Microsoft: στον ορίζοντα νέο λειτουργικό σύστημα

O αμερικανικός κολοσσός περιγράφει για πρώτη φορά ένα "Modern OS", σίγουρα δεν αναφέρεται στα Windows 10

H έκθεση Computex που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Taipei της Ταϋλάνδης είναι παραδοσιακά αφιερωμένη στο hardware προσωπικών υπολογιστών, όμως επειδή το software έχει πλέον καθοριστικό ρόλο στο... τί ακριβώς θα κάνει αυτό το hardware, ενίοτε έχουμε και ανακοινώσεις σχετικές με το δεύτερο - και μία τέτοια, ακόμη και... ασαφή, έκανε η Microsoft στο πλαίσιο της Computex πριν από λίγα εικοσιτετράωρα με blog post-Δελτίο Τύπου του οποίου το βασικό θέμα ήταν άλλο στην ουσία. Σε αυτό ο αμερικανικός κολοσσός αφού έκανε εκτενή αναφορά σε ενδιαφέρουσες υλοποιήσεις PC που παρουσιάζονται αυτές τις μέρες στην Taipei, για πρώτη φορά έκανε νύξη και για ένα "μοντέρνο λειτουργικό σύστημα", το οποίο όμως βάσει περιγραφής... σίγουρα δεν είναι τα Windows 10, τουλάχιστον όπως τα γνωρίζουμε σήμερα.

Σύμφωνα με το προαναφερθέν δελτίο Τύπου "οι εξελιγμένες συσκευές της φετινής Computex ανήκουν σε ένα οικοσύστημα που μελλοντικά θ' απαιτεί την χρήση ενός μοντέρνου λειτουργικού συστήματος". "Αυτό το λειτουργικό σύστημα", αναλύει ο διευθυντής της Microsoft για καταναλωτικές συσκευές Nick Parker, "θα αναβαθμίζει τον εαυτό του στο παρασκήνιο, αξιόπιστα και χωρίς να διακόπτει την χρήση της συσκευής, θα έχει μόνιμη πρόσβαση στο Internet εναλλάσσοντας την διασύνδεσή του ανάμεσα σε Wi-Fi/5G χωρίς παρέμβαση του χρήστη και θα είναι απόλυτα ασφαλές γιατί οι εφαρμογές θα λειτουργούν εντελώς ανεξάρτητα από τον πυρήνα του".

"Αυτό το λειτουργικό σύστημα", σημειώνει ο Parker, "θα προσφέρει εξελιγμένες δυνατότητες βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη διατηρώντας παράλληλα τον τρόπο λειτουργίας που προτιμά ο χρήστης χάρις στην Δικτυακή αποθήκευση (cloud) και τις ευφυείς εφαρμογές που αξιοποιούν και τα δύο".

"Το μοντέρνο αυτό λειτουργικό σύστημα", ολοκληρώνει ο Parker, "θα αναγνωρίζει εισαγωγή στοιχείων και θα προσφέρει επικοινωνία με τον χρήση με όλους τους πιθανούς τρόπους, από την φωνή και τις χειρονομίες μέχρι την γραφίδα και την ματιά, επιτρέποντας παράλληλα την χρήση του από διαφόρων τύπων συσκευές (form factors) που θα ενσωματώνουν έξυπνους αισθητήρες και λειτουργίες ώστε να προσαρμόζουν την λειτουργία τους στις εκάστοτε συνθήκες". Με άλλα λόγια αυτό το "μοντέρνο λειτουργικό σύστημα"... αποκλείεται να είναι τα Windows 10, καθώς αυτό όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτε από τα προαναφερθέντα, αλλά δεν είχε ποτέ σχεδιαστεί για να το κάνει.

Έτσι η αναφορά αυτή της Microsoft πυροδοτεί... όλων των ειδών τις συζητήσεις. Αναφερόταν ο Parker στα φημολογούμενα Windows 10 "Lite", μία εκδοχή του παρόντος λειτουργικού συστήματος με σημαντικά μικρότερο πυρήνα και σχεδιασμένη στην συλλογιστική του Chrome OS της Google για φορητές και μόνο συσκευές; Αναφερόταν σε κάποια μετεξέλιξη των Windows, μετά τα 10, η οποία θα έχει έναν κοινό "ελαφρύ" πυρήνα ανάμεσα σε πολλαπλές "εκδόσεις" του και θα διαφοροποιείται στα χαρακτηριστικά αναλόγως με την εκάστοτε συσκευή; Αναφερόταν σε κάτι άλλο;

Το σίγουρο είναι πως να... "ανοίγει την κουβέντα" αυτή η Microsoft στο πλαίσιο μίας έκθεσης όπως η Computex δεν είναι τυχαίο - και απομένει να διαπιστωθεί αν ο αμερικανικός κολοσσός έχει όντως πλάνο για νέο λειτουργικό σύστημα μέσα στην επόμενη τριετία ή αν απλώς... περιγράφει ένα ασαφές όραμα που δεν μπορεί να προσφέρει αυτήν την στιγμή, περιμένοντας το hardware και τα δίκτυα να εξελιχθούν αρκετά για να το κάνει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ