Media Center PC για 4Κ

Τί χρειάζεται, πόσο κοστίζει, ποιές οι εντυπώσεις μας;

Ξεκινώντας από το περίβλημα, το case που επιλέξαμε είναι ίσως το καλύτερο για τη συγκεκριμένη "αποστολή": το Fractal Design Node 605, το οποίο μάς είχε αφήσει τις θετικότερες των εντυπώσεων στη σχετική παρουσίαση. Αισθητικά ταιριάζει με τα τμήματα που συνήθως απαρτίζουν ένα σύστημα home cinema - ενισχυτές, player κλπ. - και η κατασκευή του υποβοηθά στη "σιωπηλή" λειτουργία του PC που θα φιλοξενήσει. Σε αυτό το case τοποθετήσαμε ένα τροφοδοτικό 500 Watt της Corsair και μία μητρική ASRock B85 Pro4, η οποία δέχεται ποικιλία επεξεργαστών της Intel, ανάμεσά τους και τους νέους Haswell. Από αυτούς επιλέξαμε έναν "μεσαίου βεληνεκούς", τον Core i5 4430 των 3 GHz, γνωρίζοντας πως στην απόδοση video είναι η κάρτα γραφικών αυτή που "σηκώνει το βάρος" της αποκωδικοποίησης, όχι ο κεντρικός επεξεργαστής.

Για την επιλογή της κάρτας γραφικών είχαμε, ωστόσο, συγκεκριμένες επιλογές: αυτή έπρεπε να φέρει απαραιτήτως θύρα HDMI 1.4a, αν θέλαμε να έχουμε ανάλυση 3840x2160 pixel, τη σωστή για τηλεοράσεις και προβολείς 4Κ. Το κατώτερο chip της AMD που προσφέρει αυτή τη δυνατότητα είναι αυτό των Radeon 7750, επιλέξαμε λοιπόν μία κάρτα γραφικών της Sapphire με το συγκεκριμένο, εξοπλισμένη με 1 GB μνήμης και παθητική ψύξη (άρα απόλυτα σιωπηλή). Τοποθετήσαμε δύο τέτοιες στο B85 Pro4 (συνθέτουν διάταξη Crossfire χωρίς την ανάγκη της ειδικής "γέφυρας") και εξοπλίσαμε το PC με 16 GB μνήμης της Kingston στα 1600 MHz, ώστε να μην υπάρχει σημείο "καθυστέρησης" κάπου στο όλο σύστημα.



Ως σκληρό δίσκο για το λειτουργικό επιλέξαμε - για λόγους οικονομίας, ταχύτητας και μείωσης θορύβων - έναν προσιτό SSD, τον Kingston V300 στα 120 GB και συμπληρώσαμε τον αποθηκευτικό χώρο με έναν τυπικό HDD του 1 TB της Western Digital. Την όλη σύνθεση ολοκληρώνει μία κάρτα ήχου Soundblaster Recon 3D της Creative - δεν εμπιστευόμαστε ιδιαίτερα τις ενσωματωμένες κάρτες ήχου στις μητρικές - η οποία προσφέρει τόσο οπτική έξοδο, όσο και είσοδο για ενδεχόμενη σύνδεση άλλης ηχητικής πηγής προς επεξεργασία. Το σύστημα διαμορφώθηκε με Windows 8, τα οποία φυσικά αναβαθμίστηκαν στο τέλος Οκτωβρίου σε 8.1, και με όλους τους drivers ανανεωμένους, ξεκινήσαμε τις δοκιμές. Τί διαπιστώσαμε με αυτές, σε όλα τα στάδια της κάθε μίας;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ