Mac Pro το Δεκέμβριο

Πανέμορφος και σε τιμή χαμηλότερη του αναμενομένου - λεπτομέρειες

Αν υπάρχει μία εταιρεία στον πλανήτη που θα μπορούσε να καταστήσει τους επαγγελματικούς σταθμούς εργασίας - τους υπολογιστές των οποίων το παρουσιαστικό είναι πιθανώς το... τελευταίο πράγμα που σκέπτονται οι σχεδιαστές τους - σχεδόν... σέξι, αυτή είναι η Apple. Όταν νωρίτερα στη χρονιά αποκάλυψε τον εντυπωσιακό Mac Pro, με τον πρωτότυπο σχεδιασμό του και έναν αριθμό από ενδιαφέρουσες επιλογές στην κατασκευή του, όλοι περιμέναμε πως θα τον διαθέσει κάποια στιγμή μέσα στο 2014. Όχι φέτος. Όπως αποδεικνύεται, η αμερικανική εταιρεία είναι αποφασισμένη να επανακτήσει το συντομότερο δυνατό το μερίδιο αγοράς που είχε χάσει κρατώντας στάσιμο τον υπάρχοντα Mac Pro για σχεδόν 18 μήνες - εξ ου και η κυκλοφορία του νέου το Δεκέμβρη!

Ο Mac Pro, παρά το όμορφο design και το σχετικά μικρό του μέγεθος, δεν παύει να είναι ένας υπολογιστής που προορίζεται για επαγγελματική χρήση - γι' αυτό και επιδιώκει να είναι όσο ταχύτερος επιτρέπει η σημερινή τεχνολογία, πάντοτε με τα δεδομένα αυτού του περιβλήματος. Στηρίζεται σε επεξεργαστές Xeon της Intel με 4, 8 ή και 12 πυρήνες, διπλές επαγγελματικές κάρτες γραφικών FirePro της AMD με 2, 4 ή 6 GB μνήμης έκαστη, κεντρική μνήμη λειτρουργίας από 12 GB έως 64 GB και ταχύτατους σκληρούς δίσκους SSD τύπου PCIe χωρητικότητας 512 GB ή 1 TB. Τα υποσυστήματα αυτά, σε συνεργασία με το νέο OS-X 10.9, προσφέρουν επιδόσεις πολλαπλάσιες του σημερινού Mac Pro σε όλων των ειδών τις δημιουργικές επαγγελματικές αποστολές, από την επεξεργασία φωτογραφίας σε εξαιρετικά υψηλές αναλύσεις και την σύνθεση έως την επεξεργασία πολλαπλών clip video σε ανάλυση 4Κ και τον έλεγχο μουσικών studio.

Εννοείται πως ο Mac Pro είναι "πάνοπλος" από πλευράς εξοπλισμού, με ταχύτατη ενσύρματη κι ασύρματη διασύνδεση με το Internet και τοπικά δίκτυα (Dual Gigabit Ethernet και Wi-Fi AC), τέσσερις θύρες USB 3.0 και έξι Thunderbolt 2, καθώς και HDMI 1.4 συμβατή με τηλεοράσεις και monitor ανάλυσης 4Κ. Με δεδομένα τα παραπάνω η αλήθεια είναι πως η αγορά ήταν - έχοντας συνηθίσει την τάση της Apple για... υπερτιμολόγηση στα προϊόντα της και πολύ μεγάλα περιθώρια κέρδους - "προετοιμασμένη ψυχολογικά" για τιμές άνω των $5000 στους νέους Mac Pro, όμως η αμερικανική εταιρεία προσφέρει το εισαγωγικό μοντέλο τους για $2999 (με αξιοπρεπέστατες προδιαγραφές). Το μοντέλο των $3999 "ανεβάζει" τις προδιαγραφές αυτές σε ευδιάκριτο, αλλά όντως κοστολογικά δυσανάλογο, βαθμό. Βέβαια αν θέλει να διαμορφώσει κανείς έναν Mac Pro σε προδιαγραφές κοντά στις κορυφαίες μπορεί να θα αγγίξει τα $4999, όμως ελάχιστοι επαγγελματίες θα έχουν λόγο να κάνουν κάτι τέτοιο από την πρώτη μέρα.

Για τιμές και διαθεσιμότητα του Mac Pro στην ελληνική αγορά θα χρειαστεί να περιμένουμε κάποιο καιρό ακόμη - το... προφανές ωστόσο γεγονός παραμένει: οι επαγγελματίες ή απλά οι χρήστες Η/Υ με πάρα πολύ υψηλές απαιτήσεις (και οικονομική άνεση), μόλις βρήκαν το νέο αντικείμενο του πόθου στην κατηγορία των workstations. Το μόνο που λείπει είναι ένα νέο Thundebolt Display, ανάλογου σχεδιασμού και ανάλυσης 4Κ. Ε, μαμά Apple;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ