Ενημερώσεις των Windows: νέος τρόπος διανομής

Όχι μόνο συγκεντρωτικά, αλλά και μεμονωμένα διαθέσιμες πλέον στο κοινό... έστω και με ψάξιμο

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι, από την στιγμή που το Internet παραμένει πηγή απειλών ασφαλείας για οποιαδήποτε συσκευή συνδέεται σε αυτά, η ενημέρωση των Windows για προστασία από αυτές είναι ο... ορισμός του "αναγκαίου κακού" - όσο εκνευριστικές κι αν είναι οι ενημερώσεις αυτές, όσο αδέξιος κι αν ήταν μέχρι πρότινος ο τρόπος που είχε επιβάλλει η Microsoft για την εγκατάστασή τους σε ορισμένες εκδόσεις. Ευτυχώς όλες οι εκδόσεις προσφέρουν τώρα την δυνατότητα αναβολής εγκατάστασης των ενημερώσεων αυτών - για κάποιες ώρες, τουλάχιστον, ώστε να μην αναγκαστεί να διακόψει κανείς την δουλειά του εξαιτίας τους - όμως από χθες το βράδυ, με τις νεότερες τέτοιες ενημερώσεις προσφέρει και κάτι άλλο σημαντικό. Το οποίο, κατά βάση, πολλοί χρήστες δικαίως θ' αναρωτηθούν... για ποιόν λόγο δεν το προσέφερε η Microsoft μέχρι σήμερα, εδώ και χρόνια!

Αναφερόμαστε στον μηχανισμό των "προοδευτικών ενημερώσεων" (delta updates) που ο αμερικανικός κολοσσός έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί στα Windows 10 (και έχει υποννοήσει πως θα ήθελε να εφαρμόσει και στα Windows 8/8.1). Μέχρι σήμερα αν ήθελε κανείς να κρατά απολύτως ενήμερο το PC του έπρεπε να διαμεταφέρει από μήνα σε μήνα αυτό που ονομάζουμε Cumulative updates, "συγκεντρωτικά" δηλαδή ενημερώσεις που εμπεριέχουν τόσο τις νεότερες βελτιώσεις και προσθήκες, όσο και αυτές προηγούμενων μηνών - ακόμη κι αν αυτές ήταν ήδη εγκατεστημένες στο PC αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το συγκεκριμένο αρχείο ενημερώσεων από την μία "κύρια έκδοση" των Windows 10, π.χ. από την 1607 στην 1611, προοδευτικά μεγαλώνει: στις δύο συγκεκριμένες, για παράδειγμα, από 113 MB που ήταν το καλοκαίρι του 2016, τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς έφτασε τα σχεδόν... 800 MB (!).

Από τις χθεσινές ενημερώσεις και μετά, μπορεί πλέον να βρει κανείς και μεμονωμένα αυτές που τον ενδιαφέρουν - π.χ. σε αυτήν την σελίδα βρίσκονται οι συγκεκριμένες για Windows 10 και Windows Server 2016. H εξέλιξη αυτή είναι σημαντική γιατί και λιγότερα δεδομένα χρειάζεται να "ξοδέψει" κανείς για να λάβει τις ενημερώσεις που θέλει, και λιγότερος χρόνος για την εγκατάστασή τους χρειάζεται. Ισχύει, ωστόσο, το γεγονός ότι ως επί το πλείστον είναι οι έμπειροι χρήστες (power users) και οι υπεύθυνοι πληροφοριακών συστημάτων αυτοί που θα ωφεληθούν πρακτικά από αυτήν την εξέλιξη: γι' αυτούς είναι σαφώς ευκολότερο να γνωρίζουν ποιές ενημερώσεις έχουν ήδη εγκαταστήσει, ποιές χρειάζονται να λάβουν και ποιές όχι. Το ευρύ κοινό δεν έχει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων την αναγκαία τεχνογνωσία, οπότε ορθώς η Microsoft δεν... πολυδιαφημίζει την νέα αυτή δυνατότητα των προοδευτικών ενημερώσεων και αναμένει πως οι πιο πολλοί χρήστες θα συνεχίσουν να ενημερώνουν τα Windows 10 όπως ο μηχανισμός Windows Update το έκανε πάντα: "συγκεντρωτικά" και... ανόητα σε έναν βαθμό.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να λυθούν, πιθανώς, με έναν μηχανισμό που θα έλεγχε τον εκάστοτε H/Y με Windows 10 σε κάθε νέα διάθεση ενημερώσεων και θα ανίχνευε μόνος του ποιές από τις παλαιότερες λείπουν - και θα λάμβανε μόνο τις χρειαζούμενες να εγκατασταθούν, όχι... όλες από την αρχή. Με άλλα λόγια συνεχίζει να υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στον τρόπο με τον οποίο η Microsoft κάνει την διανομή των ενημερώσεων αυτών σε εκατοντάδες εκατομμύρια PC. Αν υπάρξουν εξελίξεις μέσα στο περιθώριο, εννοείται πως επανερχόμαστε στο θέμα. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ