Νέο Nexus 7, αντι-iPad Mini

Με κατά πολύ βελτιωμένα χαρακτηριστικά, χαμηλό κόστος και Android 4.3

Επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά τον... καθιερωμένο μηχανισμό διαρροών πληροφορίας στο Web, η Google παρουσίασε και επίσημα πριν από μερικές ώρες τον διάδοχο του Nexus 7, ενός από τα πλέον ανταγωνιστικά tablet με Android για το 2012. Έχει δημιουργηθεί και αυτό σε συνεργασία με την Asus, διατηρεί την οθόνη διαγωνίου 7 ιντσών και την προσιτή τιμή, όμως όλες οι βελτιώσεις και οι προσθήκες που έχουν γίνει είναι τόσο σημαντικές, ώστε να καθιστούν το καινούργιο Nexus εξαιρετικά ενδιαφέρον - ενδεχομένως και... iPad Mini killer, σε συγκεκριμένα σενάρια.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: η ανάλυση οθόνης στην ίδια διαγώνιο 7 ιντσών έχει αυξηθεί σε 1920x1200 pixel, πράγμα που σημαίνει ότι η πυκνότητα απεικόνισης ξεπερνά αυτήν όχι μόνο του iPad Mini, αλλά οποιουδήποτε tablet της κατηγορίας του - όντας πέρα από το "όριο Retina" των 300 ppi που η Apple είχε θέσει. Το καινούργιο Nexus παραμένει ωστόσο "σβέλτο" χάρις στον επεξεργαστή SnapDragon S4 Pro, τετραπύρηνο και χρονισμένο στο 1.5 GHz, ενώ οι εφαρμογές του Android έχουν στη διάθεσή τους 2 GB μνήμης λειτουργίας (υπεραρκετή για ο,τιδήποτε πρακτικά). Το νέο μοντέλο αποκτά επίσης οπίσθια κάμερα ανάλυσης 5 Megapixel, έξοδο εικόνας/ήχου HDMI, καθώς και δυνατότητα ασύρματης φόρτισης. Με όλα τα παραπάνω, δε, κατορθώνει να είναι 2 χιλιοστά λεπτότερο και 25 γραμμάρια ελαφρύτερο από το ήδη λεπτό και ελαφρύ παρόν μοντέλο Nexus!

Πολύ σημαντικό σε όλα αυτά είναι το γεγονός ότι, παρά τις ολοφάνερα μεγάλες βελτιώσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς σε σχέση με τον προκάτοχό του, το καινούργιο Nexus 7 παραμένει από τα πλέον προσιτά ποιοτικά tablet της αγοράς. Κοστίζει $230 για την "μικρότερη" έκδοση Wi-Fi και χωρητικότητας 16GB, $270 για την ίδια με αποθηκευτικό χώρο 32GB, και μόλις $350 για το μοντέλο με 32GB χωρητικότητα και δυνατότητα συνεργασίας με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Αν σκεφτεί κανείς πως το κατώτερο μοντέλο iPad Mini (Wi-Fi 16 GB) έχει την ίδια τιμή με το ανώτερο μοντέλο του νέου Nexus 7, εύκολα καταλαβαίνει για ποιούς λόγους η Apple θα έπρεπε να ανησυχεί. Οι παραπάνω τιμές είναι για την αμερικανική αγορά, φυσικά, ελπίζουμε όμως ότι δεν θα διαφέρουν από αυτές της ελληνικής, παρά τις διαφορές σε ευρώ και ΦΠΑ.

Στην ίδια παρουσίαση για το καινούργιο Nexus η Google αποκάλυψε και την έκδοση 4.3 του Android που θα είναι προεγκατεστημένη στη συσκευή. Αυτή διατίθεται ήδη και μέσω Internet για όλες τις συσκευές "Nexus" (όπως τo πρώτο Nexus 7 και το Nexus 4 της LG) και παραμένει εξελικτική και διορθωτική, καθόλου όμως ασήμαντη. Βελτιώνει σημαντικά τις επιδόσεις του Android... "κάτω από το καπώ", όπως λέμε, αξιοποιώντας περισσότερο το hardware των νεότερων συσκευών και προσφέροντας την απαραίτητη υποδομή για games με εντυπωσιακά 3D γραφικά. Παράλληλα προσθέτει υποστήριξη χρήσης της εκάστοτε συσκευής με Android από πολλούς χρήστες με δυνατότητα ορισμού ποιών εφαρμογών για τον καθένα (χρήσιμο για τα παιδιά), βελτιώνει σημαντικά την επικοινωνία με συσκευές Bluetooth και άλλα πολλά. Περιμένουμε από τους κατασκευαστές smartphones όπως το HTC One και το Samsung Galaxy S4 να την... "βάλουν στο πρόγραμμα", έστω κι αν η σχετική χρονική καθυστέρηση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ