Intel NUC 6i5SYH

To ίδιο μικρό, ακόμη πιο ισχυρό

Τα παραπάνω πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα του μικρού όγκου/βάρους, της χαμηλής κατανάλωσης και της αθόρυβης λειτουργίας, είναι, ουσιαστικά, αυτά που "ανταλλάσσει" ο χρήστης για την διαφορά κόστους που χαρακτηρίζει ένα συναρμολογημένο NUC από ένα τυπικό προ-συναρμολογημένο PC παρόμοιας σύνθεσης. Το πρώτο είναι ακριβότερο συνολικά από το δεύτερο, ναι, όμως είμαστε της γνώμης ότι η σαφώς περισσότερο ευχάριστη συμβίωση με το ΝUC αποδεικνύεται... και με το παραπάνω "απόσβεση" σε βάθος χρόνου. Στην περίπτωση του 6i5SYH, δε, παραμένει στην διακριτική ευχέρεια του χρήστη πόσα χρήματα θα επενδύσει για το επίπεδο ισχύος που χρειάζεται. Με σχετικά λίγα (π.χ. μηχανικό σκληρό δίσκο και 8 GB μνήμης) μπορεί να κρατήσει το συνολικό κόστος χαμηλά, όσο πιο πολλά διαθέτει όμως - η μνήμη λειτουργίας μπορεί ν' ανέλθει έως και τα 32GB, ενώ ο δίσκος SSD Μ.2 ξεπερνά σε κόστος... όλο το NUC αν απαιτεί κανείς άπλετο χώρο και κορυφαίες επιδόσεις μαζί - τόσο πιο πολλή ισχύ μπορεί να "αποσπάσει" από το μοντέλο αυτό.

Μιλώντας για επιδόσεις, το 6i5SYH κινείται σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα του ικανοποιητικού: ακόμη και η "λογική" του σύνθεση που παραλάβαμε για αξιολόγηση, στα σχετικά μετροπρογράμματα (αλλά και στην γενικότερη αίσθηση κατά την χρήση) αποδείχθηκε ευδιάκριτα ταχύτερο από τον προκάτοχό του, το 5i5RYH που αξιοποιούμε καθημερινά. Οποιαδήποτε "αποστολή" κι αν τού αναθέσαμε, από τα "συνήθη και απλά" (Web και έγγραφα όλων των ειδών) μέχρι την απαιτητική επεξεργασία φωτογραφίας ή ακόμη και video υψηλής ευκρίνειας, το νέο NUC της Intel "την έφερε σε πέρας" χωρίς καθυστερήσεις ή... δισταγμούς. Με υψηλών δυνατοτήτων δίσκο SSD NVMe και πολλή μνήμη είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως θα μπορούσε να αναλάβει ακόμη και χρέη... mini-workstation, πάντοτε με την "υποσημείωση" της απουσίας επαγγελματικού υποσυστήματος γραφικών.


Οι μόνοι δύο τομείς στους οποίους υπάρχει περιθώριο για παράπονο όσον αφορά στο 6i5SYH είναι αυτοί των PC games και της αναπαραγωγής υλικού υπερυψηλής ευκρίνειας (εικόνα 4Κ). Για τα πρώτα η Intel υποστηρίζει πως το ισχυρότερο ενσωματωμένο κύκλωμα γραφικών που έχει προσφέρει ως τώρα, το Iris 540, μπορεί να αποδώσει σε σύγχρονους τίτλους... αλλά αυτό είναι εν μέρει αλήθεια: μπορεί να αποδώσει, ναι, αλλά με πολύ μεγάλες υποχωρήσεις στην ανάλυση, την ποιότητα γραφικών και τον αριθμό των καρέ. Αρκετά δημοφιλή games της Steam, π.χ. διετίας και όχι εξόχως απαιτητικά, παίζονται μέχρι π.χ. τα 1920x1080 pixels και τα 30-40 καρέ, αλλά... ως εκεί. Επειδή είναι η πολλοστή φορά που η Intel επικαλείται θεαματική πρόοδο στην απόδοση των 3D γραφικών των NUC και εν τέλει τα σύγχρονα PC games χρειάζονται πιο πολλή, θα προτείναμε να μην εστιάζει πια, δίχως νόημα, εκεί.

Αν και για τα games δεν είχαμε (βάσει ιστορικού) πολλές ελπίδες, για την λειτουργία του 6i5SYH ως Media Center PC, είχαμε - όμως η απουσία θύρας HDMI 2.0x πρακτικά σημαίνει πως το νέο NUC δεν μπορεί να αποδώσει εικόνα 4Κ σε 60 καρέ με τηλεοράσεις και προβολείς εύκολα. Κάποιες λύσεις υπάρχουν (όπως η χρήση προσαρμογέα από miniDisplayPort 1.2 σε HDMI 2.0) όμως τo video ανάλυσης 4Κ έχει απαιτήσεις και στην αποκωδικοποίηση η οποία, χωρίς βοήθεια από το υποσύστημα γραφικών, αποδεικνύεται όχι εύκολη για τον επεξεργαστή i5 του συγκεκριμένου μοντέλου. Τα δύο αυτά γεγονότα τοποθετούν, ουσιαστικά, το 6i5SYH στον ρόλο για τον οποίο θα αγοραστεί από το μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού που στοχεύει: αυτόν του κομψού και "ήσυχου" αλλά ικανού PC με το οποίο οι περισσότερες δουλειές γίνονται γρήγορα και άνετα. Για ακόμη υψηλότερες απαιτήσεις από αυτές, άλλωστε, υπάρχει και το νεότερο, κορυφαίο NUC της Intel, το 6i7KYK ή καλύτερα γνωστό ως Skull Canyon - αναλυτική παρουσίαση του οποίου ακολουθεί σύντομα. Έως τότε, το NUC 6i5SYH συνοψίζεται ακριβοδίκαια, και ως εκ τούτου προτείνεται αντίστοιχα, με την εξής πρόταση: για δουλειά, μια χαρά!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ