Ενισχυτής... γραφικών από την Alienware

Ενδιαφέρουσα υλοποίηση "εξωτερικής" κάρτας γραφικών για συγκεκριμένο laptop της εταιρείας

Οι θιασώτες του ήχου ενδεχομένως θα χαμογελάσουν ειρωνικά, καθώς ο όρος στην δική τους κατηγορία προϊόντων - απ' όπου προέρχεται - σημαίνει κάτι σαφώς διαφορετικό. Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός, όμως, ότι και η Alienware με μία μικρή... δόση χιούμορ επέλεξε να ονομάσει το νέο της περιφερειακό "Graphics Amplifier": στην ουσία δεν πρόκειται για "ενισχυτή", αλλά για κάτι που αντικαθιστά εντελώς κάτι άλλο. Συγκεκριμένα το υποσύστημα γραφικών του νέου της laptop, του Alienware 13, με μία κανονική, κανονικότατη "μεγάλου μεγέθους" κάρτα γραφικών για... desktop PC!

Η ιδέα δεν είναι στην πραγματικότητα καινούργια: κι άλλες εταιρείες, όπως η AMD, έχουν στο παρελθόν πειραματιστεί με τη διάταξη μιας "εξωτερικής" κάρτας γραφικών για φορητούς υπολογιστές, όμως το έκαναν με συγκεκριμένους περιορισμούς και προϋποθέσεις λειτουργίας. Η προσέγγιση της Alienware είναι περισσότερο ευέλικτη: ο "Graphics Amplifier" είναι στην ουσία ένα περίβλημα μέσα στο οποίο ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει σε στάνταρ υποδοχή PCIe οποιαδήποτε κάρτα γραφικών, με chipset είτε της AMD είτε της nVidia, ακόμη και πλήρους μήκους, με μόνη παράμετρο την ενεργειακή, να χρειάζεται δηλαδή η κάρτα αυτή τροφοδοσία δική της έως τα 375 Watt. Ο "Graphics Amplifier" συνδέεται στη συνέχεια στο Alienware 13 μέσω μίας ειδικής θύρας που φέρει το δεύτερο και... voila: όταν ο πρώτος ενεργοποιείται, απομονώνει το υποσύστημα γραφικών που ενσωματώνει το εν λόγω laptop (GeForce M860 GTX) και αναλαμβάνει ο ίδιος την επεξεργασία και προβολή 3D γραφικών!

Τα κυριότερα και προφανή σενάρια χρήσης του "Graphics Amplifier" είναι αυτά της σύνδεσης του Alienware 13 με οθόνες γραφείου ή την τηλεόραση του σαλονιού για την προβολή PC games εκεί - όπου, δηλαδή, το ενσωματωμένο chipset γραφικών του laptop δεν επαρκεί. Ο κάτοχος του προϊόντος μπορεί π.χ. να τοποθετήσει στον "Graphics Amplifier" ακόμη και μία nVidia GeForce GTX 990 (λέμε τώρα) και να παίζει σε μεγάλο monitor ανάλυσης 2560x1440 ή ακόμη και σε προβολέα ανάλυσης 4Κ, τα games που το Alienware 13 δεν έχει την ισχύ να αποδώσει ούτε καν στην δική του οθόνη. Το περιφερειακό της Alienware, πάντως, φέρει και τέσσερις θύρες USB 3.0, οπότε σε συνδυασμό με τις θύρες σύνδεσης της κάρτας γραφικών που θα φιλοξενεί μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και έναν... μίνι σταθμό εργασίας με πολλαπλές οθόνες, τρόπον τινά (αρκεί η σύνθεση του εκάστοτε Alienware 13 να μην είναι η βασική βέβαια).

Η εταιρεία κατασκευής του έχει επιβεβαιώσει πως την ειδική θύρα σύνδεσης για τον "Graphics Amplifier" θα φέρουν και άλλα laptop της στο μέλλον (αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πως θα καταστήσει τη σχετική τεχνολογία διαθέσιμη και σε άλλους κατασκευαστές). Με τον "Graphics Amplifier" να κοστίζει μόνος του 299 δολάρια, βέβαια - χωρίς δηλαδή την όποια extra κάρτα γραφικών σκοπεύει να τοποθετήσει εκεί ο κάθε χρήστης - ακριβώς... "αγορά χωρίς δεύτερη σκέψη" δεν τον χαρακτηρίζει εύκολα κανείς. Για το κοινό που σκεφτόταν ούτως ή άλλως να αποκτήσει ένα Αlienware 13 αποτελεί ενδιαφέρουσα επιλογή, αυτή η νέα "εξωτερική κάρτα γραφικών" ωστόσο θα χρειαστεί σοβαρή υποστήριξη από μεγαλύτερη γκάμα μοντέλων αν πρόκειται να τύχει ευρύτερης αποδοχής κι εμπορικής επιτυχίας. Από την άλλη, ίσως κάποιος στην Alienware θεωρεί πως περισσότερο συμφέρον θα ήταν ο "Graphics Amplifier" να διατηρηθεί αποκλειστικός στα δικά της προϊόντα, ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Όπως πάντα... θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ