Lenovo Yoga Book

Πρωτότυπη προσέγγιση, περιθώρια για βελτίωση

Είδος: Tablet
Τιμή: €699,00

Εταιρία: Lenovo
Διανομή: Lenovo Greece

H κατηγορία των υβριδικών συσκευών που αναλαμβάνουν χρέη laptop και tablet ταυτόχρονα είχε αρχίσει να λιμνάζει τους τελευταίους 12-18 μήνες, όμως η Lenovo είχε εδώ και πολύ καιρό στα σχέδια κάτι που παρεκκλίνει από το τυπικό στυλ αυτών των προϊόντων. Το Yoga Book προσφέρει την πολύ καλή οθόνη αφής και υψηλής ευκρίνειας που περιμένει κανείς από ένα ποιοτικό υβριδικό σύστημα, αλλά αντικαθιστά το σύνηθες πληκτρολόγιο που την συνοδεύει με κάτι πρωτότυπο και διαφορετικό: μία ενιαία, τεράστια επιφάνεια αφής στην θέση του, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σύνολό της ως σχεδιαστική επιφάνεια με την συνοδευτική γραφίδα... αλλά με το πάτημα ενός πλήκτρου να μεταμορφωθεί και σε πληκτρολόγιο αφής!

Το στοιχείο αυτό προσδίδει στο Yoga Book δικό του χαρακτήρα, ο οποίος αλλάζει σε ευδιάκριτο βαθμό τον τρόπο που η Lenovo προτείνει να χρησιμοποιείται η συσκευή της: ως παραδοσιακό laptop ναι, ως tablet ναι, αλλά και ως... παραδοσιακό μπλοκ σημειώσεων και επιφάνεια σχεδίου ταυτόχρονα. Το λογισμικό που φέρει προεγκατεστημένο το Yoga Book βοηθά σε αυτόν τον τελευταίο ρόλο, προσφέροντας προγράμματα που διαχειρίζονται και αποθηκεύουν τα ψηφιακά χειρόγραφα του χρήστη σε διάφορες μορφές.


Οι εντυπώσεις που είχαμε αποκομίσει από το Yoga Book στην αρχική μας επαφή μαζί του στο πλαίσιο της έκθεσης IFA 2016 τον Σεπτέμβριο ήταν θετικές, αλλά αφορούσαν στο μοντέλο που βασίζεται σε Windows 10. Στην διάθεσή μας για παρουσίαση είχαμε το περισσότερο προσιτό μοντέλο, αυτό που στηρίζεται σε Android 6, το οποίο ναι μεν στηρίζεται στα ίδια ακριβώς υποσυστήματα αλλά προφανώς δεν προσφέρει το ίδιο συνοδευτικό λογισμικό: στα Windows για την εισαγωγή χειρόγραφου κειμένου ή σκίτσων, για παράδειγμα, αξιοποιείται κυρίως το OneNote της Microsoft αλλά και οποιαδήποτε εφαρμογή είναι συμβατή με Windows Ιnk, ενώ για το Android η Lenovo έχει αναπτύξει και προεγκαταστήσει άλλο app, ονόματι Note Saver.

Μεγάλη διαφορά οπτικά αλλά και λειτουργικά βρίσκεται προφανώς και στο περιβάλλον εργασίας. Η Lenovo έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στην "εξομοίωση" ενός desktop "πάνω από" το Android 6, όμως ήταν φυσικά πάρα πολύ δύσκολο έως... αδύνατο να εξασφαλίσει πως όλα τα apps του λειτουργικού της Google θα μπορούσαν να αποδώσουν "παραθυρικά": άλλα μπορούν, όπως π.χ. ο Chrome και το Gmail, άλλα όχι, όπως π.χ. το Twitter και το YouTube. Με το trackpad να μην λειτουργεί επίσης με τρόπο συγκρίσιμο, πρακτικά το Yoga Book αξιοποιείται σαν Android tablet, με τον χρήστη δηλαδή να επικεντρώνεται σε ένα app κάθε φορά και όχι να έχει ενεργά πολλά μαζί μεταφέροντας δεδομένα από το ένα στο άλλο. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, φυσικά, αρκεί να μην έχει κανείς την ψευδαίσθηση πως το Yoga Book με Android μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως "κανονικό" laptop - γιατί αυτό στην ουσία δεν είναι εφικτό.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ