Intel: νέος διευθύνοντας σύμβουλος σε καμπή κρίσιμη

O οικονομικός της διευθυντής καλείται να χαράξει στρατηγική για το μέλλον, οι προσδοκίες απ' όλους μεγάλες

Μερικές φορές η αναζήτηση ανθρώπων κατάλληλων για την θέση του διευθύνοντα συμβούλου σε μία πολυεθνική εταιρεία... υπερκολοσσό όπως η Intel δεν είναι βέβαιο πως θα αποδώσει καρπούς - και αυτό φαίνεται να συνέβη στην συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς επτά ολόκληροι μήνες δεν αποδείχθηκαν αρκετοί ώστε να βρεθεί νέος διευθύνοντας σύμβουλος μετά την αποχώρηση του Brian Krzanich τον περασμένο Ιούλιο. Μία εταιρεία με το "ειδικό βάρος" και την θέση της Intel στην αγορά δεν μπορεί να παραμείνει με "υπηρεσιακό" διευθύνοντα για καιρό - όχι όταν το πόσο γοργά θα κάνει σχέδια και θα τα υλοποιήσει καθορίζει εν πολλοίς το μέλλον της - γι' αυτό και το διοικητικό της συμβούλιο... έπραξε τελικά το ευκολότερο: μονιμοποίησε αυτόν τον "υπηρεσιακό" διευθύνοντα σύμβουλο στον ρόλο του και προχωρά.

Ο νέος λοιπόν διευθύνων σύμβουλος της Intel είναι ο Robert Swan, ο οικονομικός της διευθυντής που είχε αναλάβει αυτόν τον "μεταβατικό" ρόλο από το καλοκαίρι. Ο Swan έχει σημαντική εμπειρία τόσο από τον χώρο της τεχνολογίας εν γένει όσο και από τις δραστηριότητες, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της Intel συγκεκριμένα, οπότε το πιθανότερο είναι ν' αποδειχθεί αποτελεσματικός στην καινούργια του θέση, τουλάχιστον στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα που απαιτεί από αυτόν παρούσα διαχείριση και μελλοντικό σχεδιασμό. Σε μεσοπρόθεσμο και μακρυπρόθεσμο, βέβαια, αυτό πιθανότατα δεν θ' αποδειχθεί το ίδιο εύκολο γιατί η Intel έχει αντιμετωπίσει στο πρόσφατο παρελθόν πολλά προβλήματα στην υλοποίηση των σχεδίων της και στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων της, κρίνοντας από το πού βρίσκεται και το που θα έπρεπε να βρίσκεται σήμερα σε μια σειρά προϊόντων της.

Το μεγαλύτερο στοίχημα, φυσικά, του Swan είναι αυτό που αφορά στην χάραξη μιας μακροπρόθεσμης καινούργιας τροχιάς για την Intel, προσαρμοσμένης στα δεδομένα ενός κόσμου που αλλάζει και αποδεδειγμένα δεν... την περιμένει να προσαρμοστεί. Ο αμερικανικός κολοσσός την τελευταία δεκαετία "έχασε το τρένο" των φορητών συσκευών, αμφισβητήθηκε έντονα από την AMD στους κεντρικούς επεξεργαστές για οικιακή κι επιχειρηματική χρήση, έχει χάσει μεγάλο μερίδιο αγοράς από την nVidia στις επιστημονικές εφαρμογές και έχει γενικότερα επιδείξει έλλειψη τόσο αντανακλαστικών, όσο και στρατηγικής σκέψης δημιουργικής.

Ο Swan στην εσωτερική επιστολή ανακοίνωσης ανάληψης της θέσης του παραδέχθηκε τα παραπάνω στους υπαλλήλους της Intel - δήλωσε, μάλιστα, διατεθειμένος να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και τολμηρές κινήσεις που θα εξασφαλίσουν στον αμερικανικό κολοσσό εξέχουσα θέση στα πράγματα της τεχνολογίας και της καθημερινής ζωής των επομένων δεκαετιών, όταν κεντρικό ρόλο σε αυτά δεν θα έχουν οι ισχυροί επεξεργαστές των τυπικών PC, αλλά το Internet, τα δεδομένα παντός είδους και η τεχνητή νοημοσύνη. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ