Νέος Μac Pro: εμπορικά διαθέσιμος, τραγελαφικά ακριβός

Πάνω από $50.000 για το top μοντέλο του, το... Apple Tax στα καλύτερά του

Τηρώντας... οριακά την υπόσχεσή της για διάθεση του νέου της επαγγελματικού χαρακτήρα Η/Υ "μέσα στο φθινόπωρο", η Apple ξεκίνησε να δέχεται παραγγελίες για τον ριζικά ανασχεδιασμένο, εξαιρετικά ισχυρό Mac Pro - παράλληλα εμφανίστηκαν στο YouTube τα πρώτα video σχολιασμού από δημιουργούς περιεχομένου που τον χρησιμοποιούν εδώ και μερικές ημέρες δοκιμαστικά. Όπως όλοι περιμέναμε πρόκειται για ένα από τα ικανότερα καταναλωτικά συστήματα που μπορεί να αποκτήσει κανείς σήμερα για δουλειά, αν βέβαια με τον όρο... "καταναλωτικά" αποδεχθεί πως θα πληρώσει ο,τιδήποτε ανάμεσα στα $5000 και τα $50000 (!!!), ανάλογα με τα υποσυστήματα που το εκάστοτε μοντέλο περιέχει. Ναι, δεν πρόκειται για λάθος στα μηδενικά: 50.000 δολάρια!

Φυσικά το μοντέλο που κοστίζει πάνω από $50Κ για ν' αποκτηθεί ενσωματώνει χαρακτηριστικά που μόνο επαγγελματίες μοντέρ του Hollywood μπορούν να αξιοποιήσουν: 1.5 ΤΒ μνήμης λειτουργίας, επεξεργαστής 28 πυρήνων, δύο διπλές κάρτες γραφικών με 64 GB μνήμης έκαστη, 4 TB ταχύτατου αποθηκευτικού χώρου τεχνολογίας SSD και ορισμένα πράγματα ακόμη. Όμως δεν παύει να ισχύει και το γεγονός ότι το περίφημο... Apple Tax - η υπερκοστολόγηση που κάνει ο γίγαντας του Cupertino στα προϊόντα του ώστε να εξασφαλίζει τα ενίοτε ληστρικά περιθώρια κέρδους που θέλει - στον Mac Pro έχει εφαρμοστεί περισσότερο από κάθε άλλο προϊόν της τα τελευταία χρόνια: θα μπορούσε να "χτίσει" κανείς ένα PC με Windows απολύτως συγκρίσιμο (σε ορισμένα στοιχεία του καλύτερο!), με παρόμοιες προδιαγραφές και δυνατότητες, για λιγότερα από τα μισά χρήματα. Το γεγονός ότι ο νέος Mac Pro απευθύνεται σε επαγγελματίες και μόνο προφανώς σχετίζεται με το αυξημένο... Apple tax.

Η προαναφερθείσα διάθεση για υπερκοστολόγηση διακρίνεται ακόμη και στον εισαγωγικό, τον φθηνότερο δυνατό Mac Pro που μπορεί να παραγγείλει κανείς: αυτός κοστίζει $6000 και ενσωματώνει μόλις 256GB (!) αποθηκευτικού χώρου, 32 GB μνήμης λειτουργίας, οκταπύρηνο επεξεργαστή και κάρτα γραφικών όντως καταναλωτικού επιπέδου. Σημαντικό ποσοστό του κόστους αποδίδεται βέβαια στο ίδιο το "κουτί" του Mac Pro, που είναι (τα του Καίσαρος τω Καίσαρι) έξυπνα σχεδιασμένο και ειδικά μελετημένο ώστε να καθιστά τις αναβαθμίσεις σε βάθος χρόνου εύκολες. Όμως είναι φανερό ότι η Apple θεωρεί δεδομένο το γεγονός ότι οι επαγγελματίες που αξιοποιούν τον εξοπλισμό τους θα αγοράσουν τον Mac Pro χωρίς να θέσουν το κόστος του στο πλαίσιο του τί συμβαίνει στην ευρύτερη αγορά του hardware... και πιθανότατα έχει δίκιο. Δυστυχώς.

Παράλληλα με τον Mac Pro ο αμερικανικός κολοσσός πωλεί πλέον και την νέα του - άκρως εντυπωσιακή - επαγγελματική οθόνη Apple Pro Display XDR, προς $5000 ή $6000 ή $7000, ανάλογα αν επιθυμεί κανείς να την λάβει με το ειδικό φίλτρο περιορισμού των αντανακλάσεων ή/και βάση (!). Αυτό το τελευταίο στοιχείο συνεχίζει φυσικά να προκαλεί όλων των ειδών τα σχόλια και memes στο Internet, καθώς "ένα χιλιάρικο για βάση monitor" δεν είχε ποτέ το θάρρος/θράσος να ζητήσει κανένας κατασκευαστής μέχρι σήμερα. Αλλά... τα έχουμε ξαναπεί: κανένας άλλος κατασκευαστής δεν είναι, στα μάτια των οπαδών της, η Apple, οπότε όποιος αισθάνεται ούτως ή άλλως έτσι και μπορεί να αποκτήσει ένα Pro Display XDR, με γεια του, με χαρά του!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ