Intel: απώλειες, αλλά ανεκτές

Ο αμερικανικός κολοσσός επηρεάζεται από την πρώση της αγοράς των PC, μα όχι ανησυχητικά

Καθώς τα smartphones και τα tablets γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλή - και οι πωλήσεις των "παραδοσιακών" PC ανάλογα μειώνονται - υπάρχουν εταιρείες των οποίων η πορεία επηρεάζεται άμεσα από τη συγκεκριμένη τάση. Μία τέτοια είναι η Microsoft, η οποία επιδιώκει να "παραμείνει μέσα στα πράγματα" με τα Windows 8. Μία άλλη είναι η Intel, της οποίας οι επεξεργαστές και τα κεντρικά chipset ήταν και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της αγοράς των "παραδοσιακών" desktop και laptop PC. Πολλοί περίμεναν, λοιπόν, πως μετά από μία μέτρια εορταστική περίοδο για την αγορά των Η/Υ και ένα ακόμη τρίμηνο "ακινησίας" - ως τη χειρότερη πτώση των τελευταίων 20 ετών το κατέγραψε η IDC - η αμερικανική εταιρεία θα κατέγραφε σημαντικές ζημίες. Ευτυχώς, για εκείνην και όλους εμάς που συνεχίζουμε να θεωρούμε τα PC αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής μας ζωής, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Η Intel όντως σημείωσε αρνητική πορεία σε κάποιους τομείς: το τμήμα της που σχετίζεται με προϊόντα για καταναλωτικά PC συγκέντρωσε έσοδα μειωμένα κατά 6.6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, το ίδιο και το τμήμα της που σχετίζεται με τη στήριξη μεγάλων server και data center (κατά 6.9%). Παρ' όλα αυτά, επειδή μία εταιρεία-γίγαντας... ε, παραμένει γίγαντας παρά τις αλλαγές στην αγορά, η Intel συγκέντρωσε συνολικά έσοδα 12.6 δις δολαρίων, μικτά κέρδη 2.5 δις και καθαρά 2 για το πρώτο τρίμηνο του 2013 - με άλλα λόγια διόλου ευκαταφρόνητες επιδόσεις για οποιαδήποτε εταιρεία τεχνολογίας σήμερα. Η γενική αίσθηση είναι πως θα μπορούσαν να είναι καλύτερα τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία αποτελούν και "βαρόμετρο" για την αγορά των παραδοσιακών Η/Υ συνολικά - αλλά και πως η σχετική τους σταθερότητα αποδεικνύει τον... υπέρμετρο ενθουσιασμό πολλών μέσων ενημέρωσης να μιλήσουν για πολλοστή φορά για τον "θάνατο των PC", ενώ ολοφάνερα κάτι τέτοιο αν συμβεί με τον τρόπο που το αντιλαμβανόμαστε σήμερα, θα συμβεί σε πολλά χρόνια από τώρα.

Η Intel, πάντως, δεν παύει να έχει όντως πρόβλημα όσον αφορά στη μελλοντική της στρατηγική. Τα smartphones και τα tablets, οι φορητές συσκευές γενικά, είναι κατηγορίες στην ανάπτυξη των οποίων θα στηριχθεί όλη η αγορά τα επόμενα χρόνια... και εκεί η Intel έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να ακολουθήσει με επιτυχία τη μεγάλη της αντίπαλο, την ARM. Οι επεξεργαστές και τα chipset της Intel συνεχίζουν να μην είναι όσο ανταγωνιστικά χρειάζεται στην κατανάλωση ενέργειας, κάτι που η εταιρεία ελπίζει να αλλάξει φέτος με τη νέα γενιά προϊόντων της, παραμένοντας ωστόσο "ένα βήμα" πίσω. Οι παίκτες, δε, σε αυτό το γήπεδο έχουν αρχίσει να... γίνονται πολλοί - και η αποχώρηση του επί πολλών ετών διευθύνοντά σύμβουλού της, του πολύπειρου Paul Otellini, τον επόμενο μήνα, ο όποιος επικεφαλής της Intel αναλάβει τα ηνία έχει σαφώς να αντιμετωπίσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία της. Να την κρατήσει ανταγωνιστική και οδηγό των εξελίξεων, με άλλα λόγια, σε μία αγορά όπου τα Windows δεν είναι το μόνο μέσο μέσα από το οποίο δισεκατομμύρια θα έχουν τα επόμενα χρόνια πρόσβαση στο Internet. Για να δούμε... τί θα δούμε στο πρώτο τρίμηνο του 2014, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ