Microsoft: νέα Surface RT και Pro

Βελτιωμένα tablet με Windows 8.1, φιλοδοξίες περισσότερες

Σε μία παρουσίαση που αναμενόταν με ενδιαφέρον από πολλούς - ειδικά μετά την εξαγορά της Nokia και σίγουρα εν όψει Windows 8.1 - η Microsoft αποκάλυψε χθες τους διαδόχους των δύο tablet με τα οποία ξεκίνησε πέρυσι να έχει και υλική προϊοντική παρουσία στην κατηγορία αυτή. Τα Surface 2 και Surface Pro 2 παίρνουν από τα τέλη Οκτωβρίου τη θέση των Surface RT και Surface Pro, φιλοδοξώντας (μετά από ένα χρόνο μέτριας ομολογουμένως εμπορικής παρουσίας) να αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και να βοηθήσουν στην εξάπλωση της χρήσης των Windows 8.1 ως λειτουργικού "αφής". Αυτή τη φορά, τουλάχιστον, οι συνθήκες δείχνουν να είναι κατά τι καλύτερες από τις περυσινές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η Microsoft δεν έχει πολλή, πάρα πολλή δουλειά μπροστά της πριν απειλήσει τα iPad και τα ποιοτικά tablet με Android.

Τα Surface 2 και Surface Pro 2 σχεδιαστικά δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου από τους προκάτοχούς τους - κάτι διόλου αρνητικό, αν σκεφτεί κανείς πως και οι δύο ήταν από τα πλέον κομψά tablet πέρυσι. Στο εσωτερικό τους ωστόσο κρύβουν πολλές αλλαγές και βελτιώσεις. Το Surface 2 έχει υψηλότερης ανάλυσης οθόνη, τον επεξεργαστή Tegra 4 της nVidia αντί του Tegra 3, μνήμη λειτουργίας των δύο GB αντί ενός και θύρα επέκτασης USB 3.0 αντί 2.0. Η Microsoft σημειώνει πως σε καθημερινή χρήση είναι αφενός 2-3 φορές ταχύτερο από το Surface RT, αφετέρου προσφέρει κατά 25% μεγαλύτερη αυτονομία. Θα είναι διαθέσιμο και σε λευκό, είναι συμβατό με το νέο πληκτρολόγιο Touch Cover 2, με αποθηκευτικό χώρο των 32 GB, δε, θα κοστίζει $449 - εννοείται στις ΗΠΑ.

Πολύ περισσότερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει το Surface Pro 2 - όχι μόνο γιατί έχει μεγαλύτερες πιθανότητες ευρύτερης εμπορικής επιτυχίας, αλλά και επειδή είναι το καλύτερα εξοπλισμένο της κατηγορίας του με σημαντική διαφορά. Το νέο tablet της Microsoft βασίζεται στην αρχιτεκτονική των καινούργιων επεξεργαστών Haswell της Intel: αυτό πρακτικά "μεταφράζεται" όχι μόνο σε βελτίωση των επιδόσεών του κατά 20%, αλλά - το σημαντικότερο - και σε βελτίωση της αυτονομίας του κατά 60%-75% (!), επιτρέποντας τη χρήση του για 8-10 ώρες. Το tablet της Microsoft φέρει 3 θύρες USB, υποδοχή καρτών μνήμης microSD για επέκταση αποθηκευτικού χώρου, θύρα Ethernet και έξοδο εικόνας DisplayPort (με υποστήριξη για οθόνες... υπερυψηλής ευκρίνειας!). Το Surface Pro 2 με 64 GB αποθηκευτικού χώρου και 4 GB μνήμης λειτουργίας θα πωλείται προς $899 (υπάρχουν επιλογές έως και με 512 GB και 8 GB αντίστοιχα). Το ποσό δεν είναι μικρό αν συγκριθεί π.χ. με ένα εισαγωγικό iPad, είναι όμως απόλυτα αποδεκτό αν συγκριθεί με αυτό ενός καλού laptop. Τα δύο νέα Surface, εννοείται, θα πωλούνται με Windows 8.1 προεγκατεστημένα.

Δυστυχώς τίποτε από τα παραπάνω δεν αφορά για την ώρα τους Έλληνες καταναλωτές: στις 21 χώρες όπου θα γίνουν αρχικά διαθέσιμα τα Surface 2 και Surface Pro 2 δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα. Είναι πραγματικά κρίμα, καθώς και τα δύο (ειδικά το δεύτερο) είναι ολοφάνερα από τις καλύτερες υλοποιήσεις Windows 8.1 και η εμπορική τους παρουσία σε πιο πολλές αγορές από τις προαναφερθείσες θα βοηθούσε, έστω και οριακά, τη συνολική θέση της Microsoft στην παγκόσμια "αρένα" των tablet. Οι λόγοι για τους οποίους το Redmond επιλέγει αυτήν την προσέγγιση είναι οι προφανείς - παραπέμπουμε στο άρθρο μας το σχετικό με τα... Excelόφυλλα - υπάρχει ωστόσο κάποια προοπτική διάθεσής τους και στη χώρα μας από τις αρχές του 2014 και μετά. Έως τότε, τον πρώτο λόγο στα tablet με Windows 8.1 θα έχουν οι κατασκευαστές tablet και υβριδικών laptop/tablet, οι οποίοι έχουν ουκ ολίγα νέα μοντέλα να επιδείξουν φέτος. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ