nVidia GTX 1080 Ti: επίσημη, η ταχύτερη... ever

Κάρτα γραφικών για PC με ανήκουστες επιδόσεις σε games και άλλα, διαθέσιμη σύντομα

Όπως γνωρίζαμε βεβαίως εδώ και καιρό, τόσο από τις σχετικές διαρροές όσο και από την... ίδια την nVidia - που δημοσίευσε κατά λάθος σχετικές πληροφορίες στο Web site της την περασμένη εβδομάδα - η μέχρι σήμερα ισχυρότερη "καταναλωτική" κάρτα γραφικών για PC, εξαιρώντας την Titan X της ίδιας εταιρείας, έχει πλέον διάδοχο. Ονομάζεται GTX 1080 Ti, όμως είναι μόνο... κατ' όνομα απλώς βελτιστοποιημένη έκδοση της υπάρχουσας GTX 1080, όπως υπήρξαν άλλα μοντέλα Ti στο παρελθόν: η συγκεκριμένη είναι όχι μόνο κατά 35% ταχύτερη (σημαντικότατο άλμα στις επιδόσεις) από την αρχική 1080, αλλά ισχυρότερη... και από την Titan X (!) με τις ίδιες ενεργειακές απαιτήσεις. Βάσει χαρακτηριστικών, για την ακρίβεια, η 1080 Ti είναι η ικανότερη κάρτα γραφικών που μπορεί να αγοράσει καταναλωτής σήμερα... για την ώρα, τουλάχιστον.

Σε σχέση με την GTX 1080, λοιπόν, η GTX 1080 Ti συνοπτικά προσφέρει: 11GB μνήμης αντί για 8, εύρος διαμεταγωγής δεδομένων στην μνήμη της τάξης των 484 GB/s αντί για 320, πυρήνες επεξεργασίας 3584 αντί για 2560 και συνολική επεξεργαστική δύναμη της τάξης των 11.5 TFLOPS αντί για 9. Είναι, με άλλα λόγια, σχεδόν πανομοιότυπη της τερατώδους Titan X, με τη διαφορά ότι η ταχύτητα μνήμης της σε σχέση με την δεύτερη είναι αυξημένη, όπως και ο χρονισμός της. Το σημαντικά βελτιωμένο σύστημα ψύξης της Ti, μάλιστα, επιτρέπει υπερχρονισμό έως και τα 2 GHz (!), για ακόμη μεγαλύτερη διαφορά στις επιδόσεις. Η Ti αντλεί σε πλήρη φόρτο έως 250 Watt από το εκάστοτε τροφοδοτικό, όπως η Titan X, η μεγαλύτερη διαφορά όμως βρίσκεται στο κόστος: η Titan X ξεκίνησε από την προτεινόμενη λιανική των $1200 (και δεν την έχουμε δει παρά ελάχιστα μειωμένη κατά περιόδους), ενώ η Ti θα πωλείται προς $699 από την επόμενη εβδομάδα!

Αξίζει να σημειωθεί, βεβαίως, πως αναφερόμαστε αυτή τη στιγμή στην κάρτα γραφικών που θα πωλεί η ίδια η nVidia - ήδη ανεξάρτητοι κατασκευαστές περιφερειακών που συνεργάζονται μαζί της, όπως οι Asus, Gigabyte, EVGA και MSI, έχουν ανακοινώσει τις δικές τους εκδόσεις με διαφορετικά, ικανότερα συστήματα ψύξης και κατά πάσα πιθανότητα υψηλότερους χρονισμούς εξ αρχής. Τόση επεξεργαστική δύναμη, φυσικά, όση προσφέρει μία GeForce GTX 1080 Ti είναι απαραίτητη μόνο σε αναλύσεις 2.5Κ/4Κ σε υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης οθόνης (άνω των 120 Hz), με απαιτητικά εφέ βελτίωσης της εικόνας σε σύγχρονα PC games ενεργά. Στον ορίζοντα, πάντως, βρίσκονται επιτέλους και οι αντιπροτάσεις της AMD, αυτές που βασίζονται στον πυρήνα Vega της εταιρείας, οι οποίες φιλοδοξούν να προσφέρουν για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό ισχυρό ανταγωνισμό στην nVidia. Εν αναμονή... μίας ακόμη σύγκρουσης, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ