Νόμος του Moore: 50 χρόνια... επιτυχίες!

Το αξίωμα που έθεσε την τροχιά εξέλιξης των Η/Υ έχει γενέθλια, παραμένει επίκαιρο και σημαντικό

Ε, ας είμαστε ειλικρινείς και ας το ομολογήσουμε ανοιχτά: σε μία αγορά τόσο γρήγορα κινούμενη όσο αυτή της τεχνολογίας το... τελευταίο πράγμα που περιμέναμε ήταν να διατυπωθεί μία πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξής της πριν από 50 χρόνια και αυτή να συνεχίσει εν πολλοίς να επαληθεύεται μέχρι σήμερα. Όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει με τον περίφημο "νόμο του Moore", τον οποίο διατύπωσε ο συνονόματος και συνιδρυτής της Intel, ο Gordon Moore, τέτοιες ημέρες του... 1965 (!). O Μοοre προέβλεψε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως ο αριθμός των ημιαγωγών (transistors) που θα "στριμώχνονταν" σε έναν επεξεργαστή και θα είχαν ευθέως ανάλογη επιρροή στην ισχύ του στο μέλλον θα διπλασιαζόταν κάθε χρόνο και πως το αντίστοιχο κόστος θα υποδιπλασιαζόταν. Στη συνέχεια ο ίδιος αναθεώρησε την πρόβλεψή του για διπλασιασμό της ισχύος των επεξεργαστών κάθε 18 μήνες (ασχέτως διπλασιασμού των ημιαγωγών σε 1 ή 2 χρόνια), "χαράζοντας" σε θεωρητικό επίπεδο την τροχιά εξέλιξης των υπολογιστών που όλη η αγορά θα ακολουθούσε τις επόμενες δεκαετίες.

Δικαιολογημένα η Intel - όχι τυχαία πρωταγωνίστρια στην κατηγορία των επεξεργαστών για πάρα, πάρα πολλά χρόνια - είναι υπερήφανη για την "κληρονομιά" του Moore και τον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρέασε και βοήθησε στην ανάπτυξη της πληροφορικής. Έμμεσα, προφανώς, και σε... κάθε σχεδόν ανθρώπινη δραστηριότητα από το 1975 και μετά, αφού η ψηφιακές τεχνολογίες όλων των ειδών δεν έχουν αφήσει ανέγγιχτη σχεδόν καμία πλευρά της καθημερινής ζωής όλων σχεδόν των κοινωνιών παγκοσμίως. Η Intel, για να γιορτάσει τα 50 χρόνια από την διατύπωση του νόμου του Μoore, έδωσε στη δημοσιότητα αυτό το έξυπνα σχεδιασμένο infographic που καθιστά περισσότερο κατανοητό σε... καθημερινούς όρους πόσο σημαντική υπήρξε η συμβολή του νόμου αυτού στην εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας:

Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως την τελευταία δεκαετία η ορθότητα του νόμου του Moore έχει αναπόφευκτα αμφισβητηθεί: όπως και ο ίδιος υπογράμμισε, η εφαρμογή του δεν θα μπορούσε να είναι... αιώνια, από τη στιγμή που εξαρτάται από παράγοντες υλικοτεχνικούς καθαρά πρακτικής φύσης. Δεν μπορούμε να συρρικνώνουμε τα transistors επ' άπειρον - ειδικά στους κεντρικούς επεξεργαστές και τους επεξεργαστές των καρτών γραφικών, για παράδειγμα, ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί αισθητά γιατί πολύ απλά... δεν υπάρχει χώρος να "στριμώχνονται" με τις παρούσες μεθόδους κατασκευής ανά 18 μήνες διπλάσιοι ημιαγωγοί στο ίδιο περίπου εμβαδόν.

Τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν εμφανιστεί και άλλων ειδών τρόποι επεξεργασίας δεδομένων (όπως π.χ. το cloud computing και τα server farms) οι οποίοι ως προσεγγίσεις δεν υπακούν απαραίτητα στα άλματα που ορίζει ο νόμος του Moore. Συνεχίζουμε, ωστόσο, να βλέπουμε ακόμη την τροχιά του στα smartphones - και σίγουρα την επίδρασή του σε όλων των ειδών τις τεχνολογικές και Δικτακές. Από αυτήν την πλευρά, ο νόμος του Moore διατηρεί τη σημασία του αμείωτη παρά τα κατασκευαστικά εμπόδια. 50 χρόνια επιτυχίες...; Πρακτικά, ναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ