Microsoft εναντίον Chromebooks, επιθετικά

Φθηνά laptop και tablet με πλήρη Windows τα Χριστούγεννα, επιφυλασσόμαστε

Δεν είναι ακριβώς... μυστικό το γεγονός ότι η άλλοτε σχεδόν απόλυτη επικράτηση των Windows στους προσωπικούς υπολογιστές κάθε είδους, εδώ και λίγα χρόνια "βάλλεται" από κατευθύνσεις πολλαπλές. Η Microsoft του Steve Balmer δεν έδειχνε να ανησυχεί ιδιαίτερα γι' αυτό, η Microsoft του Satya Nadella όμως είναι πιθανότατα μία... διαφορετική εταιρεία ως προς τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει αυτές τις απειλές. Για του λόγου το αληθές δεν έχει κανείς παρά να ερμηνεύσει τί σημαίνει πρακτικά η υπόσχεση του διευθυντή της αμερικανικής εταιρείας Kevin Turner, ο οποίος υποσχέθηκε laptop με Windows κόστους... $199 (!) για τα φετινά Χριστούγεννα σε εκδήλωση των συνεργατών της Microsoft. Αυτή είναι μία τιμή πώλησης που μόνο τα Chromebooks, τα laptop δηλαδή με το λειτουργικό σύστημα Chrome OS της Google, έχουν επιτύχει τα τελευταία χρόνια.

Πολλά Chromebooks είναι εφικτό να προσφέρονται σε αυτό το επίπεδο κόστους επειδή - πέραν του γεγονότος ότι δεν εμπεριέχουν το κόστος του λειτουργικού συστήματος, αφού αυτό προσφέρεται από τη Google δωρεάν - ενσωματώνουν περιορισμένο αποθηκευτικό χώρο, όχι ισχυρούς επεξεργαστές και σχετικά μικρό ποσό μνήμης λειτουργίας. Η συλλογιστική χρήσης τους θεωρητικά δεν χρειάζεται πιο πολλά, καθώς τις εφαρμογές ο χρήστης τις αξιοποιεί μόνο online, μέσα από Web browser και όχι μετά από εγκατάσταση. Τα laptop με Windows χρειάζονται συνήθως περισσότερη ισχύ για εφαρμογές και, σε γενικές γραμμές, έχουν "αφήσει πίσω τους" τις χαμηλές προδιαγραφές μετά την απαξίωση των διαβότητων netbooks. Εξ ου και το κόστος των $399-$599 που συνοδεύει τα "εισαγωγικά" laptop με Windows 8.1 σήμερα.

Ο Turner αποκάλυψε πως τουλάχιστον ένας κατασκευαστής, η Hewlett-Packard, θα διαθέσει στις γιορτές laptop με "τυπικές" προδιαγραφές και κόστος περιορισμένο στα $199, παρά το γεγονός ότι θα στηρίζεται σε πλήρη Windows 8.1. Τις ακριβείς προδιαγραφές αυτού του laptop ο Turner δεν τις προσδιόρισε, περιέγραψε ωστόσο με λεπτομέρειες άλλα laptop από τις Acer και Toshiba, τα οποία όντως "τυπικών" δυνατοτήτων θα κοστίζουν μόλις $249. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Microsoft, μάλιστα, υποσχέθηκε συσκευές με πλήρη Windows ακόμη και κόστους $99 (!), αν αυτές έχουν μικρής διαγωνίου οθόνες (π.χ. 7-9 ίντσες). Φυσικά εκεί δεν μιλάμε για laptop αλλά για tablet, όμως ο Turner το έθεσε πιθανότατα ως παράδειγμα υλοποίησης της πρωτοβουλίας Windows with Bing, η οποία στην ουσία δεν "χρεώνει" τίποτε τον εκάστοτε κατασκευαστή για την συνοδευτική άδεια χρήσης σε κάθε του σύστημα.

Η είδηση της εμφάνισης τόσο φθηνών PC με πλήρη Windows θα ήταν ευχάριστη για όλους μας, αν δεν είχαμε ακόμη... φρέσκες τις άσχημες αναμνήσεις από τα netbooks και τα Windows XP: η θεαματική άνοδος και θεαματικότερη πτώση τους είναι ενδεικτική του πόσο λανθασμένη μπορεί να αποδειχθεί πως είναι μία καταναλωτική επιλογή, αν γίνει με γνώμονα το κόστος και μόνο. Αν τα πολύ φθηνά αυτά PC στηρίζονται σε αργούς επεξεργαστές Celeron της Intel, μέτριας ποιότητας, μικρές οθόνες και 2 GB μνήμης, πολύ φοβόμαστε πως θα προσφέρουν... οριακά καλύτερη εμπειρία χρήσης από αυτή των netbooks, αν όχι παρόμοια - και το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται τώρα η Microsoft, είναι να σπιλωθεί ακόμη περισσότερο η εικόνα των Windows 8.1 (παρά το γεγονός ότι αυτά λειτουργούν αποδοτικότερα σε 2 GB μνήμης απ' ότι τα XP!). Από την άλλη, πόσο δύσκολο θα ήταν να πειραματιστεί και η Microsoft με το φθηνό hardware των Chromebooks, εγκαθιστώντας σε αυτό τη φημολογούμενη "cloud" - αποκλειστικά online δηλαδή - εκδοχή των Windows ώστε να δει πώς θα απέδιδε ένα θεωρητικό... Azurebook; Γνώμη μας; Όχι και τόσο δύσκολο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ