Laptop με οθόνη αφής: στο περιθώριο

Σύμφωνα με πηγές στις ποαραγωγικές αλυσίδες κατασκευαστών - έκπληξη καμία

Ποτέ δεν παύει να μας διασκεδάζει το εξής φαινόμενο: μία νέα κατάσταση στην αγορά της τεχνολογίας ξεκινά, από νωρίς φαίνεται πως δεν έχει ουσιαστική αξία ή ακόμη και λογική, διαπιστώνουμε σιγά-σιγά πως όλοι οι φίλοι, συνάδελφοι και γνωστοί την αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο... και έρχονται μετά από ένα ή δύο χρόνια οι αναλυτές αγοράς για να επικυρώσουν με... βαρυσήμαντες δηλώσεις αυτό που ήδη έμπρακτα γνωρίζουμε. Να, όπως π.χ. οι κύριοι που εργάζονται στην γνωστή ταϊβανέζικη εφημερίδα τεχνολογίας DigiTimes, οι οποίοι επικαλούνται πηγές "σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες παραγωγής προσωπικών υπολογιστών" για την εξής διαπίστωση: οι κατασκευαστές laptop έχουν αρχίσει να μειώνουν τον αριθμό των μοντέλων που φέρουν οθόνη αφής, περιορίζοντας το χαρακτηριστικό αυτό μόνο σε συγκεκριμένες πια κατηγορίες. Hello, Captain Obvious!

Το γεγονός ότι οι καταναλωτές δεν "τίμησαν" τους φορητούς εκείνους υπολογιστές που ναι μεν έχουν καθιερωμένη μορφή αλλά προσφέρουν την οθόνη αφής σαν κάποιου είδους extra, είναι αδιαμφισβήτητο. Οι λόγοι, δε, ολοφάνεροι: ο συνδυασμός αυτός δεν έχει καν βασικού επιπέδου χρηστικότητα, πόσο μάλλον ουσιαστική χρησιμότητα. Οποιοσδήποτε έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει laptop π.χ. σε εφαρμογές των Windows 8 σχεδιασμού "Metro" απλώς τεντώνοντας το χέρι και κάνοντας επιλογές με το δάκτυλο πάνω σε μία κάθετη οθόνη, θα βεβαιώσει πως η αίσθηση δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη "φυσική" των tablets. Αν μη τί άλλο, είναι ακόμη πιο αστεία ως εικόνα από την παρόμοια του χειρισμού ενός desktop PC (συνήθως all-in-one) με την αφή: εκεί, τουλάχιστον, οι οθόνες έχουν κάποια έκταση και βάρος. Στα laptop χρειάζεται και να... "σημαδέψεις", και να το κάνεις προσεκτικά ώστε η οθόνη τους απλώς να μην σπρωχθεί προς τα πίσω, χωρίς να γίνει επιτυχημένα η όποια επιλογή!

Διαπιστωμένα, οι άνθρωποι που "κάνουν δουλειά" με φορητούς υπολογιστές δεν ενδιαφέρονται ούτε στο ελάχιστο για τις οθόνες αφής: έχουν μάθει να είναι παραγωγικοί με πληκτρολόγιο και mouse σε περιβάλλον desktop για χρόνια ή και δεκαετίες, οπότε αυτές δεν έχουν να προσθέσουν κάτι εποικοδομητικό στη συνήθεια αυτή. Οι άνθρωποι, δε, που θα χρησιμοποιούσαν ένα laptop για επικοινωνία και ψυχαγωγία γρήγορα καταλαβαίνουν πως... "πλάκα έχει" να αγγίζεις την οθόνη και να χειρίζεσαι κάποια πράγματα έτσι, αλλά γρήγορα συνειδητοποιούν πως λίγες είναι τελικά οι εφαρμογές που αξιοποιούν την κατάδειξη σε συγκεκριμένα σημεία της με ακρίβεια και αποτελεσματικά. Μιλώντας πάντοτε για laptop παραδοσιακού σχεδιασμού και όχι τα υβριδικά, που π.χ. "διπλώνοντας" μετατρέπονται σε tablets.

Εκεί, ίσως, "κρύβεται" και κάποιο ποσοστό ευθύνης της Microsoft: υπάρχει μία πιθανότητα τα laptop με οθόνη αφής να είχαν γνωρίσει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία αν το app store των Windows 8 είχε να επιδείξει και κάποιες εφαρμογές αληθινά έξυπνες, πρωτότυπες, που μόνο σε μεγάλες οθόνες και με αφή θα αξιοποιούνταν στο έπακρο. Αυτό, δυστυχώς, δεν συνέβη ποτέ. Με την έλευση - στα Windows 10 πλέον - των apps που σχεδιάζονται για πολλαπλές διαφορετικές συσκευές με κοινό κώδικα, ίσως δούμε τέτοιες εφαρμογές. Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, η DigiTimes προειδοποιεί πως όλο και περισσότεροι κατασκευαστές φορητών Η/Υ θα μειώνουν σταδιακά τον αριθμό των μοντέλων laptop που ενσωματώνουν οθόνη αφής. Στο σημαντικό τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς φέτος, είναι πράγματι αισθητά λιγότερα τα μοντέλα που προσφέρουν οθόνη αφής - και σχεδόν όλα όσα το κάνουν, την προσφέρουν ως επιλογή (με διόλου ευκαταφρόνητη επιβάρυνση στο κόστος απόκτησής τους). Τα "υβριδικά" laptop/tablet είναι πιθανώς τα μόνα που θα συνεχίσουν, σε βραχυπρόθεσμο πλαίσιο τουλάχιστον, να φέρνουν στο προσκήνιο τον χειρισμό με αφή σε λειτουργικό σύστημα Windows. Του χρόνου τέτοιο καιρό, όμως...; Ανατροπές, ίσως!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ