Intel: σχέδια για το επόμενο 12μηνο

Δύο διάδοχοι για τους επεξεργαστές "Haswell", τί προσφέρει ο καθένας όμως;

Παρά τα ουκ ολίγα... "στραβοπατήματα" των τελευταίων ετών, η Intel παραμένει η μεγαλύτερη εταιρεία σχεδιασμού και κατασκευής κεντρικών επεξεργαστών για "παραδοσιακούς" προσωπικούς υπολογιστές - το τί "έχει στα πλάνα της", λοιπόν, είναι κάτι που ενδιαφέρει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, χρήστες PC παγκοσμίως. Η αμερικανική εταιρεία εισήγαγε με επιτυχία στην αγορά πέρυσι τους επεξεργαστές Core i7 "Haswell", οι οποίοι μπορεί να μην ώθησαν σε υψηλότερα επίπεδα την ταχύτητα και την "ωμή ισχύ" των υπολογιστών γραφείου, σηματοδότησαν όμως ευδιάκριτη πρόοδο στη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας από φορητές συσκευές και παράλληλα την αύξηση της επεξεργαστικής τους δύναμης. Και φέτος, όπως δείχνουν τα πράγματα, η Intel θα κάνει σε αυτόν τον τομέα δύο βήματα: και ένα απλώς βελτιωτικό, και ένα εξελικτικό.

Έως το καλοκαίρι οι αναλυτές αγοράς περιμένουν το πρώτο βήμα: τη δεύτερη γενιά Core i5/i7 "Haswell", η οποία θα αρχίσει να διατίθεται σταδιακά ξεκινώντας από τους χαμηλότερης δυναμικής επεξεργαστές και μεταβαίνοντας στους υψηλότερης το φθινόπωρο. Επειδή ο σχεδιασμός και η γενικότερη λειτουργία των νέων "Haswell" δεν θα διαφέρει ιδιαίτερα από αυτή των υπαρχόντων, κανείς δεν περιμένει σημαντικές διαφορές στις επιδόσεις τους - αλλά ακόμη και σχετικά μικρή περαιτέρω μείωση στις ενεργειακές τους απαιτήσεις να επιτευχθεί, που θα αυξήσει την αυτονομία των laptop και tablet που θα τους χρησιμοποιούν, θα είναι φυσικά ευπρόσδεκτη. Για τον ίδιο λόγο του παρόμοιου σχεδιασμού και δυνατοτήτων, η δεύτερη γενιά "Haswell" θ' αντικαταστήσει πλήρως την πρώτη - οι επεξεργαστές των δύο σειρών θα συνυπάρχουν στην αγορά μόνο μέχρις ότου το στοκ των παλαιότερων εξαντληθεί.

Με περισσότερο ενδιαφέρον περιμένουμε όλοι τους ήδη γνωστούς διαδόχους των "Haswell", τους επεξεργαστές "Broadwell" της Intel - αυτοί ωστόσο αναμένονται όχι νωρίτερα από το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς (και ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμοι στους κατασκευαστές εγκαίρως για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων). Οι "Broadwell" θα στηρίζονται στην ίδια αρχιτεκτονική και συλλογιστική λειτουργίας με τους "Haswell", θα παράγονται ωστόσο με μεθοδολογία κατασκευής για πρώτη φορά στα 14nm. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει προσδοκίες όχι μόνο για περαιτέρω μείωση των απαιτήσεων αυτών των επεξεργαστών σε ενέργεια, αλλά και για ευδιάκριτη αύξηση των επιδόσεων καθώς είναι εφικτό και με υψηλότερες ταχύτητες ρολογιού να λειτουργούν εξ αρχής, και να είναι περισσότερο... επιρρεπείς στον υπερχρονισμό (overclocking).

Ζήτημα μετάβασης, πάντως, από τους παρόντες "Haswell" στους δεύτερης γενιάς τέτοιους ή/και στους "Broadwell", απ' ότι φαίνεται εν τέλει όντως θα προκύψει: ναι μεν και οι δύο σειρές επεξεργαστών θα είναι συμβατές με την υποδοχή LGA1150 των παρόντων motherboards, που υπάρχουν σε ποικιλία και αφθονία στην αγορά, αλλά μόνο η πρώτη θα είναι πρακτικά συμβατή με αυτά. Οι κατασκευαστές αυτών των motherboards θα είναι σε θέση να καταστήσουν τα προϊόντα τους συμβατά με τους "Haswell" δεύτερης γενιάς με μία απλή αναβάθμιση λογισμικού (BIOS update). Στην περίπτωση των "Broadwell", ωστόσο, μπορεί η υποδοχή να είναι η ίδια, όμως ηλεκτρολογικές διαφορές και απαιτήσεις άλλου επιπέδου αυτών των επεξεργαστών σε τροφοδοσία μάλλον θα επιβάλλουν τη χρήση νέων chip κεντρικού ελέγχου (των Z97/H97) και άρα νέων motherboards. Ας ελπίσουμε ότι, αν η αγορά νέων μητρικών αποδειχθεί απαραίτητη, τουλάχιστον να προσφέρονται αρκετά extras και βελτιώσεις ώστε να έχει και γενικότερο νόημα. Υπομονή έως το φθινόπωρο γι' αυτό, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ