Και το όνομα αυτών... Windows 10 S

Επισημοποιούνται τα φημολογούμενα Windows 10 Cloud, παραμένουν αδιάφορα στο ευρύ κοινό

Η πρόθεση της Microsoft η σχετική είχε διαρρεύσει βεβαίως εδώ και δύο μήνες, όμως επισημοποιήθηκε στην συνέντευξη Τύπου που η εταιρεία έδωσε πριν από λίγες ώρες με αφορμή την προσπάθειά της να αποκτήσει ισχυρότερη παρουσία στον τομέα της εκπαίδευσης στις ΗΠΑ: μία νέα έκδοση των Windows 10 πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα, αυτή που στο Web χαρακτηριζόταν ως "Windows 10 Cloud", η οποία ονομάζεται... Windows 10 S. Κανείς δεν ξέρει ακόμη τί ακριβώς σημαίνει αυτό το "S", συνειρμοί ωστόσο που παραπέμπουν σε μοντέλα iPhone στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι λανθασμένοι: η νέα αυτή έκδοση όχι μόνο βελτιωμένη δεν είναι σε σχέση με τα υπάρχοντα Windows 10 Home/Pro, αλλά σημαντικά περιορισμένη.

Τα Windows 10 S είναι, στην ουσία, τα Windows 10 Pro με απενεργοποιημένη μία σειρά από χαρακτηριστικά και - το σημαντικότερο - με "κλειδωμένες" ορισμένες ιδιότητες του λειτουργικού ώστε να επιβάλλεται συγκεκριμένος τρόπος χρήσης του. Στα Windows 10 S οι χρήστες δεν είναι σε θέση να εγκαθιστούν καμία άλλη εφαρμογή ή πρόγραμμα που προέρχεται από οπουδήποτε αλλού πέραν του Microsoft Store. Δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιούν κανέναν άλλον Web browser πέραν του Edge της Microsoft, αλλά και κανέναν άλλον μηχανισμό αναζήτησης στοιχείων πέραν του Bing της Microsoft. Όπως είναι... επώδυνα φανερό, ο αμερικανικός κολοσσός προωθεί μεν με τα Windows 10 S την ιδέα ενός ασφαλέστερου, καλύτερα ελεγχόμενου περιβάλλοντος - αφού οι χρήστες του έχουν πρόσβαση μόνο στα apps του Microsoft Store, τα οποία υποτίθεται πως έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά πριν την φιλοξενία τους εκεί - αλλά δεν... έχασε και την ευκαιρία να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα με τον Edge και το Bing.

Η Microsoft στην συνέντευξη Τύπου της ανέφερε πως έχει κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις στα Windows 10 S, έτσι ώστε να εκκινούν ταχύτερα, να επανέρχονται από κατάσταση αναμονής και γενικότερα να προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις σε PC χαμηλών και μεσαίων επιδόσεων (όπως τα προσιτά εκπαιδευτικά laptops δηλαδή). Αυτό το έχει επιτύχει, υποστηρίζει, περιορίζοντας σημαντικά πολλές ρουτίνες των Windows που λειτουργούν "στο παρασκήνιο" αλλά στην έκδοση S δεν χρειάζονται. Από την άλλη πλευρά... οποιοσδήποτε μπορεί να αναβαθμίσει τα Windows 10 S σε Windows 10 Pro οποιαδήποτε στιγμή, απλώς καταβάλλοντας $49, ενώ η Microsoft την σχετική αναβάθμιση την προσφέρει σε όλους τους χρήστες των S δωρεάν έως το τέλος του 2017 (για την περίπτωση προφανώς που αυτοί διαπιστώσουν πως είναι περισσότερο περιοριστικά απ' όσο θα ήθελαν). Με άλλα λόγια τα "S" δεν διαφέρουν σε κάτι σημαντικό από τα Windows 10 Pro.

Αν φυσικά όλα αυτά... θυμίζουν κάτι στο κοινό του Αθηνόραμα Digital, αυτό δεν κάνει λάθος: πρόκειται, στην ουσία, για μία νέα προσπάθεια ανάλογη των θεαματικά αποτυχημένων Windows RT και, σε μικρότερο βαθμό, των επίσης αποτυχημένων Windows 8.1 with Bing. Τα μεγαλύτερα αντίστοιχα προβλήματα εκείνων των εκδόσεων πιθανώς θα διαπιστωθούν και στην περίπτωση των Windows 10 S: το χαμηλό επίπεδο ποιότητας και ποικιλίας του Microsoft Store σε apps και η περιορισμένη δημοτικότητα των Edge και Bing αντίστοιχα. Ο αμερικανικός κολοσσός δεν εννοεί να καταλάβει πως αν δεν είναι απόλυτα έτοιμος κι ικανός να προσφέρει πλήρη εναλλακτική πρόταση χρήσης ενός σύγχρονου PC - χωρίς να περιορίζει δηλαδή τις επιλογές του χρήστη - τότε θα ήταν καλύτερο να μην το προσπαθεί καν. Αντ' αυτού το κοινό θα βρεθεί τους επόμενους μήνες και στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων αντιμέτωπο με μία επιλογή ανάμεσα σε δύο διαφορετικών προσεγγίσεων Windows 10, της οποίας τα κριτήρια δεν είναι εύκολα, άμεσα κατανοητά κι αντιληπτά. Τρίτη και καλή η προσπάθεια ή τρίτη και... φαρμακερή; Θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ