Intel: μελλοντικά βήματα, φορητά

Νέοι επεξεργαστές για smartphones και tablets, σύντομα

Δεν είναι και ακριβώς... μυστικό το γεγονός ότι η Intel έχει αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες στην αγορά των φορητών συσκευών: μπορεί να σχεδιάζει τους ταχύτερους επεξεργαστές για desktop και laptop PC, όμως είναι τα smartphones και τα τελευταία χρόνια τα tablets αυτά που γνωρίζουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη ως προϊοντικές κατηγορίες. Και εκεί, επί έξι συναπτά έτη πια, η Intel έχει ηττηθεί κατά κράτος από την ARM γιατί, πολύ απλά, αυτό που μέχρι πρόσφατα προσπαθούσε να κάνει ήταν να προσαρμόσει φιλοσοφία "μεγάλων" επεξεργαστών σε "μικρούς". Με ολοφάνερα αρνητικά αποτελέσματα: οι πρώτες γενιές Atom, ουσιαστικά "φορητές εκδοχές" των παλαιότερων Pentium, απέδειξαν πως δεν είναι αρκετό απλώς να σμικρύνεις ένα chip υπάρχοντος σχεδιασμού για να αποδώσει σε φορητές συσκευές. Πρέπει να είναι σχεδιασμένο εξ αρχής γι' αυτές και τα δικά τους δεδομένα. Εξ ου και η πρακτικά ανύπαρκτη παρουσία της Intel στην αγορά των smartphones και των (δημοφιλών) tablets αυτή τη στιγμή.

Όλα αυτά, ωστόσο, ενδέχεται μέσα στους επόμενους 18 μήνες ν' αλλάξουν αν η αμερικανική εταιρεία υλοποιήσει επιτυχημένα τα όσα ανακοίνωσε πρόσφατα. Η σειρά των επεξεργαστών Atom δέχεται επιτέλους ριζικό ανασχεδιασμό, σε βαθμό που πιθανώς... δεν θα έπρεπε να ονομάζονται Atom πλέον (καθόλου κακή ιδέα). Η νέα αρχιτεκτονική στην οποία στηρίζονται συνολικά ονομάζεται Silvermont και σηματοδοτεί τη μετάβαση της κατασκευής των Atom με μεθοδολογία της τάξης των 22nm. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι νέοι επεξεργαστές θα είναι εκ των πραγμάτων ταχύτεροι, θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και θα εκλύουν λιγότερη θερμότητα. Πόση, όμως;

Σύμφωνα με την Intel, οι Atom νέας γενιάς (οι πρώτοι θα εμφανιστούν στο τέλος του 2013 με το όνομα Baytrail) σημειώνουν άλμα 3x στις επιδόσεις σε σχέση με τους παρόντες Clovertrail, καθώς και μείωση στην κατανάλωση ενέργειας κατά 5x. Αν αυτό αποδειχθεί και πρακτικά, καθόλου άσχημα - η αμερικανική εταιρεία με αυτόν τον τρόπο όντως θα αυξήσει θεαματικά τον δείκτη απόδοσης ανά watt απαιτούμενης ενέργειας. Η γενιά επεξεργαστών Silvermont θα αξιοποιηθεί και σε άλλες κατηγορίες (π.χ. πολύ χαμηλής κατανάλωσης servers), όμως η έμφαση θα δοθεί στα smartphones και στα tablets υψηλών επιδόσεων, όπου η ARM αυτή τη στιγμή έχει πρακτικό μονοπώλιο. Αξίζει να σημειωθεί πως τίποτε απ' όλα αυτά δεν αφορά laptops και Ultrabooks, καθώς είναι τελείως άλλες οι σειρές επεξεργαστών που η αμερικανική εταιρεία εξελίσσει για αυτές τις κατηγορίες.

Η αλήθεια είναι πως όχι απλώς "καιρός ήταν" για την Intel, αλλά ενδεχομένως να έχει... απελπιστικά αργήσει να αποκτήσει επιτυχημένη παρουσία στις άκρως σημαντικές πια κατηγορίες των smartphones και των tablets: ας μην ξεχνάμε πως, μέχρι να εμφανιστούν στην αγορά οι πρώτες συσκευές με επεξεργαστές γενιάς Silvermont, η ΑRM θα έχει ήδη βελτιώσει τους δικούς της επεξεργαστές Cortex και οι συνεργάτιδες με αυτήν εταιρείες θα έχουν ανακοινώσει προϊόντα πιθανότατα περισσότερο δημοφιλή. Με τις Apple, nVidia, Qualcomm, Samsung, HTC και LG να χρησιμοποιούν αποκλειστικά επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM, η Intel θα χρειαστεί και συμφωνίες με ουκ ολίγους κατασκευαστές, προκειμένου οι Atom Silvermont να πετύχουν. Πολλά εξαρτώνται, δε, και από την επιτυχία των Windows 8 στην κατηγορία των tablets. Με άλλα λόγια: όχι εύκολα τα πράγματα. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ