Microsoft: απολύσεις 18.000 υπαλλήλων

Κυρίως από την εξαγορασθείσα Nokia, εγκαταλείπεται και το πολυσυζητημένο Nokia X

O (σχετικά πια) νέος διευθύνοντας σύμβουλος της Microsoft, ο Satya Nadella, είχε στείλει πριν από λίγες μέρες μία επιστολή στους υπαλλήλους της εταιρείας - από αυτές που είναι... κατά βάση γραμμένες για να δημοσιευτούν από τα μέσα ενημέρωσης - με την οποία υποσχόταν αλλαγή πλεύσης, φιλοσοφίας και λειτουργίας για τον αμερικανικό κολοσσό. Πολλοί ήταν οι δημοσιογράφοι που είχαν απορρίψει την επιστολή ως επικοινωνιακό εφέ, ανάμεσά τους κι εμείς: όταν όλα έχουν ειπωθεί, δεν αρκεί η γενικόλογη... εκδήλωση πρόθεσης για αλλαγές, καθώς δικαιούμαστε να ακούσουμε πλέον συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης και πλάνο δράσης από τη Microsoft. Φαίνεται πάντως ότι ο Nadella τουλάχιστον μία από τις υποσχέσεις του, αυτήν για μία εταιρεία περισσότερο ευέλικτη, εννοεί να την κρατήσει: η Microsoft ανακοίνωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, 18.000 απολύσεις για το οικονομικό έτος που διανύει και ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Ιούνιο.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό "συντονισμένων" απολύσεων που έχει ποτέ πραγματοποιήσει η Microsoft στην ιστορία της, σημαντικά υψηλότερο από τον πρότερο των 5.800 απολύσεων το οικονομικό έτος του 2009. Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων απολύσεων αφορά σε υπαλλήλους της Nokia (περί τους 12.500), οι οποίοι μετά την εξαγορά της από την Microsoft βρέθηκαν βεβαίως σε θέση "μετέωρη": και επικαλύψεις στελεχών πάρα πολλές υπάρχουν ανάμεσα στις δύο εταιρείες, και δραστηριότητες της πρώην Nokia που η Microsoft δεν ενδιαφέρεται να κρατήσει. Οι υπόλοιπες από τις 12.500 θέσεις εργασίας, ωστόσο, αφορούν σε υπαλλήλους της Microsoft σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι θα απολυθούν λόγω "απλοποίησης πολλών διαδικασιών", σύμφωνα με τον Nadella. Λεπτομέρειες για όλα αυτά οι Αμερικανοί θα δημοσιοποιήσουν στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μετόχων τους, στις 22 Ιουλίου.

Επεκτείνοντας την γενική συλλογιστική του Νadella, άλλωστε, ο Steve Elop - αντιπρόεδρος του τμήματος συσκευών της Microsoft - επιβεβαίωσε κάτι που είχαμε φυσικά προβλέψει μήνες πριν, όπως και οποιοσδήποτε άνθρωπος παρακολουθεί την αγορά της τεχνολογίας αρκετό καιρό για να ξέρει πως "σκέπτεται" και ενεργεί η αμερικανική εταιρεία: το "πείραμα" των κινητών Nokia X, που στηρίζονταν σε... Android αλλά προωθούσαν τις υπηρεσίες της Microsoft αντί γι' αυτές της Nokia ή της Google, εγκαταλείπεται - και μάλιστα εν μέσω φημολογίας για την κυκλοφορία ενός δεύτερου μοντέλου Nokia X μέσα στο καλοκαίρι. Αντ' αυτού, δήλωσε ο Elop, ιδέες και σχέδια που είχαν γίνει γι' αυτό θα αξιοποιηθούν σε εισαγωγικά μοντέλα Windows Phone τους επόμενους μήνες. Παράξενο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ