Kingston Predator PCIe SSD

Δίσκος αποθήκευσης, πιο... γρήγορος κι απ' τη σκιά του!

Είδος: Κάρτες αναβάθμισης
Τιμή: €299,00

Εταιρία: Kingston Technologies
Διανομή: Kingston Technologies

Στα μισά του 2015 είναι πια δύσκολο να φανταστούμε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί PC του οποίου το λειτουργικό του σύστημα φιλοξενείται σε δίσκο τεχνολογίας SSD, να γυρίζει χωρίς... έντονες διαμαρτυρίες πίσω στους μηχανικούς σκληρούς δίσκους. Οι SSD έχουν πια ξεπεράσει όλες τις παιδικές τους ασθένειες - που δεν ήταν και λίγες αρχικά - έχουν μεγαλώσει σε χωρητικότητα, έχουν γίνει περισσότερο προσιτοί στις χωρητικότητες που ενδιαφέρουν τον πιο πολύ κόσμο (80GB-240GB) και απευθύνονται πια πρακτικά σε όλους. Θα υπάρχει, ωστόσο, πάντοτε εκείνο το ποσοστό των χρηστών PC που έχει απαιτήσεις υψηλότερες από αυτές του ευρύτερου κοινού, καθώς και τ' απαραίτητα χρήματα για να αποκτήσει δίσκους SSD που προσφέρουν περισσότερη ταχύτητα, περισσότερη χωρητικότητα ή και τα δύο. Σε αυτό το ποσοστό του κοινού η Kingston - κατασκευάστρια καθ' όλα έμπειρη πλέον στην κατηγορία αυτή - προτείνει εδώ και λίγο καιρό το "επόμενο βήμα" σε σχέση με τους "τυπικούς" τέτοιους δίσκους. Το όνομά του: ταιριαστά, Predator!

O συγκεκριμένος SSD είναι από τους πρώτους στην αγορά - αν όχι ο πρώτος ευρέως διαθέσιμος - που αξιοποιούν το νέο chip ελέγχου της Marvel (88SS9293): πρόκειται για το "επόμενο βήμα" στα υποσυστήματα του είδους που, με τέσσερις πλέον "οδούς" (lanes) μεταφοράς δεδομένων υπόσχεται "με μία κίνηση" να διπλασιάσει τις ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής σε σχέση με τους "συμβατικούς" δίσκους SSD (αυτούς δηλαδή που επικοινωνούν με το σύστημα μέσω διαύλου SATA3). Ο HyperX Predator είναι συνδεσμολογίας M.2, αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με τις μητρικές που φέρουν τέτοια υποδοχή: η Kingston τον προσφέρει τόσο σε αυτή τη μορφή, όσο και συνοδευόμενο από κάρτα PCIx, πάνω στην οποία τοποθετείται για να επικοινωνεί με τον υπόλοιπο Η/Υ μέσω των "οδών PCI" που αξιοποιούν π.χ. και οι κάρτες γραφικών.

Στη δεύτερη περίπτωση η εμπορική συσκευασία είναι κατά τι ακριβότερη, αλλά όχι ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς πως σε αυτήν περιλαμβάνονται δύο στηρίγματα - ένα πλήρους ύψους και ένα μισού ύψους για περιπτώσεις... δύσκολων συναρμολογήσεων - και κωδικός για την δωρεάν απόκτηση του Acronis True Image. Αυτό το λογισμικό θα αναλάβει να δημιουργήσει πιστό αντίγραφο μιας πλήρους εγκατάστασης Windows που υπάρχει ήδη σε ένα PC και να την "περάσει" από τον προηγούμενο δίσκο στον HyperX Predator, αυξάνοντας έτσι πάρα πολύ τις επιδόσεις του εκάστοτε Η/Υ χωρίς να είναι απαραίτητη η χρονοβόρα διαδικασία της εκ νέου εγκατάστασης κι ενημέρωσης του λειτουργικού και των προγραμμάτων.

Η Kingston διαθέτει τον HyperX Predator σε δύο χωρητικότητες για την ώρα, των 240 GB και 480 GB, καθιστώντας σαφές πως - βάσει του κόστους απόκτησής τους - ο αντικειμενικός τους ρόλος είναι η φιλοξενία του λειτουργικού συστήματος και απαιτητικών εφαρμογών ή/και games σε ένα PC, έτσι ώστε αυτό να λειτουργεί με όσο το δυνατόν ταχύτερο τρόπο. Όχι η αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων που μπορούν να εξυπηρετηθούν και από έναν "απλό" SSD ή και μηχανικό δίσκο. Αργότερα θα εμφανιστεί και ένα μοντέλο των 960 GB, αλλά με δεδομένη την υψηλή του τιμή, θα απευθύνεται σε ακόμη μικρότερο κοινό, οπότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ