FileDirect: για Δικτυακές μεταφορές αρχείων... "αόρατες"

Δωρεάν εφαρμογή για ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα σε δύο Η/Υ, για τους... εμμονικούς ανάμεσά μας

Δεν χωρά και πολλή συζήτηση στο γεγονός ότι η ιδιωτικότητα στο Internet έχει καταλήξει να είναι... δύσκολο πράγμα - ειδικά για τους "κοινούς θνητούς" που δεν έχουν την κατάρτιση και την τεχνογνωσία που χρειάζεται για "εξεζητημένες" λύσεις με Linux, κρυπτογράφηση, εικονικά προσωπικά υποδίκτυα (VPN) κλπ. Για το ευρύ κοινό ακόμη και μία απλή αποστολή αρχείων ανάμεσα σε δύο χρήστες μπορεί κάλλιστα να "παρακολουθείται" και να καταγραφεί, τόσο από τον πάροχο Δικτυακής πρόσβασης, όσο και από το χρησιμοποιούμενο λειτουργικό σύστημα (ειδικότητα των Windows 10...) και φυσικά οποιονδήποτε φορέα έχει εποπτική ματιά της όλης "κίνησης" του Internet σε διάφορες περιοχές. Ε, σε αυτό το θέμα της απλής μεταφοράς αρχείων τουλάχιστον, μία μικρή εταιρεία λογισμικού φαίνεται πως έδωσε λύση - και μάλιστα δωρεάν.

Η εταιρεία λέγεται O&O και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ουκ ολίγες που προσφέρουν εμπορικά βοηθητικά προγράμματα για διαχείριση σκληρών δίσκων, ανάκτηση αρχείων, δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας κλπ. κλπ. Δεν είναι καν μία από τις μεγαλύτερες. Πριν από λίγο καιρό, ωστόσο, διέθεσε στο ευρύ κοινό δίχως κόστος το FileDirect - εφαρμογή αναλαμβάνει να δημιουργήσει ένα προστατευμένο "μονοπάτι" μεταφοράς αρχείων ανάμεσα σε δύο χρήστες, ώστε ο ένας να είναι σε θέση να στείλει ένα ή πολλά τέτοια στον άλλο με ασφάλεια. Ο ένας από τους δύο χρήστες εγκαθιστά το πρόγραμμα, ορίζει τα αρχεία που θέλει να "στείλει" στον άλλο από το εκάστοτε PC και αυτό δημιουργεί links τα οποία παραπέμπουν αποκλειστικά στα αρχεία ώστε αυτά να μεταφερθούν από το PC σε άλλη συσκευή απευθείας.

Κατά την λειτουργία του FileDirect και οι δύο πλευρές παραμένουν ανώνυμες, δεν μεσολαβεί κανένας server "ενδιάμεσος" κατά την μεταφορά, τα αρχεία μπορούν να προστατευθούν με συνθηματικό, ενώ μπορεί να οριστεί και η χρονική διάρκεια για την οποία το κάθε link θα ισχύει (μετά αυτοκαταστρέφεται). Όλες οι πληροφορίες για την δημιουργία της απευθείας σύνδεσης και την μεταφορά του εκάστοτε αρχείου δεν αποθηκεύονται πουθενά - "περνούν" μόνο προσωρινά από server της O&O ώστε να οριστούν "τα δύο άκρα" της απευθείας επικοινωνίας - και δεν μπορούν να "ερμηνευθούν" από όποιον ενδεχομένως παρακολουθεί την ροή των δεδομένων, καθώς αποτελούν μέρος της. Με την ολοκλήρωση της μεταφοράς δεν παραμένουν άλλα στοιχεία που την αφορούν.

Όπως θα παρατηρήσουν βέβαια οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital υπάρχει ένας... "αδύναμος κρίκος" στην όλη διαδικασία - και αυτός είναι το e-mail ή το μήνυμα σε κάποιον messenger ή οποιαδήποτε άλλη μορφή επικοινωνίας τέλος πάντων ενημερώνει τον παραλήπτη για το link στο εκάστοτε αρχείο. Ε, γι' αυτό θα πρέπει να φροντίσουν οι δύο πλευρές της όλης εξίσωσης - το FileDirect, μια φορά, την... δουλειά του, φαίνεται να την κάνει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ