Εικόνα HDR: πρότυπο και για οθόνες Η/Υ

Όχι ιδανικά καθορισμένο δυστυχώς, τα περιθώρια για... πονηρό marketing παραμένουν

Πριν από κάποιο καιρό - τόσο εμείς όσο και άλλα μέσα ενημέρωσης - είχαμε θίξει ένα ζήτημα όσον αφορά συγκεκριμένες οθόνες προσωπικών υπολογιστών το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, ισοδυναμούσε με εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού: την πρακτική ανικανότητά τους να προβάλλουν περιεχόμενο τεχνολογίας απόδοσης χρώματος HDR, παρά το γεγονός ότι διαφημίζονται ως "συμβατά" τέτοια. Η VESA, ο φορέας διαμόρφωσης των προτύπων οθονών για PC, ολοφάνερα αναγνώρισε το ίδιο πρόβλημα, γι' αυτό και έχει θέσει τις προδιαγραφές για ένα νέο τέτοιο πρότυπο ονόματι DisplayHDR.

Το πρότυπο αυτό επιδιώκει να θεσπίσει κάποιο πλαίσιο έστω βάσει του οποίου κρίνεται αν ένα νέο monitor για PC όντως μπορεί να απεικονίσει υλικό HDR - και, αν ναι, πόσο καλά μπορεί να περιμένει ο επίδοξος κάτοχός του πως θα το κάνει. Η VESA ορίζει τρία "επίπεδα": το DisplayHDR 400, το DisplayHDR 600 και το DisplayHDR 1000 ως εισαγωγικό, μέσο και ανώτερο αντίστοιχα, με τους αριθμούς ν' αναφέρονται σε ισάριθμα nits "λαμπρότητας" (luminance). Και τα τρία σχετίζονται με οθόνες είτε desktop είτε laptop, μα πάντα τεχνολογίας LED/LCD (οι OLED θα καλυφθούν σε επόμενη έκδοση του προτύπου).

Το πρόβλημα, βέβαια, είναι πως τα δύο πρώτα επίπεδα παραμένουν αναίτια επιεική και πως στην ουσία συνεχίζει να είναι ανέφικτη η σωστή απόδοση περιεχομένου HDR με λιγότερα από 700 nits "λαμπρότητας". Η VESA αναγνωρίζει μάλιστα και άλλα ελαφρυντικά στις οθόνες Η/Υ - όπως την χαμηλότερη φωτεινότητα συνολικά ή την απόδοση του μαύρου σε έως και 0.10 nits (!), σχεδόν απαράδεκτη - τα οποία δεν βοηθούν στο όλο ζήτημα. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανενός είδους προαπαιτούμενο για τον τύπο του υποφωτισμού μίας οθόνης που ισχυρίζεται πως απεικονίζει υλικό HDR (είναι πρακτικά επιβεβλημένο αυτός να είναι τοπικός με ζώνες και όχι περιμετρικός) προβληματίζει επίσης.

Όπως όλα δείχνουν η VESA μάλλον... "σημάδεψε χαμηλά" με το DisplayHDR, καθώς το περιθώριο "ελιγμών" που έχει προσφέρει στους κατασκευαστές οθονών Η/Υ για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους ως "ικανά ν' απεικονίσουν υλικό HDR" (ενώ μόνο το τρίτο επίπεδο του νέου προτύπου θα μπορεί στην πραγματικότητα να το κάνει) είναι μάλλον μεγάλο. Ίσως, από την άλλη πλευρά, αυτό να είναι μόνο ένα πρώτο βήμα για την σωστή οριοθέτηση των PC monitors ως μέσων απεικόνισης HDR και πως θα ακολουθήσουν σύντομα περισσότερα, τα οποία θα "βάλουν τα πράγματα στη θέση τους". Θ' αποδειχθεί όντως τέτοιο; Ας ελπίσουμε πως ναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ