Intel, AMD: πάρε πυρήνες, πάρε, πάρε!

Αμφότεροι οι αμερικανικοί κολοσσοί θα προωθήσουν νέους επεξεργαστές 10,12 και 16 πυρήνων - λεπτομέρειες

Ας είμαστε ειλικρινείς: οι χρήστες PC που προτιμούν ή/και χρειάζονται υπολογιστές γραφείου και όχι laptops για τη δουλειά ή/και την διασκέδασή τους είχαν τα τελευταία χρόνια κάθε λόγο να διαμαρτύρονται. Εξαιτίας της ανόδου των πωλήσεων των φορητών Η/Υ και της αντίστοιχης μείωσης στις πωλήσεις desktop PC, τόσο η Intel όσο και η AMD είχαν επικεντρωθεί στους επεξεργαστές για χρήση σε φορητές συσκευές - επιτυχώς στα laptop και τα υβριδικά tablet, ανεπιτυχώς οπουδήποτε αλλού - περιοριζόμενες σε τυπική μόνο πρόοδο όσον αφορά τους επεξεργαστές για desktop PC. Αυτό επιτέλους αλλάζει αυτές τις ημέρες καθώς και οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν νέους επεξεργαστές που θα πρέπει (θεωρητικά τουλάχιστον) να ξεπερνούν σε επιδόσεις κατά πολύ όσους είχαμε δει την τελευταία πενταετία. Ε, καιρός ήταν!

Η AMD στο πλαίσιο της έκθεσης Computex που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Taipei επιβεβαίωσε την φημολογία για νέους επεξεργαστές της εξαιρετικής αρχιτεκτονικής Ryzen: αυτούς που είναι γνωστοί με το κωδικό όνομα "Threadripper". Πρόκειται για σειρά από chip με 8, 12 ή και 16 πυρήνες, με αντίστοιχα 16, 24 και 32 επεξεργαστικά νήματα, υποστήριξη μνήμης DDR4 τεσσάρων καναλιών και 64 (!) διαύλους PCIe τρίτης γενιάς. Οι επεξεργαστές αυτοί στηρίζονται βεβαίως σε νέο, δικό τους chipset, το X399, το οποίο αναμένεται να είναι σημαντικά ικανότερο αυτού των παρόντων Ryzen, του Χ299 δηλαδή. Μέχρι πρόσφατα ο,τιδήποτε άνω των 6 πυρήνων σε desktop PC έφερε το λογότυπο της Intel και μόνο - η κλιμακούμενη όμως αρχιτεκτονική Ryzen επιτέλους δίνει εναλλακτική στους χρήστες που ενδιαφέρονται για επεξεργαστική δύναμη αλλά δεν θέλουν να καταβάλλουν τα υψηλότατα κόστη των κορυφαίων chip της Intel. Ταχύτητες λειτουργίας και τιμές πώλησης για το κάθε μοντέλο "Threadripper" δεν ανακοινώθηκαν, μα η AMD θα ήταν ανόητη αν δεν προσέφερε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του λογικότατου κόστους των παρόντων Ryzen και στους "μεγάλους αδελφούς" τους.

Το αν και κατά πόσο η Intel... "ξύπνησε" από τον "λήθαργο" των τελευταίων ετών λόγω της αντεπίθεσης της AMD (υπό πίεση δηλαδή) ή αν νέοι και σημαντικά ισχυρότεροι επεξεργαστές βρίσκονταν πάντοτε στην διάθεσή της αλλά δεν τούς κυκλοφορούσε στην αγορά βάσει οικονομικών συμφερόντων και μόνο (αφού έτσι "άρμεγε" επί χρόνια το ίδιο και το ίδιο κοινό με οριακά καλύτερα προϊόντα κάθε φορά) είναι ένα ενδιαφέρον θέμα συζήτησης που δεν αμφιβάλλουμε πως έχει... πολλαπλά επίπεδα και οπτικές γωνίες. Σε κάθε περίπτωση οι Αμερικανοί μόνο τυχαία δεν επέλεξαν την συγκυρία των "Threadripper" της AMD για να αποκαλύψουν την δική τους αντιπρόταση: την νέα σειρά επεξεργαστών Core i9, η οποία θα απαρτίζεται από chip με 10, 12, 14, 16 ή ακόμη και 18 πυρήνες (και φυσικά διπλάσια αντιστοίχως νήματα επεξεργασίας), θα στηρίζεται και αυτή σε καινούργιο chipset, θα υποστηρίζει μνήμη τύπου DDR4 τεσσάρων καναλιών και θα προσφέρει έως 44 διαύλους PCIe.

Μην γνωρίζοντας τον χρονισμό των "Threadripper" της AMD δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε οποιαδήποτε αντιπαραβολή με τους Core i9 της Intel - και μόνο οι τεχνικές αναλύσεις και μετρήσεις θα είναι σε θέση να τούς συγκρίνουν με τρόπο ουσιώδη - το μόνο σίγουρο ωστόσο είναι πως οι δεύτεροι θα είναι σημαντικά ακριβότεροι. Το μοντέλο με τους 10 πυρήνες θα πωλείται προς $999, κόστος που δεν θα... πλησιάσει καν η AMD (ίσως με το δικό της των 16 πυρήνων για... δημιουργία εντυπώσεων), ενώ το κορυφαίο μοντέλο Core i9 με τους 18 πυρήνες θα κοστίζει $1999 (!!!). Φυσικά είναι εκ των πραγμάτων εξαιρετικά μικρό το ποσοστό των ανθρώπων που όχι μόνο μπορούν να αποκτήσουν έναν Η/Υ στηριγμένο στον ακριβότερο Core i9, αλλά και αυτό που αληθινά χρειάζεται τόση ισχύ σε ένα PC βασισμένο σε Windows. Από την άλλη πλευρά η περσινή εμπορική επιτυχία (σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Intel) του δεκαπύρηνου επεξεργαστή της αρχιτεκτονικής Broadwell-E, κόστους απόκτησης $1299, ίσως κρύβει μία εικόνα διαφορετική από την γενική της αγοράς. Εν αναμονή εξελίξεων, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ