Λογαριασμός Microsoft στα Windows 10... με το ζόρι!

Ακόμη ένας λόγος θυμού για τους χρήστες τους, ο κολοσσός του Redmond σε ρεσιτάλ θράσους για πολλοστή φορά

Δεν είναι ακριβώς... μυστικό το γεγονός ότι η Microsoft - ακριβώς επειδή έχει αλλάξει πλέον κατεύθυνση στην στρατηγική της και προτεραιότητες, όπως αποδείχθηκε αργότερα - από την πρώτη χρονιά διάθεσης των Windows 10 στην παγκόσμια αγορά προκάλεσε τον θυμό ή και την οργή αμέτρητων καταναλωτών με τις σχετικές επιλογές της. Άλλες από αυτές είχαν (και έχουν) να κάνουν με την συλλογή προσωπικών δεδομένων των χρηστών, άλλες με την αφόρητα πιεστική ή πονηρή προώθησή τους στο κοινό των χρηστών προηγούμενων εκδόσεων Windows, άλλες με τις χαμηλής ποιότητας και αξιοπιστίας ενημερώσεις λογισμικού που δημιουργούν πλήθος προβλημάτων... ο κατάλογος είναι μεγάλος. Ε, πριν από λίγες μέρες αποκαλύφθηκε και ένας νέος λόγος για τον οποίο οι χρήστες έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται πως η Microsoft θέλει να τούς εκμεταλλευτεί - και ίσως είναι καιρός ο αμερικανικός κολοσσός να συνειδητοποιήσει πως έχει αγγίξει οριακό πλέον σημείο ισορροπίας στην σχέση εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να έχει με το κοινό του.

Το νέο "φάουλ" της Microsoft δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται, είναι όμως η πρώτη που αναλύεται αρνητικά από πολλαπλά μέσα ενημέρωσης και δεν αναφέρεται ως περιστασιακό φαινόμενο από μικρό αριθμό χρηστών: ο αμερικανικός κολοσσός στην πιο πρόσφατη αναβάθμιση των Windows 10, την 1903 ή May 2019 Update όπως την ονόμασε, αφαίρεσε και πάλι από την διαδικασία εγκατάστασης του λειτουργικού της συστήματος σε νέο PC την δυνατότητα αυτή να γίνει με "μη δικτυωμένο" προφίλ (local account). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα Windows 10 "δέχονται" να συνεχίσουν την εγκατάσταση μόνο αν ο χρήστης εισάγει (αν ήδη έχει) ή αν δημιουργήσει (αν δεν έχει ήδη) έναν ενεργό λογαριασμό Microsoft (MS account), με ό,τι αυτό σημαίνει για τις προσωπικές πληροφορίες που αυτός παραχωρεί στην εταιρεία του Redmond. Την πρώτη φορά που είχε αποπειραθεί κάτι τέτοιο η Microsoft ήταν στην έκδοση 1809 του περασμένου φθινοπώρου (ή μάλλον... χειμώνα), αλλά μετά από την κατακραυγή που υπέστη στο Web αναγκάστηκε να επαναφέρει την επιλογή δημιουργίας "μη δικτυωμένου" προφίλ για την εγκατάσταση του λειτουργικού της συστήματος.

Το πόσο απαράδεκτα θρασύς είναι ο αμερικανικός κολοσσός στην απαίτησή του να συνδεθεί απαραίτητα κάθε εγκατάσταση Windows 10 με δικό του Δικτυακό λογαριασμό είναι κάτι που θεωρούμε πως... δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε. Πάντοτε ήταν και θα έπρεπε να παραμείνει στην διακριτική ευχέρεια του κάθε καταναλωτή ξεχωριστά να χρησιμοποιεί τα Windows - από την στιγμή που είναι νόμιμα - χωρίς να συνδέει ο,τιδήποτε κάνει σε αυτά με ένα Δικτυακό προφίλ που παραμένει για πάντα ως αναφορά στο άτομό του και αναπόφευκτα περιέχει προσωπικά δεδομένα. Οι λόγοι για τους οποίους η Microsoft προσπαθεί εκ νέου να αποσπάσει - με τρόπο πονηρό, καθώς ακόμη κι όταν προσφέρει την επιλογή για "μη δικτυωμένο" λογαριασμό δεν το κάνει εμφανώς - αυτήν την παραχώρηση εκ μέρους του καταναλωτικού κοινού είναι δικοί της, εμπορικοί και άλλοι, και μόνο σε αυτήν γνωστοί. Ας τούς κρατήσει για τον εαυτό της. Ποσώς μάς απασχολούν.

Αυτό που οφείλει να κάνει η Microsoft είναι να μην προσπαθεί να επιβάλλει στους χρήστες αυτήν την οδό εγκατάστασης των Windows 10 για δικό της όφελος. Ευτυχώς υπάρχουν πάντοτε "πλάγιοι τρόποι" να εγκαταστήσει κανείς κανονικά και νόμιμα τα Windows 10 χωρίς να εισάγει το e-mail και το συνθηματικό ενός Microsoft account. Ένας είναι η εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος χωρίς το εκάστοτε PC να έχει πρόσβαση στο Internet: η... Cortana θα "διαμαρτυρηθεί" μεν, αλλά θα εμφανιστεί αναπόφευκτα η επιλογή για το "μη δικτυωμένο" προφίλ καθώς τα Windows κάπως θα πρέπει να διαμορφώνουν και να αποθηκεύουν ένα σετ από βασικές ρυθμίσεις της λειτουργίας τους. Αφού τελειώσει η εγκατάσταση και γίνει το λιγότερο μία επανεκκίνηση επιτυχής, ώστε να είναι σε πλήρη λειτουργία αυτό το local account, ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί στο Ιnternet για να ενεργοποιηθούν τα Windows 10 και να δεχθούν τις σχετικές ενημερώσεις λογισμικού.

Ένας δεύτερος τρόπος είναι η εισαγωγή μεν ενός ενεργού λογαριασμού Microsoft κατά την διαδικασία της εγκατάστασης, αλλά - αφού αυτή ολοκληρωθεί - η διαμόρφωση ενός δεύτερου, "μη δικτυωμένου" προφίλ χρήστη στο εκάστοτε PC (με τα ίδια ή ανώτερα δικαιώματα διαχειριστή), μία επανεκκίνηση, είσοδος με αυτό το δεύτερο προφίλ και διαγραφή του πρώτου. Δεν είναι εξασφαλισμένο απόλυτα, ωστόσο, το ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται σε αυτό το PC κατά την χρήση των Windows 10 δεν θα παραπέμψουν στο μέλλον στο προαναφερθέν Microsoft account: αν, για παράδειγμα, γίνει η ενεργοποίηση του λειτουργικού συστήματος ενώ το πρώτο προφίλ είναι ενεργό, τότε ο μοναδικός σειριακός αριθμός των Windows 10 σε αυτό το PC θα συνδεθεί με αυτό το MS account. Με αυτό ως αναγνωριστικό, τα όποια προσωπικά δεδομένα συλλέγει η Microsoft θα μπορούσαν αργότερα να παραπέμψουν στο e-mail που δηλώθηκε στην εγκατάσταση κι ας μην είναι αυτό ενεργό πια (ό,τι αποθηκεύεται σε server πολυεθνικής... δεν διαγράφεται εύκολα ως γνωστόν!).

Ναι, όλο αυτό μπορεί εύκολα να δημιουργήσει σύγχυση ακόμη και σε έμπειρους χρήστες - γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο η Microsoft οφείλει να εγκαταλείψει τις πονηρές πρακτικές και να αποσαφηνίσει την θέση της. Στις επόμενες εκδόσεις των Windows 10 - περιμένουμε μία ως το τέλος του χρόνου για παράδειγμα - θα πρέπει είτε να αφαιρέσει επίσημα την επιλογή δημιουργίας "μη Δικτυωμένου" προφίλ χρήστη, να υποστεί την κατακραυγή που τής αρμόζει και τις ανάλογες συνέπειες, είτε να την προσφέρει εμφανώς και χρηστικά, χωρίς "τρυκ". Υπάρχουν ωφέλη για το κοινό που θέλει να χρησιμοποιήσει Microsoft account στα Windows 10, υπάρχουν όμως και χρήστες που για τους δικούς τους λόγους προτιμούν local account. Θα πρέπει να έχουν, και πάντοτε να έχουν, αμφότεροι την επιλογή. Και ο κολοσσός του Redmond θα πρέπει να την αποδέχεται, αντί να καταφεύγει σε απαράδεκτες πρακτικές. Με τα Windows 10 έχει χρησιμοποιήσει τόσες τέτοιες, και για τόσο καιρό, που δεν είμαστε ιδιαίτερα βέβαιοι πως τον συμφέρει να δοκιμάζει για πολύ ακόμη την ανοχή του κοινού. Ο νοών, νοείτω.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ