Hewlett Packard: σταθμοί εργασίας από... άλλον πλανήτη

Πανίσχυροι Η/Υ desktop για (πολύ) λίγους, επίδειξη ωστόσο της ευελιξίας των PC

Είναι αλήθεια πως, με τα laptop PC να γίνονται όλο και περισσότερο κομψά και ισχυρά, τα desktop PC μορφολογίας... "κουτιού" είχαν αρχίσει να δείχνουν αναχρονιστικά με την εξαιρετικά αρνητική έννοια του όρου - εξ ου και η σχεδόν... ενορχηστρωμένη προσπάθεια σχεδόν όλων των κατασκευαστών προσωπικών υπολογιστών τα τελευταία χρόνια να καταστήσουν το τυπικό PC γραφείου (ακόμη και αυτό που προορίζεται για "σκληρές δουλειές") περισσότερο καλαίσθητο, μικρότερο, αθόρυβο. Καλά όλα αυτά, όμως αν χρειάζεται κανείς αληθινά άφθονη επεξεργαστική δύναμη, τότε... "το κουτί" συνεχίζει και εν έτει 2017 να είναι ο μόνος τρόπος να την έχει, όπως αποδεικνύουν οι νέοι σταθμοί εργασίας Z4, Z6 και Z8 της Hewlett-Packard. Μερικοί εκ των οποίων μπορούν να προκαλέσουν... ίλλιγο με την ταχύτητα λειτουργίας τους, τις δυνατότητές τους και, φυσιολογικά, το κόστος τους!

Οι συγκεκριμένοι σταθμοί εργασίας βασίζονται στους νεότερους επαγγελματικούς πολυπύρηνους επεξεργαστές Xeon της Intel, μπορούν να φιλοξενήσουν άφθονη μνήμη λειτουργίας και άπλετο αποθηκευτικό χώρο - αλλά ενώ οι Z4 και Ζ6 είναι εν πάσει περιπτώσει... γήινων προδιαγραφών κι επιπέδου, ο Z8 έχει σχεδιαστεί με κριτήριο την υπερβολή: μπορεί να προσφέρει δύο επεξεργαστές μαζί με 28 πυρήνες στον καθένα, έως 3 TB (!) μνήμη λειτουργίας και 48 TB αποθηκευτικό χώρο, φιλοξενώντας παράλληλα έως 3 επαγγελματικές κάρτες γραφικών nVidia Quadro P6000 ταυτόχρονα. Ο Z8 στηρίζεται σε τροφοδοτικό των 1700 Watt και σε ειδικό σύστημα ψύξης που απομακρύνει την θερμότητα έξω από "το κουτί" προς πολλαπλές κατευθύνσεις, είναι δε εξοπλισμένος "ως τα νύχια" με τα πιο πρόσφατα πρότυπα διασύνδεσης κι επεκτασιμότητας.

Με μία απλή ματιά στο εσωτερικό του Z8 καταλαβαίνει οποιοσδήποτε πως δεν πρόκειται όχι απλώς για το τυπικό PC, αλλά ούτε καν για το τυπικό workstation - ακόμη κι έτσι, ωστόσο, τα σχεδόν $2500 από τα οποία ξεκινά με απολύτως βασικές προδιαγραφές παραπέμπει στις "αλμυρές" τιμές που η HP αποδίδει σε αυτούς τους Η/Υ απλώς και μόνο επειδή είναι επαγγελματικοί. Το τελικό κόστος ενός πλήρως εξοπλισμένου τέτοιου Z8 μπορεί να υπερβεί τα 25 ή 30 χιλιάδες δολάρια, πράγμα που σημαίνει πως ιδιώτες είναι δύσκολο έως... σχεδόν απίθανο να ενδιαφερθούν για την απόκτησή του.

Από την άλλη πλευρά οι εφαρμογές για τις οποίες σχεδιάζονται PC αυτού του επιπέδου - από τους μαθηματικούς υπολογισμούς σε εξομοιώσεις και την σύνθεση 3D περιβαλλόντων εικονικής πραγματικότητας μέχρι τον φωτορεαλισμό και την επεξεργασία video 4Κ/8Κ - ενδιαφέρουν κυρίως τους επαγγελματίες και δη αυτούς που εργάζονται σε εταιρικό περιβάλλον. Αν κανείς από αυτούς βρίσκεται στην Ελλάδα και αποκτήσει έναν Z8 τον Οκτώβριο, ας μάς μεταφέρει εντυπώσεις έτσι, για... να ικανοποιήσουμε την δημοσιογραφική μας περιέργεια (και ζήλεια)!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ