iPad: στα 128 GB αποθηκευτικού χώρου

Πανάκριβα μοντέλα, με στόχο κυρίως τους επαγγελματίες

Επιβεβαιώνοντας τη φημολογία των προηγούμενων ημερών, η Apple ανακοίνωσε και επισήμως τελικά ένα νέο μέλος στην οικογένεια των iPad. Αυτό δεν έχει καμία εξωτερική διαφορά από το μοντέλο που παρουσιάστηκε "υποτονικά" στη συνέντευξη Τύπου του Οκτωβρίου και ξεκίνησε να πωλείται το Νοέμβρη, ούτε έχει να επιδείξει κάποια αναβάθμιση στα βασικά του υποσυστήματα. Ενσωματώνει όμως 128 GB αποθηκευτικού χώρου, τον διπλάσιο από κάθε άλλο μοντέλο iPad μέχρι σήμερα και περισσότερο απ' όσο οποιοδήποτε άλλο tablet της αγοράς αυτή τη στιγμή, πλην του Microsoft Surface Pro που κυκλοφορεί στην Αμερική σε λίγες μέρες.

Ουκ ολίγοι, για την ακρίβεια, είναι αυτοί που έσπευσαν να υπογραμμίσουν την αντιπαλότητα που προκύπτει από το παραπάνω γεγονός, υπογραμμίζοντας ότι ουσιαστικά γι' αυτό το λόγο η Apple προχώρησε στη διάθεση του iPad 128GB. Πολύ πιθανότερο, ωστόσο, θεωρούμε ως λόγο αυτόν που και η ίδια η εταιρεία έμμεσα εντόπισε στο δελτίο Tύπου της: τα iPad χρησιμοποιούνται για δουλειά από έναν σημαντικό αριθμό επαγγελματιών πλέον - και σε επιχειρήσεις, παραδοσιακά όντως το... "γήπεδο" της Microsoft - και πολλοί από αυτούς έχουν ανάγκη περισσότερο αποθηκευτικό χώρο από αυτόν των 64GB. Με δεδομένο το γεγονός ότι σε κανένα iPad δεν μπορεί να επεκταθεί ο χώρος αυτός, όπως σε πολλά tablet με Android μέσω κάρτας μνήμης microSD, η ανάγκη ήταν υπαρκτή: έτσι η Apple την κάλυψε, με το... αζημίωτο βεβαίως πάντοτε, καθώς τα δύο μοντέλα iPad (το "απλό" Wi-Fi και το Wi-Fi/4G) είναι σημαντικά ακριβότερα από τα αντίστοιχά τους των 64GB.

Πόσο ακριβότερα; Στις ΗΠΑ το "απλό" μοντέλο κοστολογείται προς $799 και το 4G προς $929 (!). Τιμές για την ελληνική αγορά δεν ανακοίνωσε η επίσημη αντιπροσωπεία της Apple στη χώρα μας, αλλά με δεδομένο το γεγονός ότι τα μοντέλα των 64GB εδώ κοστίζουν €739 και €869 αντίστοιχα, το ελληνικό μοντέλο 4G (που μπορεί να αξιοποιήσει και το δίκτυο LTE της CosmOTE) θα πρέπει να... υπερβαίνει τα €1000. Η τιμή είναι ολοφάνερα απαγορευτική για τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινού και σαφέστατα προσανατολισμένη στους επαγγελματίες (που μόνο με εκτενή αξιοποίηση των 128GB μπορούν να αποσβέσουν το σχετικό κόστος). Είναι, δε, πολύ κοντά σε αυτήν ενός αξιοπρεπέστατου laptop, γεγονός που αρκεί για να βάλει σε σκέψεις πολλούς επαγγελματίες από μόνο του. Το μόνο ερώτημα που απομένει ν' απαντηθεί: το Σεπτέμβριο μάς περιμένουν και τα πρώτα iPhone με 128GB αποθηκευτικού χώρου; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ