Και δίσκοι SSD από την AMD

Οι Αμερικανοί στα προϊόντα αποθηκευτικού χώρου, θεωρίες για... Radeon PC στον ορίζοντα

Δεν είναι ασύνηθες για έναν κατασκευαστή hardware να επεκτείνεται σε νέες προϊοντικές κατηγορίες όταν κρίνει πως κάτι τέτοιο έχει νόημα, όμως ακόμη κι έτσι φαντάζει παράξενο για την AMD - που έχει συνδέσει το όνομά της ως επί το πλείστον με τα 3D γραφικά όλα αυτά τα χρόνια - να αποκτά παρουσία στην κατηγορία των... δίσκων τεχνολογίας SSD. Κι όμως, αυτό ακριβώς ανακοίνωσαν οι Αμερικανοί πριν από λίγες μέρες, εκπλήσσοντας το δημοσιογραφικό κόσμο που μόνο κίνηση αυτού του είδους δεν περίμενε... καλοκαιριάτικα. Κι όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, η επιλογή αυτή της AMD δείχνει όχι μόνο να έχει νόημα, αλλά και να προετοιμάζει ίσως το έδαφος για κάτι πολύ περισσότερο ενδιαφέρον.

Η ανακοίνωση της AMD αποδίδει στους δίσκους αυτούς τεχνολογίας SSD την ονομασία των πασίγνωστων καρτών γραφικών της, των Radeon, και το κωδικό όνομα R7 (που υποννοεί πιθανά κατώτερα και ανώτερα μοντέλα στο μέλλον). Η κατασκευή και προώθηση των δίσκων αυτών γίνεται σε άμεση συνεργασία με την OCZ, έμπειρη εταιρεία στην κατηγορία των SSD, με την AMD να προσφέρει την πρόσβαση στο απαιτητικό κοινό των gamers, το brandname και... όχι πολλά περισσότερα. Από πλευράς επιδόσεων οι R7 βρίσκονται στο άνω αλλά όχι ανώτερο ή ανώτατο τμήμα της αγοράς των συγκεκριμένων μέσων αποθήκευσης (ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής στα 550 MB/sec και 530 MB/sec αντίστοιχα), με μόνο διαφοροποιό στοιχείο την "αντοχή" τους σε χρήση, που τοποθετείται στα 30 GB καθημερινά. Το chip ελέγχου είναι το Barefoot3 της OCZ και τα chip μνήμης της Toshiba, οπότε η AMD δεν πρόκειται να έχει πρόβλημα διαθεσιμότητας ή υποστήριξης.

Η είσοδος της αμερικανικής εταιρείας στην κατηγορία των δίσκων SSD δείχνει αρχικά να μην έχει ιδιαίτερο νόημα - ας μην ξεχνάμε πως τα προϊόντα αυτά, σε λογικές και σαφέστατα μειωμένες τιμές πλέον, δεν προσφέρουν τα περιθώρια κέρδους που απέφεραν κάποτε - μέχρι να θυμηθεί κανείς μία μικρή... λεπτομέρεια: η AMD προωθεί ήδη τόσο τους δικούς της κεντρικούς επεξεργαστές (CPU/APU), όσο και τις δικές της μνήμες λειτουργίας υψηλών επιδόσεων (και αυτές Radeon) και φυσικά τις κάρτες γραφικών της όλων των επιπέδων κόστους. Το μόνο που χρειάζεται, με άλλα λόγια, είναι κάποιον συνεργάτη κατασκευαστή motherboard, κάποιον ακόμη για τροφοδοτικό και περίβλημα (τα μόνα εύκολα), και... θα είναι σε θέση να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο "Radeon PC", προσυναρμολογημένο και πιθανότατα σε χαμηλότερο κόστος από αυτό που θα χρειαζόταν κάποιος για να το συνθέσει μόνος του κομμάτι-κομμάτι. Είναι μία επιλογή που δεν έχει στη διάθεσή της η άμεση ανταγωνίστρια nVidia και θα ήταν σαφώς ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, εν όψει Steam Machines και Windows 9. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ