Ίσως για πολύ δεν... μείνει - λέγεται - το iPad Mini

Πηγές από την Άπω Ανατολή έτσι ισχυρίζονται, το σενάριο βάσιμο με τα νέα δεδομένα

Με τον τρόπο που έχει διαμορφώσει πλέον η Apple την σειρά των φορητών της προϊόντων, από το μικρότερο iPhone έως το μεγαλύτερο iPad, η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πια... επικαλύψεις και "συνωστισμός". Από τη μία πλευρά, το iPhone Plus των 5.5 ιντσών δεν απέχει πια και τόσο από το iPad Mini των 7.9 ιντσών. Από την άλλη πλευρά, το iPad Mini δεν απείχε ποτέ και τόσο από το "πλήρες" iPad Air των 9.7 ιντσών - και από πλευράς υπολογιστικής δύναμης είναι εφάμιλλο του αρχικού Air (θα πρέπει να προτιμήσει κανείς το ολοκαίνουργιο Air 2 για να έχει στη διάθεσή του περισσότερη). Πολλοί ήταν οι αναλυτές που υποστήριζαν για πολύ καιρό πως το iPad Mini στερούσε στην Apple πωλήσεις του "μεγάλου" iPad (που προσέφερε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους), ενώ αντίστοιχα πολλοί είναι αυτοί που προβλέπουν ότι ακριβώς το ίδιο θα κάνει το iPhone 6 Plus στις πωλήσεις του iPad Mini. Τί σκοπεύει να κάνει η Apple για όλα αυτά, λοιπόν;

Αν δώσει βάση κανείς στους πρώτους "ψιθύρους" που "ακούγονται" από την Ταϊβάν (κοντά στις εγκαταστάσεις παραγωγής των iPhone και iPad κοινώς), η αμερικανική εταιρεία μέσα στην επόμενη χρονιά σχεδιάζει να απλοποιήσει την προϊοντική γκάμα των φορητών της συσκευών... καταργώντας το iPad Mini. To μέσο ενημέρωσης οικονομικού κυρίως ρεπορτάζ UDN υποστηρίζει πως οι σχετικές κινήσεις έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, ώστε η Apple να αρχίσει βαθμιαία την "επιβράδυνση" της κατασκευής των Mini στο δεύτερο τρίμηνο του 2015. Ως πιθανούς λόγους το UDN "καταθέτει" δύο διαφορετικός. Ο ένας είναι η μειωμένη ζήτηση για το Mini, κάτι ωστόσο που ισχύει και για το Air (τα iPad συνολικά ως κατηγορία δείχνουν να μην έχουν για την Apple τη δυναμική που είχαν πριν από 18 ή 24 μήνες). Ο άλλος είναι η πιθανή έλευση στην αγορά ενός iPad Pro/Plus, το οποίο λέγεται πως θα προσφέρει υψηλότερης ανάλυσης οθόνη διαγωνίου 12.2 ιντσών, περισσότερη επεξεργαστική δύναμη από το iPad Air 2 και σχεδιασμό που διευκολύνει την επαγγελματική κυρίως χρήση.

Τα "σενάρια" για το iPad Pro "κυκλοφορούν" στο Web εδώ και πολύ καιρό, όμως δείχνουν να αποκτούν όλο και περισσότερο νόημα οδεύοντας προς το 2015: αφενός η αγορά των επιχειρήσεων είναι μία που ενδιαφέρει πολύ την Apple, αφετέρου ο ανταγωνισμός από τα "μεγάλα" tablets των Microsoft και Samsung είναι πλέον αξιολογότατος και υπολογίσιμος. Αν η Apple όντως σχεδιάζει την κυκλοφορία ενός iPad Pro/Plus, τότε τρία διαφορετικά μοντέλα iPad θα είναι όντως πάρα πολλά: ιστορικά οι Αμερικανοί επιδιώκουν να διαχωρίζουν με σαφήνεια τις προτάσεις τους για το κοινό που στοχεύουν και "διπλά" μοντέλα (Wi-Fi/4G) στα 7.9, 9.7 και 12.2 σε τρεις διαφορετικές χωρητικότητες το καθένα αρχίζουν όντως να... θυμίζουν Samsung. Με το iPhone 6 Plus, το "καταναλωτικό" iPad των 9.7 ιντσών και το "επαγγελματικό" των 12.2, η Apple θα είναι σε θέση να υλοποιήσει αποτελεσματικότερη εμπορική στρατηγική.

Το UDN είναι από εκείνα τα μέσα ενημέρωσης της Άπω Ανατολής του οποίου οι πληροφορίες άλλοτε αποδεικνύονται ακριβείς, άλλοτε όχι - θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λοιπόν, να διαπιστώσουμε προς τα πού σκοπεύει να κινηθεί ο Tim Cook και η ομάδα του όσον αφορά στα iPad την επόμενη χρονιά, με δεδομένο και το γεγονός ότι η κατηγορία των tablets στο σύνολό της (όχι μόνο τα iPad) δείχνει σαφή σημάδια εξελικτικής "κούρασης" και προϊοντικού κορεσμού το τελευταίο εξάμηνο ή εννιάμηνο. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ