nVidia: νέα γενιά καρτών γραφικών

Με αρχιτεκτονική που δίνει έμφαση στην εξοικονόμηση ρεύματος, προσιτό το πρώτο δείγμα

Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας σχεδιάζουν, παρουσιάζουν και προωθούν προϊόντα, όμως οι nVidia και AMD - οι δύο πρωταγωνίστριες στο χώρο των chip επεξεργασίας γραφικών - δεν ανήκαν σε αυτές: αμφότερες όταν παρουσίαζαν την "επόμενης γενιάς" αρχιτεκτονική τους για τα σχετικά προϊόντα, την επεδείκνυαν αρχικά σε κάρτες γραφικών πανίσχυρες και πανάκριβες, με τις προσιτές κάρτες γραφικών, τα υποσυστήματα γραφικών για laptop κλπ. να ακολουθούν. Ε, η nVidia αποφάσισε να... κάνει την υπέρβαση χθες, παρουσιάζοντας την νέα της αρχιτεκτονική "Maxwell" - στην οποία θα βασίσει όλα της τα chip το 2014 - σε μία κάρτα γραφικών κόστους... €120 (!). Αν μη τί άλλο, με αυτήν, την GeForce GTX 750 Ti, κέντρισε την περιέργεια όλων!

Η αρχιτεκτονική "Maxwell" είναι, κατά μία έννοια, το αντίστοιχο της αρχιτεκτονικής "Haswell" της Intel για τους περσινούς δικούς της επεξεργαστές Core i7: πρωταρχικός της στόχος δεν είναι το μεγάλο "άλμα μπροστά" στις επιδόσεις της επεξεργασίας 3D γραφικών, αλλά ο περιορισμός της σπατάλης ενέργειας και η άνοδος του δείκτη "απόδοσης ανά Watt". Η nVidia με την GTX 750 Τi διατείνεται πως προσφέρει την ίδια ισχύ που προσέφερε πριν από λίγα λόγια η... κτηνώδης GTX 480, με το 1/4 όμως των αντίστοιχων ενεργειακών απαιτήσεων. Και μόνο μία αντιπαραβολή στα μεγέθη των δύο καρτών γραφικών, ούτε καν στα σχετικά... γραφήματα, αρκεί για να υπογραμμίσει την πρόοδο που έχει σημειώσει η nVidia τα τελευταία χρόνια στο σχεδιασμό και την κατασκευή chip για τρισδιάστατη απεικόνιση όλων των ειδών.

Ακόμη και με σύγχρονές της "αντιπάλους" από την AMD, ωστόσο, όπως την κοντινότερή της σε επιδόσεις Radeon 260X, η καινούργια αυτή GeForce καταφέρνει να προσφέρει τις ίδιες επιδόσεις με δείκτη κατανάλωσης στα 60 W TDP, όταν η προαναφερθείσα κάρτα γραφικών της AMD χαρακτηρίζεται από αντίστοιχο δείκτη 115 W TDP. Όλα αυτά χωρίς η nVidia να μεταβεί σε νέα λιθογραφική μέθοδο κατασκευής (παραμένουμε στα 28 nm και θα παραμείνουμε για όλο το έτος) και μόνο με βελτιώσεις "στα σημεία" σε σχέση με τις υπάρχουσες κάρτες γραφικών, όπως την ανακατανομή των πυρήνων επεξεργασίας Kuda και την αύξηση της μνήμης δευτέρου επιπέδου από τα 256ΚΒ στα 2ΜΒ.

Η GeForce GTX 750 Ti δεν χρειάζεται καν να συνδεθεί στο τροφοδοτικό του εκάστοτε PC (αντλεί την ενέργεια που χρειάζεται από την υποδοχή PCI Express όπου συνδέεται), ενσωματώνει μικρή, πρακτικά αθόρυβη ψύκτρα και - στο δημοσιογραφικό δείγμα τουλάχιστον - φέρει δύο θύρες DVI και μία microHDMI. Εκεί εντοπίζεται και το μόνο "παράπονο" που θα μπορούσε να έχει κανείς από αυτήν: ενώ βάσει προδιαγραφών θα ήταν πολύ καλή επιλογή για χρήση σε Media Center PC για αναπαραγωγή multimedia υλικού ή/και αξιοποίηση πολλών PC games της υπηρεσίας Steam, η νέα GeForce δεν φέρει ούτε θύρα HDMI 2.0, ούτε ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή video μορφής H.265. Δεν είναι σε θέση, με άλλα λόγια, να υποστηρίξει την υπερυψηλή ευκρίνεια ή εικόνα 4Κ στη "σωστή" σάρωση των 60 Hz. και δεν είναι σε θέση να αποκωδικοποιήσει ταινίες 4Κ η ίδια (χρειάζεται σχετικό software). Για ολοκαίνουργια κάρτα γραφικών, που τώρα εμφανίζεται στην αγορά, αυτό... "είναι ένα θέμα". Ας ελπίσουμε πως άλλες προτάσεις της nVidia στηριγμένες στην ίδια αρχιτεκτονική θα προσφέρουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για κάτι τέτοιο. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ