Intel: με αυτόνομες κάρτες γραφικών το 2020

O αμερικανικός κολοσσός θα ανταγωνιστεί τις nVidia και AMD, αν το κάνει σωστά ωφελούμαστε όλοι

Η φημολογία η σχετική οργίαζε φυσικά στο Web εδώ και πολλούς μήνες, απέκτησε βάση όταν η Intel πήρε από την AMD πέρυσι τον Νοέμβριο τον επικεφαλής του τμήματος επεξεργαστών γραφικών της δεύτερης... και τώρα είναι επίσημο: το 2020 ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κεντρικών επεξεργαστών για PC σχεδιάζει να διαθέσει στην παγκόσμια αγορά τις δικές του αυτόνομες κάρτες γραφικών. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της πρόσφατης έκθεσης Computex, όπου επιβεβαιώθηκε πως το προαναφερθέν πρώην στέλεχος της AMD, ο Raja Koduri, θα ηγείται ενός καινούργιου τμήματος στην Intel, του Core and Visual Computing Group, με αντικείμενο... μάλλον προφανές.

Ο Koduri θεωρείται ένα από τα εμπειρότερα και ικανότερα στελέχη της αγοράς στο συγκεκριμένο αντικείμενο, όμως υποψιαζόμαστε πως στην Intel η αποστολή του θα είναι πολλαπλών επιπέδων: θα κληθεί να οδηγήσει το νεοσυσταθέν τμήμα στον σχεδιασμό όχι μόνο καρτών γραφικών για καταναλωτική χρήση, αλλά και για εταιρική (οι επεξεργαστές γραφικών συνεχίζουν να είναι κατά πολύ καλύτεροι από τους συμβατικούς κεντρικούς επεξεργαστές σε "αποστολές" που έχουν να κάνουν με επιστημονική ανάλυση και τεχνητή νοημοσύνη), ίσως και στον συνδυασμό κεντρικού επεξεργαστή και υποσυστήματος γραφικών σε ένα chip (APU), προσέγγιση που αποδείχθηκε επιτυχής για την AMD.

Αυτή που πρέπει να ανησυχεί περισσότερο για όλα αυτά είναι η nVidia, φυσικά, η οποία κατέχει "την μερίδα του λέοντος" στις αυτόνομες κάρτες γραφικών αυτή τη στιγμή. Η Intel, αν καταφέρει να προσφέρει τέτοια προϊόντα ανταγωνιστικά σε επιδόσεις και δυνατότητες, θα διεκδικήσει μερίδιο αγοράς με τρόπο περισσότερο... πειστικό από την AMD - έχει πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια, πολύ μεγαλύτερα κονδύλια για marketing και πολύ περισσότερους εμπορικούς συνεργάτες. Οι καταναλωτές, πάντως, μόνο ωφέλη έχουν να αποκομίσουν από μία αγορά καρτών γραφικών με τρεις ενεργούς "παίκτες": ο ανταγωνισμός μεταξύ τους θα περιορίσει τα φαινόμενα απίθανης υπερκοστολόγησης που έχουν παρατηρηθεί όλα αυτά τα χρόνια σε προϊόντα του είδους. Μακάρι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ