Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015

Internet στο σπίτι σου, χθες και σήμερα: καμία σχέση!

Πόση διαφορά έχει, αποδεδειγμένα, το αληθινά γρήγορο Internet απ' τους προκατόχους του;

Οι πιο πολλοί από μας που χρησιμοποιούμε το Internet στο σπίτι - καθημερινά, για πολλές ώρες και για διάφορους λόγους - είχαμε βέβαια εδώ και πολύ καιρό σύνδεση που θεωρείται "γρήγορη": αυτήν που στηρίζεται στην τεχνολογία ADSL. Μία σύνδεση αυτού του τύπου προσφέρει - βάσει παραγόντων όπως η ποιότητα του χαλκού στο τηλεφωνικό δίκτυο της γειτονιάς, η απόσταση του σπιτιού μας από την κοντινότερη "καμπίνα" κλπ. - ικανοποιητικές ταχύτητες που κυμαίνονται συνήθως ανάμεσα στα 4 Mbps και τα 12, 16 ή ακόμη και τα 20 Mbps (σε... απολύτως ιδανικές συνθήκες βέβαια). Για το κοινό που χρησιμοποιεί το Δίκτυο και τις υπηρεσίες του "μια στο τόσο", έχει στη διάθεσή του... άπλετο χρόνο και όχι ιδιαίτερες απαιτήσεις στη χρήση του Internet ψυχαγωγικά, μία καλή σύνδεση ADSL ίσως είναι αρκετή. Για το κοινό όμως που εννοεί να αξιοποιεί το Internet τακτικά και για κάθε του χρήση, μία σύνδεση VDSL είναι πρακτικά "μονόδρομος" σε σχέση με μία τυπική" ADSL.

Τα πράγματα είναι απλά και οι αριθμοί τόσο πειστικοί, που θέμα συζήτησης στην ουσία δεν υπάρχει. Στον τομέα της ταχύτητας αυτής καθ' αυτής οι συνδέσεις VDSL "μεταφράζονται" σε εντελώς διαφορετική εμπειρία χρήσης σε σχέση με τις ADSL. Λαμβάνοντας ως καλύτερο σενάριο και μέτρο σύγκρισης μία σύνδεση VDSL στα 50 Mbps περίπου (όπως αυτή είναι διαθέσιμη σε σημαντικό αριθμό καταναλωτών ήδη), και ως "εκπρόσωπο" των συνδέσεων ADSL τον μέσο όρο τους στην Ελλάδα σήμερα (θα δεχθούμε πως είναι τα 10 Mbps), μπορούμε να κάνουμε εύκολα σχετικές αντιπαραβολές. Απευθείας συγκρίσεις, δηλαδή, ανάμεσα στους χρόνους που χρειάζεται το ένα είδος σύνδεσης και το άλλο για να ολοκληρώσουν λήψεις αρχείων που είτε είναι... καθημερινό φαινόμενο πια, είτε θα αρχίσει να είναι μέσα στο 2015.


Εστιάζοντας, λοιπόν, στη λήψη των δεδομένων που απαρτίζουν την ψηφιακή μας διασκέδαση σήμερα - ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, μουσική, video games και PC games - οι διαφορές στις επιδόσεις που εισπράττει κανείς ανάμεσα σε μία σύνδεση ADSL και μία VDSL είναι τέτοιες:

Λήψη επεισοδίου τηλ. σειράς HD 720p (~800 ΜΒ): 14' με ADSL/10, 3' με VDSL/50

Λήψη ταινίας HD 720p (~3.5 GB): 45' με ADSL/10, 10' με VDSL/50

Λήψη ταινίας HD 1080p με ήχο 5.1 (~10 GB): 2 ώρες 10' με ADSL/10, 29' με VDSL/50

Λήψη game για PS4/Xbox One (~30 GB): 6.5 ώρες με ADSL/10 , 1 ώρα 40' με VDSL/50

Λήψη PC game από Steam/GOG (~15 GB): 3 ώρες 20' με ADSL/10 , 50' με VDSL/50

Λήψη μουσικού CD σε αρχεία MP3 (~120 ΜΒ): 2'10'' με ADSL/10 , 45'' με VDSL/50

Λήψη μουσικού CD σε αρχεία hi-res audio (~1 GB): 17' 30'' με ADSL/10 , 4' με VDSL/50

Στις συγκρίσεις αυτές αντιπαραβάλλεται ένα εφικτό σενάριο με ένα σύνηθες, ναι. Όμως ακόμη κι έτσι οι διαφορές είναι... χαώδεις σχεδόν! Σε πρακτικό επίπεδο, άλλωστε, ακόμη και "υποβιβάζοντας" τις ταχύτητες στα 30 Mbps για την VDSL και στα 8 Mbps για την ADSL (τα όχι ιδανικά σενάρια δηλαδή), οι διαφορές παραμένουν πολύ μεγάλες. Αυτές, μάλιστα, όπως περιγράφονται από τους παραπάνω χρόνους, δεν είναι μόνο εντυπωσιακές "από μόνες τους". Θα πρέπει να λάβει κανείς στα υπ' όψιν πως έχουν... προσθετικές ιδιότητες: μία ή δύο ώρες λιγότερης αναμονής από δω, δεκαπέντε ή είκοσι λεπτά από κει... "μαζεύονται" και, σε καθημερινό πλαίσιο, "κάνουν διαφορά" στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε το Internet στο σπίτι. Πολύ μεγάλη διαφορά, αν το χρησιμοποιεί κανείς στο maximum.


Για τον περισσότερο κόσμο βέβαια, ε, κακά τα ψέματα: αυτή η μεγάλη ταχύτητα λήψης των συνδέσεων VDSL είναι η ευκολότερα αντιληπτή και αυτή θεωρείται το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους. Στην ουσία έτσι είναι. Όμως οι συνδέσεις αυτές χαρακτηρίζονται και από άλλα "ατού" - σε συγκριμένα σενάρια το ίδιο σημαντικά - όπως την άνετη χρήση Internet από πολλούς χρήστες ταυτόχρονα, τη μεγάλη ταχύτητα αποστολής δεδομένων πέραν της λήψης και τη δυνατότητα δραστικής μείωσης των καθυστερήσεων (latency) στα online games. Σε αυτά ακριβώς τα ατού εστιάζουμε στα αντίστοιχα άρθρα VDSL, πρακτικά: για όλη την οικογένεια, VDSL, πρακτικά: για δουλειά και VDSL, πρακτικά: για διασκέδαση. Για να τα δούμε ένα-ένα!


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ