iPadOS: διαθέσιμο σε όλους

Στο προσκήνιο η σημαντική αναβάθμιση για τα tablet της Apple, εδώ και η διορθωτική 13.1 των iPhone

Είμαστε βέβαιοι ότι, όπως κι εμείς, εκατομμύρια άλλοι κάτοχοι iPad και iPad Pro περίμεναν την σημερινή ημέρα - ειδικά μετά από τα όσα αποκάλυψε σχετικά η Apple τον Ιούνιο - και αυτή επιτέλους... ήλθε: είναι εδώ και λίγες ώρες διαθέσιμη σε όλους η πρώτη έκδοση του iPadOS, του λειτουργικού συστήματος των Αμερικανών που στηρίζεται μεν στο iOS των iPhone, αλλά έχει να επιδείξει πλέον χαρακτηριστικά ειδικά σχεδιασμένα για μεγάλες οθόνες και λειτουργίες που τα iPhone δεν έχουν.

Στην όψη και στους βασικούς μηχανισμούς χειρισμού το iPadOS δεν απομακρύνεται βέβαια τόσο από το iOS ώστε να θεωρηθεί... νέο λειτουργικό σύστημα. Αποκτά ωστόσο δυνατότητες που υπάρχει νόημα να υφίστανται μόνο σε συσκευές με μεγάλη οθόνη αφής. Καθόλου τυχαία, πολλές από αυτές είναι ακριβώς οι δυνατότητες που ζητούσαν επίμονα οι κάτοχοι iPad ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιούν παραγωγικά: υποστήριξη πρoβολής δύο "παραθύρων" του ίδιου app ταυτόχρονα (π.χ. δύο διαφορετικές σημειώσεις μαζί), διαχείριση ενεργών apps "με μία ματιά" όπως στο desktop των Η/Υ Mac (Expose), τοποθέτηση εφαρμογιδίων (widgets) σταθερά στην αρχική οθόνη, εύχρηστη "αποκοπή, αντιγραφή κι επικόλληση" στοιχείων από ένα app σ' ένα άλλο.

Το iPadOS προσφέρει πλέον ορισμένα απαραίτητα και... ανήκουστα, άλλοτε, για φορητή συσκευή της Αpple. Στην θύρα π.χ. USB-C των νεότερων iPad μπορεί να συνδέσει κανείς αποθηκευτικό μέσο - σκληρό δίσκο HDD/SDD, sticks κλπ. - και να έχει μέσα από την εφαρμογή Files πρόσβαση σε όλα τα αρχεία εκεί. Το ίδιο είναι εφικτό και με τους προσαρμογείς καρτών μνήμης, ενώ η εφαρμογή Files "βλέπει" και τον αποθηκευτικό χώρο ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών απευθείας για μεταφορά υλικού. Υποστηρίζονται ακόμη και τα ενσύρματα ή ασύρματα mouse, έστω και με... τεράστιο pointer, έστω και ως επιλογή στην ενότητα ρυθμίσεων Accessibility.

Άλλες βελτιώσεις ή προσθήκες: (α) εκ βάθρων ανασχεδιασμένος Safari, αντίστοιχος πια του Safari σε macOS (desktop-class) με ενσωματωμένη διαχείριση αρχείων που λαμβάνει κανείς από το Internet (download manager), (β) ανανεωμένο πληκτρολόγιο εισαγωγής κειμένου που πλέον μπορεί να βρίσκεται "πάνω από" ενεργά apps και υποστηρίζει πληκτρολόγηση με χειρονομίες (swipe-and-type) αντί μόνο με μεμονωμένα πατήματα, (γ) δυνατότητα λήψης πρόσθετων γραμματοσειρών (!) από το App Store για χρήση μέσα στα apps και (δ) ο περιορισμός καθυστέρησης (latency) του Apple Pencil στα μόλις 9 ms, καθιστώντας την φυσική γραφή στην πράξη εφικτή.

Επειδή τα μεγάλα tablets δεν είναι κατάλληλα μόνο για δουλειά ή ενημέρωση, βέβαια, αλλά και για διασκέδαση, το iPadOS φέρνει στο κοινό των κατόχων iPad και το Apple Arcade: την συνδρομητική υπηρεσία του αμερικανικού κολοσσού που προσφέρει περί τα 100 πλήρη games μέχρι το τέλος του χρόνου (πάνω από 60 αυτή τη στιγμή) αντί €4.99 μηνιαίως στους κατόχους των συσκευών της. Μαζί με το Apple Arcade έρχεται και η υποστήριξη για τα joypad των PlayStation4 και Xbox One S/X (αν και δεν τα υποστηρίζουν όλα τα games που προσφέρονται και πανελάχιστα την απαιτούν).

Το iPadOS είναι μακράν η σημαντικότερη αναβάθμιση που έχει κάνει ποτέ η Apple για τα tablets της και δικαίως λαμβάνει τα εύσημα από τον ειδικό Τύπο γι' αυτό. Παράλληλα ο αμερικανικός κολοσσός διέθεσε και την αναβάθμιση 13.1 του iOS 13, το οποίο είχε προσφέρει την προηγούμενη εβδομάδα αλλά είχαμε προτείνει στους κατόχους iPhone να αποφύγουν λόγω των πολυάριθμων αναφορών για προβλήματα που το συνόδευσαν. Οι κάτοχοι αυτών των συσκευών μπορούν τώρα να τις αναβαθμίσουν απευθείας σε iOS 13.1 έχοντας τις πιθανότητες απροβλημάτιστης χρήσης με το μέρος τους. Έτσι θέλουμε να ελπίζουμε και για τις δικές μας συσκευές, δηλαδή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ