iPadOS: επιτέλους, tablet και για (κάποια) δουλειά

H Apple βελτιώνει σημαντικά τις δυνατότητες επαγγελματικής χρήσης των iPad, βεβαίως... καιρός ήταν

Μία από τις πρώτες κριτικές που είχε εισπράξει το iPad όταν είχε πρωτοεμφανιστεί ήταν πως "δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα μεγάλο iPhone", κατηγόρια που βεβαίως εμπεριείχε... άβολα πολλά ψήγματα αλήθειας. Τότε. Καθώς ωστόσο τα iPad εξελίσσονταν σε απεικόνιση, ταχύτητα και δυνατότητες γινόταν φανερό πως - ενώ ήταν ικανά για πολλά περισσότερα - περιορίζονταν σε ρόλο ψυχαγωγικό κι ενημερωτικό, όχι παραγωγικό κι επαγγελματικό, ακριβώς επειδή το iOS είχε σχεδιαστεί αρχικά για smartphones, όχι για tablets. Ε, μετά από την... γκρίνια πάμπολλων χρηστών iPad επί πολλά χρόνια, η Apple κάνει επιτέλους αυτό που έπρεπε να είχε κάνει από το 2014 το λιγότερο: απομακρύνει τα iPad από το "απλό" iOS και αναγνωρίζει πως αυτά αξίζουν δική τους εκδοχή. Το όνομα της εκδοχής αυτής, φυσικά... iPadOS.

Το iPad OS δεν απομακρύνεται φυσικά τόσο πολύ από το iOS ώστε να είναι επί της ουσίας καινούργιο λειτουργικό σύστημα - προσθέτει ωστόσο στις δυνατότητές του σημαντικό αριθμό από δυνατότητες που έχουν νόημα να υφίστανται μόνο σε συσκευές με μεγάλη οθόνη αφής. Καθόλου τυχαία, πολλές από αυτές είναι ακριβώς οι δυνατότητες που ζητούσαν επίμονα οι κάτοχοι iPad ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιούν παραγωγικά. Απαριθμούμε ορισμένες από αυτές: υποστήριξη πρoβολής δύο "παραθύρων" του ίδιου app ταυτόχρονα (π.χ. δύο διαφορετικές σημειώσεις μαζί), διαχείριση ενεργών apps "με μία ματιά" όπως στο desktop των Η/Υ Mac (Expose), τοποθέτηση εφαρμογιδίων (widgets) σταθερά στην αρχική οθόνη του tablet, αλλά και αναβαθμισμένες δυνατότητες αποκοπής/αντιγραφής κι επικόλλησης στοιχείων από ένα app σε ένα άλλο.

Η Αpple, όπως όλα δείχνουν, εισάκουσε και τα παράπονα εκείνων που δεν θέλουν να χρησιμοποιούν τα iPad... αποκομμένα από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά σε συνεργασία με άλλες συσκευές. Έτσι στην θύρα USB-C των νεότερων iPad μπορεί πλέον να συνδέσει κανείς αποθηκευτικό μέσο - σκληρό δίσκο HDD/SDD, sticks κλπ. - και να έχει μέσα από την εφαρμογή Files πρόσβαση σε όλα τα αρχεία του. Το ίδιο είναι εφικτό και με τους προσαρμογείς καρτών μνήμης, ενώ η εφαρμογή Files "βλέπει" και τον αποθηκευτικό χώρο ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών απευθείας για μεταφορά φωτογραφιών. Συν τοις άλλοις υποστηρίζονται πια στα iPad ακόμη και τα ενσύρματα ή ασύρματα mouse (!), έστω και ως επιλογή μέσα από την ενότητα ρυθμίσεων Accessibility.

Το iPadOS προσφέρει και ορισμένες αναγκαίες αναβαθμίσεις, αλλά και ορισμένες που ομολογούμε πως δεν περιμέναμε. Στις πρώτες περιλαμβάνεται ο εκ βάθρων ανασχεδιασμένος Safari, ο οποίος είναι πια αντίστοιχος του Safari σε macOS (desktop-class) και ενσωματώνει διαχείριση αρχείων που λαμβάνει κανείς από το Internet (download manager). Περιλαμβάνεται επίσης το ανανεωμένο πληκτρολόγιο εισαγωγής κειμένου που πλέον μπορεί να βρίσκεται "πάνω από" ενεργά apps και υποστηρίζει πληκτρολόγηση με χειρονομίες (swipe-and-type) αντί μόνο με μεμονωμένα πατήματα. Στις δεύτερες περιλαμβάνεται η δυνατότητα λήψης πρόσθετων γραμματοσειρών (!) από το App Store για χρήση μέσα στα apps, καθώς και ο περιορισμός καθυστέρησης (latency) του Apple Pencil στα μόλις 9 ms, καθιστώντας την φυσική γραφή στην πράξη εφικτή.

Υπάρχουν διάφορα ακόμη καινούργια πράγματα που φέρνει το iPadOS στο προσκήνιο για να διευκολύνει τους κατόχους των tablet της Apple "να κάνουν δουλειά", αλλά θα αναφερθούμε σε όλα αυτά διεξοδικά όταν αυτό γίνει διαθέσιμο (δωρεάν στο τέλος Σεπτεμβρίου μαζί με το iOS 13). To μόνο σίγουρο είναι πως θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν και κατά πόσο η κίνηση αυτή της Apple - που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο προώθησης των iPad ως "προσωπικών υπολογιστών" τρόπον τινά τα τελευταία 2 χρόνια - θα έχει θετική επίδραση στις πωλήσεις των tablet της το υπόλοιπο 2019 και το 2020, όταν δηλαδή πολλά από τα "δεσμά" που περιόριζαν τα iPad σε συγκεκριμένους ρόλους μόνο, δεν θα υφίστανται πια. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ