Και από το πουθενά... ανάκαμψη των iPad!

Λόγω νέας τιμολογιακής πολιτικής, αν θα υπάρξει συνέχεια... θα δείξει

Πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί σχετικά με την πτωτική πορεία των iPad τα τελευταία χρόνια και το μέλλον τους - ακόμη κι εμείς που τα έχουμε τιμήσει δεόντως με πέντε διαφορετικά μοντέλα φτάσαμε ν' αναρωτηθούμε μήπως προορίζονται από την Apple για συνταξιοδότηση στο όχι μακρινό μέλλον. Η ανακοίνωση των ανανεωμένων μοντέλων στα τέλη Μαρτίου δεν συνάρπασε ακριβώς τα τεχνολογικά μέσα ενημέρωσης, όμως - όπως αποδεικνύεται - η κυκλοφορία ενός από αυτά στο μεσοδιάστημα μέχρι τον Ιούλιο έκανε... κάτι άλλο: για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια μετατόπισε τα iPad από "το κόκκινο στο μαύρο", βοηθώντας την διάσημη προϊοντική σειρά του αμερικανικού κολοσσού να καταγράψει άνοδο πωλήσεων!

Πράγματι: το νέο, φθηνότερο "εισαγωγικό" iPad (με τον παλιότερο επεξεργαστή Α9 και 32GB αποθηκευτικού χώρου) στα $329 φαίνεται να "χτύπησε φλέβα χρυσού" για την Apple, καθώς στην ουσία από μόνο του ώθησε τις πωλήσεις όλης της σειράς υψηλότερα. Αυτό το καταλαβαίνει κανείς παρατηρώντας πως η μέση τιμή πώλησης των iPad έχει διαμορφωθεί πια στα $435 από τα $490 που ήταν πέρυσι τέτοιο καιρό - κάτι που μόνο στα οικονομικότερα μοντέλα μπορεί ν' αποδοθεί. Ταυτόχρονα, προφανώς, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως ούτε το καινούργιο iPad Pro των 10.5 ιντσών, ούτε το ανανεωμένο των 9.7 ή 12.9 σημείωσαν αρκετές πωλήσεις ώστε να κρατήσουν αυτήν την μέση τιμή σταθερή.

Τα iPad είχαν ομολογουμένως δίκαια υποστεί στο παρελθόν αρνητική κριτική για τις υψηλές τιμές πώλησής τους (ακόμη υψηλότερες στην Ελλάδα...), παρά το γεγονός ότι στα μάτια πολλών τις άξιζαν. Η γνώμη μας βρίσκεται... κάπου στη μέση: τα iPad δεν θα έπρεπε μεν να ζητούν τόσα χρήματα αν σκεφτεί κανείς πως είναι στην πραγματικότητα μη απαραίτητες συσκευές (nice to have τις λένε οι Σάξονες) με δευτερεύοντα ρόλο, όμως βάσει ποιότητας και διαθέσιμων apps δικαιούνταν την χρηματική διαφορά που τα χώριζε από τον ανταγωνισμό τους.

Η νέα αυτή εξέλιξη ωστόσο αποδεικνύει περίτρανα πως υπήρχε αρκετός κόσμος που περίμενε να εμφανιστεί ένα iPad σε "λογικό" επίπεδο κόστους για να το αποκτήσει. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε, αν μη τί άλλο, αν αυτός ο κόσμος συνεχίζει να είναι αρκετός ώστε η Apple να διακρίνει σταθερή αύξηση στον όγκο των πωλήσεων εισαγωγικών μοντέλων iPad - κι ας ήταν υψηλότερες πωλήσεις στα μοντέλα Pro αυτές που θα προτιμούσε - ή αν σταθήκαμε μάρτυρες μιας "αναλαμπής" των διάσημων tablet που δεν σημαίνει μακροπρόθεσμα κάτι. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ