nVidia: νέα σειρά εντυπωσιακών καρτών γραφικών

Οι GeForce RTX 3070, 3080 και 3090 διαθέσιμες μέσα στους επόμενους δύο μήνες - λεπτομέρειες

Μετά από πολλές συζητήσεις, φήμες και ορισμένες διαρροές - μία συγκεκριμένη πριν από 24 ώρες ουσιαστικά αποκάλυψε όλα τα σημαντικά στοιχεία που περιμέναμε να μάθουμε - η nVidia ανακοίνωσε και επίσημα την νέα της σειρά καρτών γραφικών GeForce RTX 30. Τα τρία μοντέλα που την απαρτίζουν για την ώρα, οι RTX 3070, RTX 3080 and RTX 3090, βασίζονται στην νέα αρχιτεκτονική Ampere της εταιρείας και προσφέρουν σημαντικά ωφέλη σε σχέση με τις προκατόχους τους κάρτες γραφικών της σειράς RTX 20: υψηλότερες έως θεαματικά υψηλότερες επιδόσεις, περισσότερες επιλογές απεικόνισης και μια σειρά από νέες λειτουργίες. Οι τρεις κάρτες αντιστοιχούν σε προσεκτικά επιλεγμένα κόστη - €499, €699 και €1399 αντιστοίχως - απευθυνόμενες σε PC gamers με απαιτήσεις, αυξημένες απαιτήσεις έως... παράλογες απαιτήσεις. Και τα τρία προϊόντα θα είναι διαθέσιμα μέσα στις επόμενες 60 ημέρες.

Η πλέον ενδιαφέρουσα από τις τρεις νέες κάρτες γραφικών της nVidia είναι σαφέστατα η RTX 3080, καθώς είναι σημαντικά ισχυρότερη από την μέχρι σήμερα κορυφαία καταναλωτική της εταιρείας (την RTX 2080 Ti) κοστίζοντας παράλληλα λιγότερα χρήματα. Η γρήγορη μνήμη των 10GB που ενσωματώνει είναι επαρκής για PC gaming σε ανάλυση 4Κ και υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης οθόνης ενώ οι επιδόσεις της στις λειτουργίες ray-tracing και επεξεργασίας καρέ μέσω τεχνητής νοημοσύνης είναι σχεδόν οι διπλάσιες (!) σε σχέση με αυτές της προηγούμενης γενιάς. Το σύστημα ψύξης της 3080 είναι ανασχεδιασμένο και δείχνει πολλά υποσχόμενο - η όλη του διαρρύθμιση, για την ακρίβεια, έχει ως στόσο την αθόρυβη λειτουργία ενθαρρύνοντας παράλληλα τον υπερχρονισμό αν ο χρήστης τον επιθυμεί. Η RTX 3080 θα γίνει αρχικά διαθέσιμη από την nVidia (στην γνωστή μας πια Founders Edition) στις 17 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσουν στην συνέχεια και οι συνεργαζόμενοι μαζί της κατασκευαστές.

Η GeForce RTX 2070 είναι λιγότερο ισχυρή από την RTX 3080, στηρίζεται σε λιγότερο προηγμένο σύστημα ψύξης και τα 8GB (λιγότερο γρήγορης) μνήμης της ίσως αναδειχθούν μελλοντικά σε πρόβλημα με απαιτητικά PC games σε ανάλυση 4Κ. Ακόμη και αυτή ωστόσο κατορθώνει να κινηθεί στο ίδιο επίπεδο επιδόσεων με την ως τώρα κορυφαία 2080 Ti ζητώντας λιγότερα από τα μισά χρήματα, προσφέροντας όλες τις βελτιώσεις στους πυρήνες επεξεργασίας της με αυτές που προσφέρουν τα δύο μεγαλύτερα άλλα μοντέλα της σειράς RTX 30 και καταναλώνοντας σημαντικά λιγότερο ρεύμα. Η RTX 2070 θα είναι διαθέσιμη σε Ευρώπη και ΗΠΑ μέσα στον Οκτώβριο.

Απόδειξη, τέλος, του γεγονότος ότι εννοεί να κρατήσει το στέμμα του κατασκευαστή με την ισχυρότερη κάρτα γραφικών για καιρό, η nVidia παρουσίασε και την RTX 3090. Πρόκειται για μία κάρτα επέκτασης κυριολεκτικά... τερατώδη, τόσο σε μέγεθος αυτό καθ' αυτό όσο και σε επιδόσεις, στον τομέα των οποίων δεν έχει εμφανιστεί συγκρίσιμο καταναλωτικό προϊόν μέχρι σήμερα. Η RTX 3080 φέρει 24GB μνήμης και είναι κατά 50% ισχυρότερη από την μυθική Titan RTX - ισχύς πρακτικά μη αξιοποιήσιμη από την συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών PC games. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η nVidia προωθεί την RTX 3090 ως την πρώτη κάρτα γραφικών κατάλληλη για 8Κ gaming (και μάλιστα με τις λειτουργίες απεικόνισης ray-tracing ενεργές). Θα είναι διαθέσιμη στις 24 Σεπτεμβρίου από την ίδια την nVidia (η Founders Edition δηλαδή) και στην συνέχεια από μεγάλο αριθμό συνεργαζόμενων με αυτήν κατασκευαστών. Καθώς η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών χαρακτηρίζεται από σημαντικό περιθώριο υπερχρονισμού, αναμένεται να εμφανιστούν στην αγορά και μοντέλα με ειδικά συστήματα ψύξης και κόστος φυσικά ακόμη υψηλότερο από το ήδη υψηλό των €1399.

Και οι τρεις νέες κάρτες γραφικών της nVidia φέρουν θύρες HDMI έκδοσης 2.1 (επιτρέποντας έτσι την απεικόνιση 8Κ σε 60 Hz και 4Κ σε 120 Hz), υποστηρίζουν το υποσύστημα DirectStorage της Microsoft για τα Windows 10 (επιτρέποντας την διαχείριση περίπλοκων δεδομένων γραφικών απευθείας από δίσκους SSD) και προσφέρουν μία νέα τεχνολογία βελτιστοποίησης κίνησης 3D γραφικών ονόματι Reflex (σε συνεργασία με συμβατές οθόνες περιορίζει τις καθυστερήσεις έως και στο 40% σε ρυθμούς ανανέωσης έως τα 360 Hz). Οι RTX 2070, RTX 2080 και RTX 2090 υποστηρίζουν εξάλλου και όλες τις άλλες λειτουργίες και πρόσθετα εργαλεία που διαθέτει η nVidia για τις δικές της κάρτες γραφικών - από τις G-Sync και DLSS μέχρι τις Ansel, ShadowPlay, FreeStyle και πολλές άλλες - προσφέροντας σε ορισμένες σημαντικές αναβαθμίσεις και φέρνοντας στο προσκήνιο κάποιες καινούργιες.

Η αλήθεια είναι πως η nVidia εντυπωσίασε τους πάντες με την νέα της σειρά καρτών γραφικών RTX 30 - ειδικά στο θέμα του κόστους των 3070/3080 και η AMD θα χρειαστεί να παρουσιάσει κάτι πραγματικά εκπληκτικό βασισμένο στην πολυσυζητημένη επερχόμενη αρχιτεκτονική Big Navi αν επιθυμεί την... ισοφάριση, πόσο μάλλον την απόκτηση πλεονεκτικής θέσης. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ