως πάντοτε, θα δείξει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ