nVidia: διαρροή της φημολογούμενης GTX 1080 Ti

Κάρτα γραφικών "ανάμεσα" στις 1080 και Titan X εμφανίζεται σε αναφορά, όχι πιθανή διάθεση τις μέσα στις γιορτές

Παρά την σημαντικότατη πρόοδο που έχει γίνει μέσα στο 2016 όσον αφορά την ισχύ των καρτών γραφικών για PC, εννοείται πως η εξέλιξή τους - για μία σειρά από λόγους, εμπορικούς και μη - συνεχίζεται αμείωτη. Και ενώ η nVidia έχει ήδη προσφέρει δύο τέτοιες κάρτες ικανές να αποδώσουν πολλές σύγχρονες παραγωγές σε ανάλυση εικόνας 4Κ (το... Άγιο Δισκοπότηρο των 3D γραφικών τα τελευταία χρόνια), τις Titan X και GeForce GTX 1080 δηλαδή, η προϊστορία της μάς έχει ήδη "προετοιμάσει ψυχολογικά" για μία τρίτη τέτοια κάρτα που "στέκεται" ανάμεσα σε αυτές. Αναφερόμαστε φυσικά στην έκδοση "Ti" της GTX 1080, για την οποία η σχετική φημολογία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό - και πριν από λίγες ημέρες είχαμε την πρώτη διαρροή πληροφοριών που αποτελεί πρακτική επιβεβαίωση της διάθεσης μιας τέτοιας κάρτας.

Η έκθεση μεταφοράς προϊόντων που "πρόδωσε" την GTX 1080 Ti περιγράφει μία κάρτα γραφικών που έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά των Titan X, είναι βασισμένη στον ίδιο πρακτικά πυρήνα, είναι εφοδιασμένη με 10 GB μνήμης (αντί για τα 12 των Titan X) και, βάσει του ποσού με το οποίο ήταν ασφαλισμένη για την μεταφορά αυτή, θα κοστίζει σαφώς λιγότερο από την Titan X (ιδανικά κάτω από τα €949-€999). Θα βασίζεται σίγουρα στην ίδια κατασκευαστική μέθοδο, παραμένει ωστόσο μυστήριο τόσο ο αριθμός των πυρήνων επεξεργασίας της, όσο και ο τύπος της μνήμης που θα χρησιμοποιεί. Τα τελευταία δύο στοιχεία θα ορίσουν, άλλωστε, και τις απαιτήσεις της GTX 1080 Ti σε τροφοδοσία.

Η προαναφερθείσα διαρροή μπορεί μεν να συνέβη και να έχει σχολιαστεί ήδη εκτενώς στο Web, δεν σημαίνει όμως απαραίτητα πως η GTX 1080 Ti θα κυκλοφορήσει εγκαίρως για τα Χριστούγεννα - για την ακρίβεια, όλες οι προωθητικές ενέργειες και διαφημίσεις που έχουμε δει μέχρι στιγμής από τους πιο σημαντικούς κατασκευαστές καρτών γραφικών παραπέμπουν σε μία εορταστική αγορά που θα στηριχθεί σε προσφορές διαφόρων μοντέλων GTX 1070/1080. Ίσως η ίδια η nVidia κατορθώσει να φέρει στα Δικτυακά καταστήματα και το δικό της μία Founders Edition της GTX 1080 Ti, όπως συνέβη με τις GTX 1060/1070/1080, όμως είναι και πάλι πρακτικά βέβαιο πως η διαθεσιμότητα μιας τέτοιας κάρτας θα είναι αρχικά χαμηλή. Σε κάθε περίπτωση, και μέχρι η GTX 1080 Ti να επιβεβαιωθεί με επίσημη αποκάλυψή της από την nVidia, δεν θα στηρίζαμε καμία καταναλωτική απόφαση των εορτών στην συγκεκριμένη διαρροή. Μάλλον!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ