nVidia Titan X: επιτέλους, 4Κ/60 στα PC games

Η ισχυρότερη κάρτα γραφικών που κατασκευάστηκε ποτέ για "καταναλωτικούς" Η/Υ, διαθέσιμη σύντομα

Στον κόσμο της πληροφορικής είναι... απολύτως συνηθισμένο μία νέα τεχνολογία να δημιουργεί προβλήματα στις υπάρχουσες, οι οποίες πρέπει στη συνέχεια να εξελιχθούν προκειμένου να καλύψουν τις απαιτήσεις του κοινού με καινούργια πια δεδομένα. Αυτό ακριβώς συνέβη με την υπερυψηλή ευκρίνεια (εικόνα 4Κ) και τους προσωπικούς υπολογιστές: τηλεοράσεις, προβολείς και οθόνες ανάλυσης 3840x2160 pixels κυκλοφορούν εδώ και τέσσερα χρόνια, όμως κάρτα γραφικών ικανή να προβάλλει σύγχρονα PC games σε αυτήν την ανάλυση με ομαλό ρυθμό ανανέωσης και χωρίς μεγάλους συμβιβασμούς στην ποιότητα απεικόνισης δεν υπήρχε. Η ισχυρότατη πρόσφατη nVidia GeForce GTX 1080 πλησίασε κοντά σε αυτό το επίπεδο, όμως ένας αριθμός από δημοφιλείς τίτλους την εμποδίζει να διατηρήσει τον "στόχο" αυτό στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Ε, η nVidia - νωρίτερα απ' όσο περιμέναμε, είναι η αλήθεια - μόλις ανταποκρίθηκε και σε αυτήν την πρόκληση με την νέα GTX Titan.

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η αμερικανική εταιρεία χρησιμοποιεί την ονομασία "Titan" για κάρτα γραφικών της, ξεκινώντας από την αρχική Titan του 2013 (που αξιοποιήσαμε και στο Αθηνόραμα Digital για πολλούς μήνες), συνεχίζοντας με την Titan Black την ίδια χρονιά (παρόμοια και βελτιωμένη στα σημεία), την Titan Z του 2014 (ουσιαστικά μία "διπλή Titan" με κόστος άνω των €3000!) και την Titan X του 2015 (που ήταν και η πρώτη ικανή να προβάλλει σε ανάλυση 4Κ PC games... εισαγωγικού επιπέδου). Όμως αυτή τη φορά ο... Τιτάνας είναι σχεδόν τρομακτικός: η Titan X του 2016 απαρτίζεται από 12 δισεκατομμύρια (!) transistors, ενσωματώνει 12 GB μνήμης και κοστίζει για να αποκτηθεί όχι λιγότερα από $1200 - κάποιος διαβεβαίωσε τα στελέχη της nVidia πως μπορούν να κοστολογήσουν "GB και κατοστάρικο" ή "δισεκατομμύριο transistors και κατοστάρικο" για την συγκεκριμένη κάρτα, υποθέτουμε!

Το μόνο σίγουρο είναι πως η φετινή Titan X με 3584 πυρήνες επεξεργασίας (CUDA units) αντί για τους 2560 της GTX 1080, ευρύτερο δίαυλο μεταφοράς δεδομένων (384-bit αντί για 256-bit), την διπλάσια λανθάνουσα μνήμη τύπου L2 και μία σειρά από άλλα βελτιωμένα στοιχεία, είναι σημαντικά ισχυρότερη από την μέχρι πρότινος ταχύτερη κάρτα γραφικών της nVidia, την GTX 1080. Πόσο ισχυρότερη; Κατά 25%-35% στην πλειοψηφία των σεναρίων χρήσης της, αρκετά δηλαδή για να διαχειριστεί όλα τα σύγχρονα PC games σε υπερυψηλή ευκρίνεια με ρυθμούς ανανέωσης των 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Η αμερικανική εταιρεία κατάφερε, δε, χάρις στις ιδιότητες της κατασκευαστικής μεθόδου της στα 16 nm και της νέας αρχιτεκτονικής Pascal, να παραμείνει σε "λογικά" επίπεδα απαιτήσεων τροφοδοσίας (τα 250 Watt που παραδοσιακά ζητούν οι κορυφαίες κάρτες γραφικών της nVidia).

Με την καινούργια Titan X οι Αμερικανοί είναι φανερό πως θέλουν να δημιουργήσουν στο μυαλό του κοινού μία τρίτη κατηγορία για τις κάρτες γραφικών τους: την "καταναλωτική" με τις GeForce (η νέα Titan X δεν φέρει αυτόν τον χαρακτηρισμό), την "επαγγελματική" (με τις Quadro/Tesla) και μία ανάμεσά τους, για το κοινό με υψηλότερες απαιτήσεις που έχει την δυνατότητα και την πρόθεση να καταβάλλει αυτά τα $1200 για να αποκτήσει ένα προϊόν αυτού του επιπέδου. Η Titan X θα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά από την nVidia και συγκεκριμένους συναρμολογητές - με άλλα λόγια δεν θα προσφερθεί από τους παραδοσιακούς της ανεξάρτητους κατασκευαστές καρτών γραφικών όπως οι Asus, MSI, Gigabyte κλπ. - στις 2 Αυγούστου. Έτσι για αλλαγή, δεν περιμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα μετρήσεων από τα τεχνικά sites: αυτή τη φορά, μπορούμε εύκολα να... τα φανταστούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ