nVidia GeForce GTX 1070 Ti: επικίνδυνα... αξιοπρόσεκτη!

H νέα κάρτα γραφικών των Αμερικανών δημιουργεί εσωτερικό ανταγωνισμό - και νέες επιλογές για τους PC gamers

H σχετική φημολογία στο Web οργίαζε από τα τέλη της άνοιξης, φυσικά, καθώς από στρατηγικής πλευράς η nVidia ήταν πρακτικά βέβαιο πως "θα είχε στο πρόγραμμα" ένα προϊόν-απάντηση στις κάρτες γραφικών RX Vega της AMD, είναι όμως πια κι επίσημο: ανάμεσα στις GeForce GTX 1080 και GeForce GTX 1070 - τις δύο κύριες κάρτες γραφικών της για PC gamers με απαιτήσεις, καθώς η Titan Xp... μάλλον παραείναι ακριβή για τους πιο πολλούς εξ αυτών - η nVidia "παρεμβάλλει" μία τρίτη κάρτα γραφικών. Το όνομα αυτής GeForce GTX 1070Ti και οι επιδόσεις της τόσο καλές, ώστε να... δημιουργούν ένα παράδοξο πρόβλημα στην nVidia και νέα δεδομένα για την "τριάδα" αυτή προϊόντων.

H GTX 1070Ti είναι... "στα χαρτιά" τουλάχιστον διαμορφωμένη έτσι ώστε να είναι ισχυρότερη από την "απλή" GTX 1070 - και την AMD RX Vega 56, την κάρτα γραφικών που καλείται να "εκτοπίσει" στο μυαλό των PC gamers - αλλά όχι τόσο ισχυρή όσο η GTX 1080, η οποία παραμένει η "συνιστώμενη" για όσους θέλουν να εξασφαλίσουν για τον Η/Υ τους περισσότερη μελλοντική χρήση σε τίτλους μελλοντικούς (και μερική έστω απόδοση σε ανάλυση 4Κ). H συνιστώμενη τιμή λιανικής των 1070, 1070Ti και 1080 - $400, $450 και $500 αντίστοιχα - υποννοεί το ίδιο. Πρακτικά όμως η 1070Ti πλησιάζει πολύ περισσότερο σε επιδόσεις την 1080 απ' ότι την 1070, ενώ αν ο κάτοχός της υπερχρονίσει την πρώτη σε απολύτως "φυσιολογικά" επίπεδα, αποσπά από αυτήν πρακτικά όλη την δύναμη μιας 1080!

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πρώτες GTX 1070Τi που διοχετεύθηκαν στην αγορά είναι χρονισμένες στα επίπεδα των 1070 - αν και κατασκευαστές όπως οι Asus, MSI, EVGA κλπ. είναι έτοιμοι να προσφέρουν αυτόν τον υπερχρονισμό, όπως προκύπτει από βελτιωμένα συστήματα ψύξης τους, εξ αρχής. Ως είθισται, βέβαια, το κόστος των βελτιωμένων αυτών μοντέλων 1070Ti είναι αυξημένο αρκετά ώστε να πλησιάζει επικίνδυνα αυτό των "απλών" 1080, οπότε... έχουμε ακόμη μία περίπτωση "δώρου-άδωρου" (αφού και οι "απλές" 1080 μπορούν να υπερχρονιστούν και να προσφέρουν με την σειρά τους καλύτερες επιδόσεις).

Σε αυτήν την κατάσταση έρχεται να προστεθεί τόσο η μείωση τιμής των GTX 1070 όσο και οι ουκ ολίγες πολύ καλές προσφορές που γίνονται στις GTX 1080 (ας μην ξεχνάμε πως κι αυτές βρίσκονται στην αγορά ενάμισι χρόνο πια). Και οι δύο παράγοντες κάνουν την επιλογή κάρτας γραφικών δυσκολότερη αυτές τις μέρες. Συμβουλή μας; Υπομονή και εξονυχιστική έρευνα αγοράς: είναι βέβαιο ότι τόσο στο πλαίσιο της περιβόητης πια Black Friday, όσο και των Χριστουγέννων, θα κάνουν την εμφάνισή τους ευκαιρίες που θ' ανταποκρίνονται στο διαθέσιμο budget πάρα πολλών PC gamers. Τουλάχιστον η GTX 1070Ti "γέρνει την πλάστιγγα" των υψηλών επιδόσεων για λογικό κόστος ακόμη περισσότερο προς την πλευρά των καταναλωτών. Ποτέ ευκαταφρόνητο, αυτό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ