Intel NUC 6i5SYH

To ίδιο μικρό, ακόμη πιο ισχυρό

Είδος: Desktop
Τιμή: €449,00

Εταιρία: Intel
Διανομή: e-shop.gr

Να, γι' αυτό αγαπάμε (και) με τρόπο... εγωϊστικό την εξέλιξη της τεχνολογίας: λύνει προβλήματα, πρώτα απ' όλα για μάς που την χρησιμοποιούμε καθημερινά. Υπάρχουν, για παράδειγμα, οι Η/Υ "για όλες τις δουλειές", οι οποίοι όμως αν είναι... όντως για όλες τις δουλειές - από Office και Web μέχρι τα πλέον σύγχρονα PC games - αφενός κοστίζουν, αφετέρου καταναλώνουν πολύ ρεύμα, είναι θορυβώδη και βαριά. Είχαμε συνθέσει, σε συνεργασία με το E-Shop.gr, ένα τέτοιο πανίσχυρο PC "για όλες τις δουλειές" μα γρήγορα παρατηρήσαμε πως στο 80% του χρόνου λειτουργίας του παρέμενε ανεκμετάλλευτο. Είχαμε συνθέσει λοιπόν κι ένα mini-PC βασισμένο σε Intel NUC 5i5RYH (i5 5250U/16GB/δίσκοι SSD των Intel και Kingston) το οποίο χρησιμοποιούμε έκτοτε "για όλες τις δουλειές πλην του gaming" με άνεση. Προσυπογράφουμε, λοιπόν: τα... "NUCάκια" (όπως τα λέμε χαϊδευτικά) είναι άριστη λύση για κάθε τί πλην του gaming. Για 15 μέρες, δε, χρησιμοποιήσαμε το νεότερο τέτοιο Intel NUC, το μοντέλο 6i5SYH. Άλλαξε σε κάτι η γνώμη μας;

Με μία λέξη: όχι. Το καινούργιο αυτό NUC, που αξιοποιεί την αρχιτεκτονική επεξεργαστών Skylake, ακολουθεί ως Η/Υ την συλλογιστική... LEGO των προκατόχων του αλλά προσφέρει σημαντικά περισσότερα πράγματα σε επίπεδο χρηστικό. Στο κόστος αγοράς του 6i5SYH συνυπολογίζει κανείς, με άλλα λόγια, τόσο την μνήμη λειτουργίας, όσο και το αποθηκευτικό μέσο που θα χρειαστεί για το λειτουργικό σύστημα και τα αρχεία του - και το ίδιο το λειτουργικό σύστημα, βέβαια, το οποίο μπορεί μεν να είναι και δωρεάν (Linux) αλλά... ρεαλιστικά όχι (Windows). Στo σχετικό kit που παραλάβαμε γι' αξιολόγηση (με SSD των 120GB και 8 GB μνήμης) ήταν προεγκατεστημένα τα Windows 8.1, όμως για το συγκεκριμένο μοντέλο (και όλα τα NUC πλέον) η Intel έχει κυκλοφορήσει και διαθέτει στο Web site της πλήρη set από drivers για όλα τους τα υποσυστήματα. Αυτοί, διαπιστώνουμε, ανανεώνονται τακτικά, όπως και το BIOS κάθε NUC - στοιχείο σαφώς ενθαρρυντικό.


Μετά την σχετική (πολύ εύκολη) "συναρμολόγηση" του 6i5SYH - την τοποθέτηση της μνήμης και του δίσκου, είτε SSD M.2 είτε μηχανικού σκληρού των 2.5 ιντσών... είτε και των δύο - και από τη στιγμή που το NUC θ' αποκτήσει πρόσβαση στο Internet, το ειδικό βοηθητικό πρόγραμμα της αμερικανικής εταιρείας εντοπίζει κάθε τελευταία έκδοση driver, την εγκαθιστά και... αυτό ήταν: ένα PC που δεν ακούγεται, καταναλώνει ελάχιστο ρεύμα, αποδίδει τόσο καλά ή καλύτερα από τα πιο πολλά "τυπικής" συναρμολόγησης (σε πλήρους μεγέθους "κουτί" κοινώς) και καταλαμβάνει πάρα πολύ λίγο χώρο (είναι εφικτό να τοποθετηθεί και στην πίσω πλευρά πολλών οθονών για Η/Υ) είναι έτοιμο για δουλειά. Από πολλές απόψεις τα NUC, με αυτά τα χαρακτηριστικά, συνεχίζουν να είναι... το μέλλον των PC όπως το φανταζόμασταν πριν από λίγα χρόνια, αλλά φυσικά διαθέσιμο σήμερα - και κάθε χρόνο όλο και καλύτερο, όπως αποδεικνύει το 6i5SYH και στην πράξη.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ