iPad Pro Max με... οθόνη 17.3 ιντσών το 2023; Γιατί όχι;

Υπό έναν όρο απλό μα αδιαπραγμάτευτο, Apple - ειδάλλως μην μπεις καν στον κόπο

Δοκιμάζαμε, λοιπόν, αυτόν τον καιρό και εμείς την πρώτη έκδοση beta του iPadOS 15, όπως και αρκετός άλλος κόσμος, όταν κάποια στιγμή υπέπεσε στην αντίληψή μας άρθρο του Mark Gurman στο Bloomberg σχετικό με τα tablet της Apple. Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου ο αμερικανικός κολοσσός εξερευνά το ενδεχόμενο (αυτό σημαίνει πως πειραματίζεται πρακτικά σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης) διάθεσης μοντέλων iPad Pro μεγαλύτερων του υπάρχοντος 12.9 ιντσών μέσα στην επόμενη διετία. Εννοείται πως η Apple, όπως όλες οι εταιρείες τεχνολογίας, δοκιμάζει διάφορα πράγματα για μελλοντικά προϊόντα αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως αυτά θα βρουν εν τέλει τον δρόμο τους στην αγορά. Η αναφορά δεν χαρακτηρίζεται, κοινώς, ως ρεπορτάζ σε σχέδια της Apple που έχουν παγιωθεί. Αλλά... και πάλι!

Τα πολύ μεγάλα tablet δεν είναι καινούργια ιδέα βέβαια: πριν από 5 ή 6 χρόνια ορισμένοι κατασκευαστές έπαιρναν οθόνες αρχικά σχεδιασμένες για μεγάλα laptop ή ακόμη και υπολογιστές "all-in-one" και τις συνδύαζαν είτε με υποσυστήματα Android είτε με μέσης ισχύος υποσυστήματα PC, προωθώντας τις ως "tablet ειδικών αποστολών". Το ToughPad UT-MB5025 της Panasonic, με οθόνη 20 ιντσών ανάλυσης 4K και βασισμένο σε Windows 8.1, ήταν ένα τέτοιο tablet, ενώ και σήμερα στο Amazon μπορεί να βρει κανείς το Wisepoch 110V, ένα tablet βασισμένο σε Android με οθόνη 24 (!) ιντσών ανάλυσης 1080p. Υπήρξαν και άλλα παραδείγματα με οθόνες 17.3, 18.4 ή άλλων διαγωνίων κατά καιρούς (το Galaxy View της Samsung είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα), με περισσότερο ή λιγότερο ισχυρά υποσυστήματα να τα στηρίζουν.

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως αυτά τα προϊόντα δεν σημείωσαν ποτέ εμπορική επιτυχία γιατί τα σενάρια χρήσης τους δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν το μέγεθος, το βάρος και το κόστος τους. Με άλλα λόγια: δεν προσέφεραν κάτι παραπάνω, ή κάτι διαφορετικό, στους καταναλωτές σε σχέση με αυτό που μπορούσαν να προσφέρουν και τα μικρότερα tablet. Τα iPad της Apple είχαν, σε εκείνο το χρονικό σημείο, ήδη καθιερωθεί πλέον ως η εξ ορισμού επιλογή βάσει της γκάμας και ποιότητας των apps τους, οπότε τα μεγαλύτερα άλλα tablet κατά βάση δεν είχαν καμία τύχη. Ακόμη και όταν ο κολοσσός του Cupertino παρουσίασε το πρώτο μοντέλο iPad Pro 12.9, αυτό θεωρήθηκε "πολύ μεγάλο για το ευρύ κοινό" (πέραν των επαγγελματιών και αυτό παραμένει... συζητήσιμο). Οπότε όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές θεώρησαν πως αυτό απέδειξε η αγορά πως θέλει στην πράξη και εγκατέλειψαν την ιδέα των μεγαλύτερων tablet από αυτό.

Αυτά όμως ίσχυαν τότε. Το 2022 ή το 2023 ένα iPad Pro με οθόνη 16 ή 17.3 ιντσών θα είχε πολύ περισσότερο νόημα. Θα ήταν μεγάλο πολύ, ναι. Αλλά όχι μεγαλύτερο π.χ. από την οθόνη ενός Dell XPS 17 (φυσικά όχι και το ίδιο λεπτό με αυτήν αλλά δεν περίμενε κανείς κάτι τέτοιο). Το πιθανότερο είναι να το μεταφέρει κανείς όπως και σήμερα τα iPad Pro των "σχεδόν 13 ιντσών", προστατευμένα σε θήκη και μέσα σε χαρτοφύλακες ή σακίδια, και να το χρησιμοποιεί όπως σήμερα επίσης, δηλαδή είτε στον καναπέ είτε με ειδικό στήριγμα σε τραπέζι. Η οθόνη του ωστόσο θα ήταν σαφέστατα υψηλότερης ανάλυσης (πιθανώς υψηλότερη από 4Κ) και σε αυτήν ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, websites και games θα φαίνονταν απίστευτα από την ίδια απόσταση θέασης με αυτήν ενός σημερινού iPad Pro. Με ένα ειδικό στήριγμα και ασύρματο πληκτρολόγιο, άλλωστε, ένα iPad Pro των 17.3 ιντσών θα πλησίαζε πολύ περισσότερο σε χρηστικό επίπεδο ένα π.χ. MacBook Pro απ' ότι τα σημερινά μοντέλα.

Θα... αποταμιεύαμε λοιπόν για όσο καιρό χρειαζόταν (γιατί μία συσκευή αυτού του είδους θα ζητούσε περισσότερα από €2000 με αξιοπρεπείς προδιαγραφές) ώστε να αγοράσουμε ένα iPad Pro Max 17.3; Εξαρτάται. Θα το θέλαμε σίγουρα, όπως και κάποια εκατομμύρια άλλοι καταναλωτές. Αλλά αν το iPadOS 17 ή iPadOS 18 είναι απλώς το iPadOS 15 με κάποια ακόμη χαρακτηριστικά "δανεισμένα" από το iOS 17 ή iOS 18, τότε... όχι. Αυτό το λειτουργικό σύστημα με τα "στοιχισμένα εικονίδια" θα φαινόταν ακόμη περισσότερο γελοίο σε μέγεθος μεγαλύτερο των σημερινών iPad Pro 12.9, με ακόμη περισσότερο ανεκμετάλλευτο χώρο και ακόμη μεγαλύτερα αντιαισθητικά κενά στο γραφικό περιβάλλον χρήσης του. Ένα iPad Pro Max με επεξεργαστή M2X δεν θα ήταν περισσότερο "Pro" απ' όσο είναι... το υπάρχον μοντέλο M1. Δηλαδή καθόλου. Εκτός αν...

...ναι. Εκτός αν η Apple δώσει στους καταναλωτές την επιλογή να εγκαταστήσουν σε μια τέτοια συσκευή το macOS και να είναι σε θέση να εναλλάσσουν την λειτουργία της ανάμεσα σε αυτό και το iPadOS. Τότε ο καθένας θα μπορούσε να επιλέξει το ασύρματο πληκτρολόγιο και mouse της αρεσκείας του και να χρησιμοποιήσει αυτό το πολύ μεγάλο iPad Pro ως αληθινή εναλλακτική ενός MacBook Pro. Καμία χρήση της οθόνης αφής ή γραφίδας. Μόνο ο συνδυασμός ισχυρού Η/Υ και κορυφαίας οθόνης με τον οποίο ο καταναλωτής θα μπορούσε άνετα να κάνει δουλειά οπουδήποτε με macOS και, στην συνέχεια, να επιστρέψει σε iPadOS για να διασκεδάσει με ψυχαγωγικό περιεχόμενο. Αυτή η συσκευή ναι, θα άξιζε τα €2000. Ο,τιδήποτε λιγότερο από αυτό, Apple, και δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσεις να "εξερευνάς το ενδεχόμενο". Τόσο απλά.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ