Hewlett-Packard: επιστροφή σε Windows 7 (!)

Παραγκωνισμός των Windows 8 στο όριο της δυσφήμισης - και μάλιστα με... έκπτωση

Το αν τα Windows 8 - και η πρόσφατη δωρεάν τους αναβάθμιση, τα 8.1 - "κράτησαν πίσω" τις πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών τα τελευταία δύο χρόνια ή αν η πτώση στις πωλήσεις αυτές θα συνέβαινε ούτως ή άλλως λόγω της ανόδου των tablets και των smartphones, παραμένει ένα θέμα συζήτησης χωρίς αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα. Η Hewlett-Packard, πάντως, μία από τις εμπειρότερες κατασκευάστριες εταιρείες στην κατηγορία των PC κάθε είδους, δείχνει εμμέσως πλην σαφώς να... αποδίδει ευθύνες στη Microsoft για τις χαμηλές πωλήσεις (και των δικών της) προσωπικών υπολογιστών, καθώς από χθες στο αμερικανικό της ηλεκτρονικό κατάστημα όχι απλώς προσφέρει ως επιλογή για προεγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα στα PC της τα Windows 7, αλλά έχει αυτό ως προεπιλεγμένο (!).

Πράγματι, μεταβαίνοντας κανείς στο κεντρικό e-shop της HP για την αμερικανική αγορά, διαπιστώνει πως η εταιρεία έχει ξεκινήσει μία νέα καμπάνια με τίτλο "Back by popular demand" ("τα επαναφέρουμε μετά από απαίτηση του κοινού"), μέσω της οποίας παρακινεί τους καταναλωτές να αγοράσουν τα PC της με τα Windows 7 και όχι τα Windows 8.1, επωφελούμενοι μάλιστα και έκπτωση της τάξης των $150 σε πολλά μοντέλα. Σε όλα τα μοντέλα που προωθούνται έτσι, τα Windows 7 είτε είναι η προεπιλογή και ο αγοραστής δεν μπορεί παρά να τα αλλάξει σε Windows 8 αργότερα στη διαδικασία αγοράς, είτε αυτό δεν είναι εφικτό... καθόλου (!). Στις προϊοντικές σελίδες όλων αυτών των μοντέλων, δε, η Hewlett-Packard δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να υπογραμμίσει ότι "τα PC αυτά στηρίζονται στα Windows® 7 Home Premium, προσφέροντας περιβάλλον χειρισμού ευκολονόητο και οικείο". Μόνο το... "όχι σαν τα Windows 8" λείπει!

Αν και η πρακτική δεν είναι ακριβώς πρωτότυπη - ουκ ολίγοι κατασκευαστές είχαν κάνει ακριβώς το ίδιο όταν τα Windows Vista είχαν δεχθεί αρνητική κριτική, προσφέροντας εκπτώσεις σε PC που αντιθέτως στηρίζονταν σε Windows XP - δεν παύει να προκαλεί έκπληξη. Τα Windows 8 είναι καλύτερα από τα Windows 7 σε όλους τους τομείς και, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση των Windows 8.1, ο χρήστης μπορεί να μεταβεί από την εκκίνηση του PC απευθείας σε desktop πανομοιότυπο των Windows 7, χωρίς καν να ασχοληθεί με το περιβάλλον που κάποτε ονομάζαμε "Metro". Τα Windows 8 ίσως δίκαια είχαν δεχθεί κριτική το 2012, όταν ήταν ανέτοιμα να αξιοποιηθούν από συσκευές σχεδιασμένες ειδικά γι' αυτά, όμως στο εμπόριο υπάρχουν πλέον ουκ ολίγες πολύ καλές τέτοιες "υβριδικές" συσκευές (και ομολογουμένως οι καλύτερες από αυτές δεν είναι της HP). Φαντάζει το λιγότερο αψυχολόγητη, το περισσότερο μη σκόπιμη ή και σχεδόν... ύποπτη η πρωτοβουλία της αμερικανικής εταιρείας να υποβαθμίσει με τρόπο τόσο επιδεικτικό τα Windows 8, όντας μάλιστα και από τις παλαιότερες συνεργάτιδες της Microsoft.

"Μηνύματα δυσαρέσκειας" πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η HP στέλνει στο γίγαντα του Redmond, καθώς το τελευταίο 12μηνο έχει κυκλοφορήσει tablet με Android και οι φήμες τη θέλουν να παρουσιάζει σύντομα και "μεγάλα" smartphones με το λειτουργικό της Google. Θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της HP και άλλοι κατασκευαστές, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την προσπάθεια της Microsoft να καθιερώσει τα Windows 8 στην αγορά; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ