nVidia: κάρτα γραφικών... απλησίαστη

Τόσο σε επεξεργαστική δύναμη όσο και σε κόστος - ε, γιατί πολύ... καταναλωτική ήταν η απλή Titan!

Τίποτε δεν λειτουργεί ως χρήσιμη υπενθύμιση όσον αφορά στην εξέλιξη των υποσυστημάτων για PC περισσότερο αποτελεσματικά από ένα ισχυρό... σοκ - και αυτό ακριβώς "χάρισε" o Jen-Hsun Huang, o διευθύνοντας σύμβουλος της nVidia στο κοινό της χθες, στην εκδήλωση GTC της εταιρείας για τους επαγγελματίες και ενθουσιώδεις φίλους της τρισδιάστατης απεικόνισης. Ο Huang αποκάλυψε την GeForce GTX Titan Z, η οποία είναι η πρώτη "διπλή" κάρτα γραφικών της εταιρείας με πυρήνες όπως αυτούς μίας Titan ή Titan Black. Το κόστος της Titan Z; Ε, αυτό θα ήταν μάλλον λίγο αν ήταν "απλώς" διπλό μιας Titan ($2000), είναι λοιπόν... τριπλό: ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτή είναι η πρώτη κάρτα γραφικών που δεν απευθύνεται αυστηρά σε επαγγελματίες, αλλά θα κοστίζει $3000 για ν' αποκτηθεί!

Η αλήθεια, είναι, φυσικά, πως μόνο με επαγγελματική δουλειά θα μπορούσε να δικαιολογηθεί το κόστος απόκτησης μίας Titan Z: ακόμη και τα απαιτητικότερα PC games σε ανάλυση 4Κ δεν είναι αρκετά για να... "καταπιέσουν ψυχολογικά" μία κάρτα γραφικών που έρχεται εξοπλισμένη με 12 GB μνήμης δικά της, όχι λιγότερους από 5760 επιμέρους επεξεργαστές γραφικών (stream processors) και 480 μονάδες διαχείρισης υφών υλικού (texture units). Είναι πρακτικά δύο κανονικές, κανονικότατες Titan Black σε μία "συσκευασία", με μόνη διαφορά την ταχύτητα ρολογιού του πυρήνα τους (είναι αναγκαστικά χρονισμένος στα 700 MHz) και φυσικά την κατανάλωση ενέργειας, την οποία η nVidia δεν αποκάλυψε αλλά φυσικά ελπίζουμε να μην ανέρχεται σε... 500 Watt από μόνη της.

Η ίδια η nVidia δηλώνει πως μία Titan Z απευθύνεται κυρίως στους ανθρώπους που είτε θα αξιοποιήσουν την απίστευτη υπολογιστική της δύναμη για επιστημονικούς υπολογισμούς και προσομειώσεις (GPU compute), είτε θέλουν να παίζουν PC games σε αναλύσεις από... 5Κ "και πάνω" ή 4Κ σε πολλαπλές οθόνες. O Huang κυριολεκτικά δεν υπερέβαλλε όταν ισχυρίστηκε πως αυτή η μία και μοναδική κάρτα γραφικών πλησιάζει την ισχύ ενός ολόκληρου supercomputer: τα 8 teraFLOPS επεξεργαστικής δύναμης ανήκουν όντως σε αυτό το επίπεδο. Για την ισχύ αυτή, δε, τα $3000 του κόστους της μπορούν να θεωρηθούν... ευκαιρία, αφού με μία συστοιχία τέτοιων καρτών σε κατάλληλη διαμόρφωση, μπορούν να "χτιστούν" ειδικοί servers μαθηματικών υπολογισμών που θα κόστιζαν δεκάδες φορές περισσότερο με "συμβατικά" υποσυστήματα. Υπάρχει, πάντως, τρόπος να... "κάψει" κανείς το μυαλό του ακόμη περισσότερο απ' όσο θα το έκανε προσπαθώντας να θέσει σε "καθημερινά" πλαίσια την ισχύ μιας Titan Z: μπορεί, πολύ απλά, να... φανταστεί δύο τέτοιες κάρτες σε διάταξη SLI!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ