nVidia Titan RTX: η ισχυρότερη κάρτα γραφικών... για φέτος

Οι Αμερικανοί κάνουν την έκπληξη, προσφέρουν τέταρτο προϊόν της νέας τους σειράς σε επαγγελματίες

Θα είχε αρχίσει φυσικά να καταντά... βαρετό, τρόπον τινά, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει ένα ενδιαφέρον λόγω του παραδόξου της όλης υπόθεσης: η nVidia για δύο χρόνια είχε παραμείνει ουσιαστικά καθηλωμένη στην ίδια τεχνολογία απόδοσης γραφικών, παρουσιάζοντας μοντέλα μόνο "στα σημεία" καλύτερα από τους προκάτοχούς της, αλλά φέτος από το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά προωθεί όχι μία, όχι δύο, όχι τρεις, αλλά... τέσσερις νέες κάρτες γραφικών: την GeForce RTX 2080 Ti, την RTX 2080, την RTX 2070 και, πριν από λίγες ώρες, την ακόμη ισχυρότερη... Titan RTX!

Πράγματι, ενώ η ισχυρότερη επαγγελματικού προσανατολισμού κάρτα γραφικών της nVidia εμφανίζεται συνήθως αρκετό καιρό μετά από την ισχυρότερη καταναλωτική, η νέα Titan RTX θα διατεθεί μόλις δύο μήνες μετά από την RTX 2080 Ti. Το αξιοσημείωτο, δε, είναι πως για "απλή" χρήση π.χ. σε PC games η Titan RTX εμφανίζεται - στα χαρτιά τουλάχιστον - μόλις 10% ή 15% ταχύτερη της RTX 2080 Ti. Προσφέρει όμως πολλά περισσότερα σε επαγγελματική χρήση απ' ότι η προκάτοχός της, η περυσινή Titan V, καθώς φέρει την διπλάσια ενσωματωμένη μνήμη (24 GB αντί για 12), υψηλότερο χρονισμό σε πυρήνα και μνήμη (και ταχύτερη τέτοια), καθώς και την αρχιτεκτονική Turing, της οποίας οι ειδικοί πυρήνες (tensor cores) βοηθούν πάρα πολύ σε απεικόνιση 3D γραφικών σε πραγματικό χρόνο, σε ανάλυση ρουτινών τεχνητής νοημοσύνης και άλλες δύσκολες εργασίες.

Η Titan RTX υποστηρίζει την ταυτόχρονη λειτουργία με μία δεύτερη τέτοια αξιοποιώντας την τεχνολογία NVLink και το συνδετικό περιφερειακό της nVidia, κάτι που πιθανώς θα σκεφτούν σοβαρά όσοι έχουν ανάγκη την μέγιστη δυνατή επεξεργαστική δύναμη για περίπλοκους υπολογισμούς σε μία σειρά από διαφορετικά σενάρια χρήσης. Θα το σκεφτούν σοβαρά, δε, και επειδή η Titan RTX κοστίζει "μόλις" $2500, λιγότερα όχι μόνο από την Titan V ($3000) αλλά και από όλες σχεδόν τις επαγγελματικές κάρτες Quadro της nVidia (που όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν τις δυνατότητες μιας Titan RTX). Φυσικά ένα PC που θα φέρει δύο Titan RTX θα πρέπει από μόνο του να κοστίζει με όλα τα υπόλοιπα υποσυστήματά του δύο φορές όσο αυτές οι κάρτες επίσης, αλλά "αν είναι για δουλειά"...!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ