Logitech G910 Orion Spark

Πολύχρωμα πλήκτρα, πολλές δυνατότητες, τιμή υψηλή

Δεν είναι βέβαια ιδιαιτέρως πιθανό να κατέβαλλε οποιοσδήποτε - όσο αφοσιωμένος PC gamer και να ήταν - το αντίτιμο ενός εξειδικευμένου μηχανικού πληκτρολογίου... μόνο για τον υποφωτισμό των πλήκτρων του. H Logitech έχει "προικίσει" το G910 και με άλλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Την ιδέα της χρήσης του tablet ή του smartphone που σίγουρα διαθέτει ο κάτοχος του νέου της πληκτρολογίου, για παράδειγμα, ως οθόνης για την προβολή ενδείξεων σε games, την βρίσκουμε πάρα, πάρα πολύ έξυπνη - αρκεί βέβαια το εκάστοτε PC και smartphone να υπάγονται στο ίδιο ασύρματο τοπικό δίκτυο και οι προγραμματιστές των games να αρχίσουν να "προβλέπουν" σχετικές λειτουργίες σε μελλοντικούς τίτλους. Ως έχει αυτή τη στιγμή, η σχετική εφαρμογή για iOS ή Android προβάλλει πληροφορίες συστήματος και κάποια πράγματα ακόμη, αλλά όχι πολλά περισσότερα.

Tο software πάντως που προσφέρουν οι Ελβετοί για την παραμετροποίηση των πλήκτρων ειδικών λειτουργιών και τη δημιουργία "ακολουθιών" από ενέργειες που εκτελούνται αυτόματα (macros), παραμένει από τα καλύτερα του είδους, αν όχι το καλύτερο. Κανένα παράπονο εκεί. Ο τομέας, ωστόσο, από τον οποίο ομολογούμε ότι περιμέναμε πιο πολλά, ήταν στον τομέα των μηχανικών διακοπτών του G910. Έχοντας διαβάσει πολλά γι' αυτούς, τους λεγόμενους από τη Logitech "Romer-G" (και έχοντας χειριστεί ανταγωνιστικά προϊόντα), περιμέναμε πως θα είναι ολοφάνερα ανώτεροι από τους αντίστοιχους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τύπου Cherry MX, σε άλλα μηχανικά πληκτρολόγια. Στην πράξη διαπιστώσαμε πως ναι μεν είναι αποτελεσματικοί, αλλά όχι ευδιάκριτα καλύτεροι στην αίσθηση και ανταπόκριση. Εντύπωσή μας είναι, δε, πως οι αφοσιωμένοι PC gamers και να "ακούγονται" προτιμούν τα πλήκτρα αυτών των περιφερειακών (του Orion Spark είναι σιωπηλά), και να έχουν περισσότερη "διαδρομή" (το σημείο επαφής τους έρχεται γρήγορα μετά το πάτημα).


Φυσικά - όπως και σε άλλες τέτοιες περιπτώσεις - όταν οι ενστάσεις μας σχετίζονται (και) με τις προτιμήσεις του καθενός ξεχωριστά, δεν μπορούμε να τις "καταλογίσουμε" ως αρνητικά στο εκάστοτε προϊόν. Ειδικά σε ένα τόσο προσεγμένο σε όλα τα άλλα στοιχεία του, όσο τυγχάνει να είναι το Orion Spark. Απλώς δεν γίνεται να μην προσμετρηθούν τα παραπάνω και σε σχέση με την τιμή πώλησης του νέου πληκτρολογίου της Logitech: στα €180 βρίσκεται ήδη σε επίπεδο εκτός του προσιτού για μεγάλο ποσοστό των PC gamers. Αυτοί που μπορούν να το αποκτήσουν ίσως απαιτούν το κόστος αυτό να είναι εύκολα, άμεσα δικαιολογήσιμο - και με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχουν μηχανικά πληκτρολόγια με το μισό σχεδόν κόστος, τα οποία είναι το ίδιο αποτελεσματικά, το G910 δεν προσφέρει αιτιολόγηση "υπεράνω αμφισβήτησης". Τα άλλα πληκτρολόγια, βέβαια, δεν χαρακτηρίζονται ούτε από την ίδια ποιότητα κατασκευής, ούτε από το ίδιο συνοδευτικό software ελέγχου, ούτε από τα extras που έχει να επιδείξει το Orion Spark. Οπότε το ζήτημα επιστρέφει στα χρήματα. Μπορείς να διαθέσεις τα €180 που ζητά το G910; Τότε, αν θέλεις "το πακέτο" στα μηχανικά πληκτρολόγια για gaming, οφείλεις στον εαυτό σου να το αναζητήσεις!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ