IFA 2016: το Lenovo Yoga Book εντυπωσιάζει

Φυσική χρήση των "2 σε 1" με γραφίδα, εικονικό πληκτρολόγιο, προσιτό κόστος

Η κατηγορία των φορητών υπολογιστών "2 σε 1", των laptop που χρησιμοποιούνται και ως tablets με άλλα λόγια, είχε προωθηθεί πριν από λίγα χρόνια ως το μέλλον των συσκευών που βασίζονται σε Windows - και ενώ... αυτό φυσικά απομένει ν' αποδειχθεί, το σίγουρο είναι πως έκτοτε εμφανίστηκαν αρκετά μοντέλα ώστε το συγκεκριμένο είδος να καθιερωθεί, να παγιωθεί λειτουργικά και, κακά τα ψέματα, να χρειάζεται μία ανανέωση για να συνεχίσει να ξεχωρίζει. Η Lenovo είναι μία από τις εταιρείες που συμμετείχε περισσότερο στην διαμόρφωση της κατηγορίας αυτής με την σειρά των Yoga, μάλλον... δίκαιο λοιπόν να είναι αυτή που θα "ταράξει τα νερά" - και αυτό ακριβώς έκανε στην IFA 2016 παρουσιάζοντας το Yoga Book.

Πρόκειται για ένα laptop/tablet σχεδιασμένο να χρησιμοποιείται με τρόπο διαφορετικό σε σχέση με τα τυπικά του είδους του. Το Yoga Book ενσωματώνει οθόνη 10 ιντσών, ανάλυσης 1080 γραμμών, η οποία είναι βέβαια και αφής όπως περιμένει κανείς από μία υβριδική συσκευή. Η οθόνη αυτή καταλαμβάνει το πάνω μισό του Yoga Book, στο κάτω μισό όμως δεν βρίσκεται το υλικό πληκτρολόγιο που περιμένει κανείς, αλλά μία τεράστια επιφάνεια αφής - πρακτικά τόσο μεγάλη όσο η οθόνη - η οποία έχει ρόλο... διπλό. Στην αρχική της κατάσταση λειτουργίας προσφέρει πλήρες πληκτρολόγιο εικονικό, με τα πλήκτρα δηλαδή να ορίζονται με υποφωτισμό πάνω στην επιφάνεια αυτή αλλά να παραμένουν αφής. Στην εναλλακτική της λειτουργία συνεργάζεται με συνοδευτική γραφίδα έτσι ώστε ο χρήστης της να μπορεί να "γράψει" και να "σχεδιάσει" με τρόπο που θυμίζει τον φυσικό, με τα αποτελέσματα όμως να είναι προφανώς ψηφιακά και να εμφανίζονται στην οθόνη του Yoga Book σε πραγματικό χρόνο.

Αν στο κοινό του Αθηνόραμα Digital αυτός ο τρόπος λειτουργίας θυμίζει τα προϊόντα της Wacom, τα graphics tablets δηλαδή που αξιοποιούν οι γραφίστες ώστε να σχεδιάζουν απευθείας ψηφιακά, τότε... δεν είναι καθόλου τυχαίο: η Lenovo συνεργάστηκε ακριβώς με αυτήν την έμπειρη εταιρεία στον σχεδιασμό της συνοδευτικής γραφίδας και του όλου συστήματος επαφής πάνω στην επιφάνεια αφής του Yoga Book, έτσι ώστε η συνολική αίσθηση της χρήσης να θυμίζει όσο οτο δυνατόν περισσότερο τον απλό, φυσικό, καθημερινό τρόπο που γράφουμε με στυλό ή μολύβι πάνω σε χαρτί. Η γραφίδα προσφέρει 2048 διαφορετικά επίπεδα πίεσης, αποδίδοντας έτσι λεπτότερες ή παχύτερες γραμμές στην οθόνη βάσει του πόση πίεση έχει ασκήσει ο χρήστης στην επιφάνεια αφής. Η Lenovo έχει συμπεριλάβει ακόμη και ένα... υλικό σημειωματάριο το οποίο μπορεί να τοποθετήσει κανείς ανάμεσα στην επιφάνεια αφής και την γραφίδα, ώστε να "γράφει" κυριολεκτικά πάνω στην οικεία επιφάνεια χαρτιού που έχει συνηθίσει, αλλά το αποτέλεσμα να αποιθηκεύεται από το Yoga Book απευθείας σε ψηφιακή μορφή.

Όλα αυτά θα ήταν αξιοσημείωτα σε κάθε περίπτωση, καθώς συνιστούν έναν νέο τρόπο χρήσης υβριδικής συσκευής: την αξιοποίησή της ακόμη και με ελάχιστη ή ανύπαρκτη συμμετοχή του πληκτρολογίου, ακόμη και αποκλειστικά με γραφίδα. Ο τρόπος με τον οποίο αυτό προσφέρεται, άλλωστε, το πληκτρολόγιο - εικονικός αλλά πολύ καλύτερος από τον συνήθη μίας οθόνης αφής - ήδη... αμφισβητεί σε έναν βαθμό την ανάγκη ύπαρξης υλικού πληκτρολογίου, την οποία θεωρούσαμε μέχρι σήμερα δεδομένη στα laptop. Η Lenovo, ωστόσο, κατόρθωσε να υλοποιήσει τα παραπάνω και σε εντυπωσιακά μικρό βάρος (690 γραμμάρια) και πάχος συσκευής (μόλις 9.6 χιλιοστά), αξιοποιώντας και τον γνωστό εύκαμπτο αρμό των Yoga ώστε να είναι εφικτό το άνοιγμα των δύο τμημάτων του έως και 180 μοίρες (!), χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η ευστάθειά του όταν χρησιμοποιείται ως laptop, δηλαδή με την οθόνη σε όρθια θέση.

Το Lenovo Yoga Book είναι η πιο τολμηρή, πρωτοποριακή υβριδική συσκευή που έχει κυκλοφορήσει στην αγορά των φορητών PC εδώ και πολύ καιρό - θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πώς θα το υποδεχθεί το καταναλωτικό κοινό, δεδομένων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του. Βασισμένο σε επεξεργαστή Intel Atom X5, υποβοηθούμενο από 4 GB μνήμης λειτουργίας και 32GB αποθηκευτικού χώρου (επεκτάσιμου μέσω καρτών μνήμης SD), το Yoga Book θα διατεθεί σε μερικές εβδομάδες σε δύο εκδόσεις: μία στηριγμένη σε Windows 10 και μία σε Android 6.0. Για την δεύτερη η Lenovo έχει κάνει εκτενή δουλειά στον τομέα του λογισμικού, ώστε να υποστηρίζονται π.χ. δύο apps σε πλήρη οθόνη δίπλα-δίπλα και φυσικά η επιφάνεια αφής με την γραφίδα μέσω άλλου ειδικού app για σημειώσεις. Η έκδοση για Windows, πάντως, προσφέρει και touchpad δύο σημείων κάτω από το εικονικό πληκτρολόγιο. Αυτή θα κοστίζει €599 ενώ η έκδοση Android τιμολογείται στα €499 (και θα αναβαθμιστεί σε Android 7.0 μέσα στο 2017). Επιφυλασσόμαστε για τις πρακτικές εντυπώσεις, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ